Aries

Från Astronet
(Omdirigerad från Väduren)
Hoppa till: navigering, sök
Väduren av Jamieson, Alexander.

Väduren (Aries) är en höststjärnbild som ligger nedanför Andromeda och väster om Oxen. Det är även den första stjärnbilden i djurkretsen (zodiaken). Väduren syns bäst på hösten och kulminerar kl 22 i november.


Väduren är omgiven av stjärnbilderna Perseus, Triangeln (Triangulum), Andromeda, Fiskarna (Pisces), Valfisken (Cetus) och Oxen (Taurus).


Mytologi

Väduren har förknippades av grekerna med historien om Argonauterna och det gyllene skinnet.

Jason reste med skeppet Argo till Kolkis för att hämta det gyllene skinnet. Anledningen till resan var att kung Pelias i staden Iolkos ville avstå sin tron till hjälten Jason om denne hämtade skinnet.

Det gyllene skinnet kom ifrån en gyllene bagge som skulle vara en avkomma till Poseidon och Theophane, dotter till kung Bisaltes av Thrakien. På grund av sin skönhet hade Theophane många friare, men hon var älskad av ingen mindre än Poseidon. Guden förde bort henne från sina friare till ön Crumissa. Men hennes efterhängsna friare följde efter henne till ön. Poseidon försökte då gömma henne genom att förvandla henne till en tacka och resten av invånarna på Crumissa till får. Men då visade det sig att friarna började döda fåren för att få mat. Guden förvandlade då alla friarna till vargar. Sedan förvandlade Poseidon sig till en bagge (eller en vädur) och parade sig med Theophane som fortfarande var i formen av en tacka. Theophane födde då en bagge med gyllene skinn. Baggen kunde flyga och prata människospråk.

Den gyllene baggen var den som skickades av Helios, solguden, för att rädda Athamas barn från att offras. Frixos och hans syster Helle hoppade upp på baggen och flög iväg över havet. Helle ramlade av och drunknade i vågorna. Vattnet fick därefter namnet Hellesponten. Frixos landade lyckligen i Kolkis och gifte sig med kungens dotter. Kungen, Aietes, som fick baggen som gåva av sin svärson offrade djuret åt gudarna och i en lund spikade han upp det gyllene skinnet på ett träd. En drake som aldrig sov vaktade lunden.

Jason lyckades ta skinnet från Kolkis med hjälp av kung Aietes dotter Medea som lyckades söva draken och när de efter många äventyr kom tillbaka till Iolchos var kung Pelias tvungen att överlämna sin tron till Jason.

Karta

Aries.png


Intressanta objekt

  • Gamma Aries är en vacker dubbelstjärna som består av 2 blåvita stjärnor av magnitud 4.8 med en separation av 7.8".
  • NGC 772 är en spiralgalax där man kan se armar i ett 30cm teleskop. Den har även 3 ganska ljusa HII regioner

Galaxer

Namn RA Dec Typ Storlek Magn Anm
NGC 697 01h 51.3m +22° 21′ Gal. SBb 2' x 1' 12.5
NGC 772 01h 59.3m +19° 01′ Gal. Sb 7' x 5' 11.1
NGC 877 02h 18.0m +14° 33′ Gal. Sc 2' x 2' 11.8
NGC 972 02h 24.2m +29° 19′ Gal. Sc 3' x 2' 11.3
NGC 1156 02h 59.7m +25° 14′ Gal. Irr 3' x 2' 12.2