Quad i7 ramminne storlek?

Programvara för astrofoto och bildbehandling.
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav AstroFriend » 2015-12-13 07:30:01

Hej ni som arbetar med Pixinsigt.
Jag kompletterade min datorfamilj med quad i7 i dagarna. Det fick bli en rejält beg och den har bara 4GB minne. Är ju väl lite, skall nu byta ut mot större, inte alldeles säkert den klarar 16GB. Kanske får nöja mig med 8GB.

Nu till min fråga, ni som redigerar bilder i PI, vid 20 till 40 Mpix kameror hur stort minne bör man ha och var går den praktiska gränsen för hur litet det kan vara?

Lika bra att fråga om någon har DDR3 minnen för laptop liggande och skrotandes. 2x4 eller 2x8 GB.

Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
Corpze
Inlägg: 972
Blev medlem: 2012-03-01 04:00:53
spamtest: JA
Ort: Arvika

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav Corpze » 2015-12-13 07:46:40

Tjena, kör bara 6mpx men arbetar med L,R,G,B,Ha, RGB, LRGB och LRGBHa uppe samtidigt, dvs riktigt många bilder uppe, som en jämförelse så tar en DBE på en bild ca 10sek att utföra, då kör jag med core2duo, 4gb ram på en iMac late 2008, fungerar som ny men kan nog inte jämföras med en ny dator. Den har aldrig varnat för dåligt med ram dock.
Jobbade i PS med min månförmörkelsebild på 36000px bred utan problem tidigare i höstas också.
Celestron C9.25" XLT
Meade 102mm APO
Astro Systeme Austria (ASA) DDM85
NEQ6 Pro Synscan
Atik 460 EX
SX Filterwheel LRGBHa
SX Lodestar X2
Fredrikdb
Inlägg: 170
Blev medlem: 2015-04-04 11:44:58
spamtest: JA

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav Fredrikdb » 2015-12-13 09:29:37

ju mer ju bättre heter det ju :) kolla runt lite vart det finns billigt ett ställe jag brukar köpa minnen är på www.mhzdata.com då mina minnen nya kostar en förmögenher har ddr3 reg ecc

en liten varning med minnen och framför allt till bärbara ha koll på vilken mhz dom har för dom kan vara okomplatibla med varandra



/F
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1700
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav stoffe » 2015-12-13 12:39:44

Astrofriend, du måste tala om vad du har för moderkort för att vi ska kunna avgöra vilka ramminen vi kan rekommendera till dig. Vi vet heller inte vilken generation i7 som du har. T ex vet vi inte om den har stöd för DDR4 minnen? Det står förvisso i moderkortets manual.

CPU-Z är ett bra program som talar om allt som du behöver veta. Gör några skärmdumpar och posta här.

4 GB RAM är i underkant. Ej framtidsäkert.

8 GB RAM funkar men satsa på 16 GB så har du framtiden för dig. En ny uppsättning 16 GB RAM DDR3 kan du få för under tusenlappen. Så det är inte så farligt dyrt faktiskt. Jag tror du får bättre napp på Ebay och Tradera. Din gamla uppsättning kan du dessutom sälja så att du får matchande minnen som fungerar ihop.

Om man ska ha datorn för att styra teleskopet och för planetfoto är det skönt att ha en stor fet rambuffert om man har en USB3.0 kamera.
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav AstroFriend » 2015-12-13 18:52:27

Tack för länken Fredrik!
Det var länge sedan man grottade i en bärbar. Ser i listan jag fick att det finns PC2 och PC3 minnen, nuvarande är PC3 10700. Får tydligen räkna med 500 till 1000kr beroende på vilken storlek det blir.

Stoffe, mängden minne jag sökte var inte vad datorn klarar i första hand utan vad Pixinsight behöver för att jobba klanderfritt med den föreslagna bildstorleken. Men det skall vara DDR3 sodimm, 2x4 eller 2x8 GB, tror gränsen går vid 8GB men läste att någon lyckats få det att fungera med 16GB också. En av de tidigare QUAD I7 720QM, 1.6MHz.

Datorn tycks fungera som den skall i varje fall. Sitter två 500GB HD i den som är raidade ihop. Raid teknik har jag inte prövat förut, men antar den skriver halva dataströmmen till var sin HD för att få upp hastigheten och inte utnyttjar att den kan öka säkerheten. Än så länge har inte Windows 10 orsakat hjärtinfarkt.

