Katastrof i Capellet en sann skräckhistoria!

Allmän diskussion om astronomi och amatörastronomi.
Användarvisningsbild
Bengt
Inlägg: 2572
Blev medlem: 2005-12-31 09:38:40
Ort: Örkelljunga
Kontakt:

Katastrof i Capellet en sann skräckhistoria!

Inläggav Bengt » 2006-08-22 00:38:12

Hej alla!

Ja nu har det hänt som jag bara väntat på att göra!

Värdens astroblunder!

Detta kommer nog bli kallad att göra en Bengt.
Jag hade missat spänna en skruv tillräckligt till railen till följd att SXV-H9 ccd och wocen kasade rakt ner i cementen med ett
jättebrak!!!!!! :cry:

Jag som alltid dubbelkollar missade denna enda gång att checka denna skruv


Ja har nog aldrig blivit så rädd i hela mitt liv.Min första tanke var där sprack optiken den saken var säkert och jag lyfte hela paketen mycket långsamt nästan med tårar i ögonen och lyfte försiktigt och titta in i tuben. ......
Inget syntes, efter en lång studerande blick.( jag tror jag spanat in i tuben minst 10 gånger ikväll) och ett tag trodde jag mig se en spricka men det visa sig vara en tunn tunn hårstrå. Pust
:?
Sen nästa sak var ju självklart min ccd. Till min fasa såg jag att den inte såg hel ut där bak usb porten var helt sne!!!!
och med ett lätt bändande tillbaks fick den till att se bara lite sne ut som tur var . Plåten hade åkt ut några millimeter. Guidersladden hade fått en smäll den med . Plasten var lätt sprucken men ingen fara en sån kan ju inte vara så dyr tänkte jag undras om den funkar ändå. Koppla in ccd igen i datorn och höll alla tår och fingar jag hade att dels den skulle gå igång och att den skulle funka. Till min glädje såg jag att den lös och att datorn hitta kameran pust!!

Usb porten är ändå intakt trots dess snea utsende tänkte jag. Hur är det med guidern funkar den jodå lampan lyste.
Tog en test bild men där var något som inte funka då upptäckte jag . Fokuseraren på wocen hade fått en smäll och alla justerskruvar verka lösa. Som tur är viste jag för en gångs skull var min insekts nyckel fanns och jag kunde göra spänna de lite. Fick den den till sist på plats så jag kunde ta en enkel test bild ala några sek och tack gode Gud där blev stjärnor på skärmen.

Kollimeringen är säkert helt fel tänkte jag en sån smäll kan den omöjligt hålla för. Såg i mitt inre minne en lång färd till andra sidan jordklotet för omkollimering men de såg faktiskt ut som vanligt på min skärm. Pust. Extra spaning på Vega visuellt såg rätt ok den med difraktions ringarna såg runda ut. Pust.. Vidare tester visar nog om den är helt 100 men lättad av att den åtminstone inte har värre fel än den funkar att plåta med.

Plocka av kameran och spana in i min reduserare
Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej!!!! :cry:


Gissa vad? en spricka i kanten ca 5 mm in i glaset syntes med all tydlighet. Jag trodde jag skulle skrika . Förmodligen hade folk trott att jag blev mördad så jag lät bli. Såg nu för mitt inre hur tusen lappar skulle flyga iväg för en sketen ospänd skruvs skull.

Var bara en sak att göra koppla in allt och se hur illa bilderna blev på en längre exponering. Efter lite snurrande runt så sluta det med m31.

Guidern stjärna hitta jag direkt märkligt. Tack Och lov så var det så klart så jag kunde göra dessa tester annars hade jag inte sovit på flera dagar innan jag fått besked. Nåväl 6 min lät lagom och jag vänta otåligt på hur sekunderna ticka iväg. Såg i mitt inre hur jag nu skulle tvingas beskära alla bilder i fortsättningsvis för en ny reduserare är uteslutet just nu.

Äntligen kom bilden fram och jag leta febrilt efter skadan på bilden men hitta den inte .Under hela detta drama fanns Robert på msn och med sitt vanliga lugn bekräfta att allt var ok allt eftersom mina tester fortsked. Tack Robert det behövdes i denna hemska stund!

Nåväl m31 bilden såg inte konstig ut alls. Prova även med ddp på bilden så den blev ljusare men inget syntes av skadan . Ingen aning om varför men kan vara att mitt H9 chip som tur är inte når ut till skadan. Nog värre med om jag använt en dslr kamera misstänkter jag.

Sista tester gjordes på kameran där jag koppla den i och ur för att se så den inte hade kontakt fel men allt har funkat än så länge.

Ja n u är klockan halv ett och jag tror jag behöver något lugnande kanske en whiskey efter denna pers!!!

Jag hoppas att ja inte upptäcker något som har blivit förstört mer.Tror min räddning var filterhjulet . Tror det var den som åkte på första smällen sen så knäcktes reduseraren till och därav skadan.

Som tur är hängde tuben på guider ringar och smällen gjorde att de lossna lite och lite av kraften därför inte träffa tuben.

Sen landa den tack och lov med railen neråt, Andra hållet och det hade säkert bara varit glasbitar i tuben. Funderar starkt på att ha en mjuk filt på golvet hädanefter. Undras om det värsta scenariet hade hänt om drulle försäkring hade gått in. Kamera + tub är ju 40 lakan vad tror ni?

Bengt fortfarande i chock!
Ekenson
Inlägg: 70
Blev medlem: 2005-12-11 08:29:28
Ort: Göteborg

Inläggav Ekenson » 2006-08-22 08:34:38

Urk vilken mardröm... Det är inte så att du vaknat nu alldeles svettig och insett att allt var en... mardröm...

Vad skönt att allt verkar fungera iaf och vilken ofantlig tur med reduceraren, förutsatt att du inte har tänkt att använda den visuellt eller till DSLR. Något mjukt på golvet kanske inte är så dumt... Törs jag chansa på att just den skruven kommer vara en av de mer kontrollerade ett tag framöver?

MVH

/Johan
150 mm f/5 GSO newton
Canon A80
Användarvisningsbild
Robert
Site Admin
Inlägg: 2893
Blev medlem: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Ort: Alingsås
Kontakt:

Inläggav Robert » 2006-08-22 09:33:21

Tur att skadan verkar ha blivit så liten.

Inte kul när det inträffar och hoppas vi slipper sådant igen.


Jag har själv tappat min CCD kamera för länge sedan men då hängde den kvar i kablarna innan den slog i backen.

Guidern har jag dock tappat i golver 2 ggr. Fast i AAK's observatorium är det som tur är inget betong golv utan lite mjukare. trägolv med plastmatta på.

Men en bra investering är nog nån matta eller liknande som dämpar ev fall i framtiden.
Användarvisningsbild
skafar65
Inlägg: 1120
Blev medlem: 2005-12-08 08:52:03
Ort: Valleberga
Kontakt:

Inläggav skafar65 » 2006-08-22 11:18:30

Bara att läsa om denna skräckupplevelse var en pers! För varje rad steg blodtrycket och man tänkte, nu kommer det snart, katastrofen var ett faktum.

Vilken tur du hade ändå Bengt! Vilken smäll det måste ha varit! Jag lider med dig, jag vet hur det känns när man fruktar det värsta. Konstigt nog så kan man nästan jämställa sina astroprylar med familjemedlemmar! Ja kanske lite överdrivet, men man går där och gnolar och oroar sig enda tills man vet att allt är OK.

Hoppas nu att du inte hittar några dolda fel i framtiden!

Mvh //Micke
Lasse
Inlägg: 266
Blev medlem: 2005-12-06 11:22:33
Ort: Lund
Kontakt:

Inläggav Lasse » 2006-08-22 13:30:20

En helvetes tur du hade Bengt. Tack och lov verkar prylarna fungera och inget värre skadat än att det kanske lätt kan fixas.

Ett tips. Lägg in trätrallar och såga upp hål för moneringens ben. Inte för att det skulle hända igen, men bara ett okular som råkar falla i cementgolvet riskerar att gå sönder. Trätrallar dämpar ju något.
Hälsningar

Lasse

http://www.swedbird.com/astro
http://www.aquilastronomy.com

Computers may feed on our frustration, but they give us something back, friends across the world.
Användarvisningsbild
Bengt
Inlägg: 2572
Blev medlem: 2005-12-31 09:38:40
Ort: Örkelljunga
Kontakt:

Inläggav Bengt » 2006-08-22 17:34:56

Tack grabbar för era uppmuntrande ord och råd!

Jag har knappt kommit över chocken än och jag håller med dig Micke lite familjedrama känns det som:)

Ja fick faktiskt gå ut igen i morse och ta en extra titt in i optiken igen för att vara säker på att linsen var hel och den ser ok även idag. Plocka ut det där hårstråt som satt inne i röret som fick hjärtat att öka i puls :)


Det som mest oroar mig mest just nu är usp porten att den ska krångla i framtiden . Samt kollimeringen. Men jag inbillar mig att om den ändrats borde jag sett det tydligt eller ? linserna sitter i en fast spegelcell

Har varit med om när en kikare fick en smäll då blev det dubbelstjärnor och bilden blev aldrig mer i fokus .Kan hända jag skickar H9 an den till starlight ändå när säongen är slut för att titta närmare på porten och kanske fixa till den om det inte blir för dyrt. De verkar vara ett reko gäng på det företaget så jag tror de har bra service.
Ska nog skicka ett brev med en bild på den till Teryy Platt där och fråga .
Hädanefter blir det frigolitskivor under med matta på. Samt trippelkoll!!
Bengt
Jonas
Inlägg: 1789
Blev medlem: 2005-12-06 12:13:45
spamtest: JA
Ort: Kristianstad

Inläggav Jonas » 2006-08-22 20:12:55

Usch vad hemskt Bengt! Men det är ju tur att det inte gick värre!
Det får mig att tänka på de där två amerikanska grabbarna som slipat en 40"-spegel och skulle flytta den inför poleringen varpå de tappade den så att den sprack i två bitar.
De var ju inte helt glada när de på ett forum undrade om någon var intresserad av att köpa elendet...

Nu gick det ju inte så illa för dig men det är klart, reduceraren representerar ju också en hel del pengar och det är aldrig roligt att få sina prylar skadade på det sättet. Hoppas nu bara att det inte är något i elektroniken som fått sig en smäll som gör att du får problem!

Lider med dig!

Bästa Hälsningar

Jonas

Återgå till "Allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 17 och 0 gäster