Tack för alla tips!

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
Fredrikdb
Inlägg: 170
Blev medlem: 2015-04-04 11:44:58
spamtest: JA

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav Fredrikdb » 2015-12-13 19:03:30

en bra beskrivning för någon som inte kommer i från stordatamiljö

https://sv.wikipedia.org/wiki/Raid
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1700
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav stoffe » 2015-12-13 19:16:28

Jo på två hårdiskar kör man antigen stripe eller mirror. Dubbla utrymmet eller dubbla säkerheten. Raid 0 är stripe och raid 1 är mirror.

Detta är alltså en laptop har förstått det som? SO-DIMM är halvlängdsminnen som hör till laptops eller ITX-moderkort.

Systemkrav till pixinsight står här. 16 GB RAM rekommenderas även om mindre mängd fungerar enligt deras egen sajt.
http://pixinsight.com/sysreq/index.html

Här har du vad en 720QM motsvarar, dvs som en snabbare modell av Core2Quad.
http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=Intel+Core+i7-720QM+%40+1.60GHz&id=851
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav AstroFriend » 2015-12-13 19:28:40

Hej Stoffe!
Jo det är inget hastighetsmonster, men framförallt en 64 bit istället för den tidigare 32-bit. Det gick inte ens att köra de program jag ville på den äldre. Den nya är förresten en Alienware, innan Dell köpte upp dom. Kan kanske ta med datorn till där de säljer och testa vad den max minnesmängd den klarar av.

Tack för länkarna Fredrik och Stoffe!

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1700
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav stoffe » 2015-12-13 19:47:23

Testat Kingstons minnessökningsmotor?

http://www.kingston.com/us/memory/search/options/
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
Användarvisningsbild
Frazze
Inlägg: 652
Blev medlem: 2008-08-06 15:54:35
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav Frazze » 2015-12-13 20:12:58

Så här är kraven från PixInsights hemsida

Minimum required amount of RAM: 4 GiB on a 64-bit machine and operating system.
Minimum reasonable amount of RAM: 8 GiB on a 64-bit machine and operating system.
Recommended performance RAM: From 16 GiB to 64 GiB (depending on the sizes and number of images to process) on a 64-bit machine and operating system.
Being a 64-bit application, PixInsight has no practical memory limit. It will use all memory available to applications, and will cause the operating system to allocate virtual memory on disk when necessary.


Jag skulle satsa på minst 16 GB, om det nu är möjligt på din maskin. 8GB fungerar men ju mer desto bättre såklart.

/Daniel
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav AstroFriend » 2015-12-14 03:52:52

Ja det vore helt klart värt att lägga ned lite tid å att klämma in 16GB. Får försöka hitta lite info om moderkortet och varför det någonstans om denna dator stod att max minne var 8GB, kanske går att flasha om eller så fanns inte större minnen när datorn var ny, någon antydde att det skulle gå med 16GB. Synd att det bara är två socklar, annars kunde jag ju tagit minnen från gamla datorn och enkelt kommit upp i 8GB till att börja med, visserligen är de minnena långsammare, men ändå.

Provade ikväll att installera Cyberlinks videoredigerings program. Tycks ju fungera bra nu med 64-bits processorn, men saknar lite finesser jag hade i Pinnacle. Förutom vanlig videoredigering är det ju timelapse för astro jag tänker på, kanske man kan slippa steget i virtual dub.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
Användarvisningsbild
anivision
Inlägg: 299
Blev medlem: 2010-04-15 23:21:17
spamtest: JA
Ort: Tjörn

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav anivision » 2015-12-20 19:34:37

Tänk bara på att du måste installera 64-bitars windows om du ska ha mer än 4gb.
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1700
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav stoffe » 2015-12-20 20:07:47

Här kan du läsa mer om det som i praktiken blir en 3 gb begränsning trots att den teoretiska gränsen går vid 4 gb precis som anivision skriver.

https://en.wikipedia.org/wiki/3_GB_barrier
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Quad i7 ramminne storlek?

Inläggav AstroFriend » 2015-12-20 22:17:19

Har windows10 med 64 bit installerad så den biten är klar.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu

Återgå till "Programvara"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster