Slutet universum – mörk energi

Allmän diskussion om astronomi och amatörastronomi.
Mulle
Inlägg: 5
Blev medlem: 2020-01-14 10:37:28
spamtest: JA

Slutet universum – mörk energi

Inläggav Mulle » 2020-01-15 12:49:09

Dristar mig till att lägga ut en liten fundering till…
Det har ju kunnat iakttagas att massanhopningar på tillräckligt avstånd från varandra, i det här fallet massanhopningar i storlek av det vi kallar galaxer, fjärmar sig ifrån varandra. Och ju längre avstånd dessa massanhopningar befinner sig relativt oss, ju snabbare verkar avståndet öka. För att nu förklara vad det är för kraft som drar isär massan på detta sätt har man infört begreppet mörk energi. Denna energi, eller funktion, skall då ha motsatt verkan relativt den mer kända gravitationen, men istället öka med avståndet. Frågan är nu om man kan söka förklaringen på annat sätt. Universums möjliga topografi kan formuleras på olika sätt. Man kan se det som öppet oändligt, öppet begränsat eller slutet med olika typer av former. Om vi fokuserar på den slutna varianten och antar ett sfäriskt utseende så innebär det att vi kan likna det vid att vi befinner oss någonstans på ytan av en sfär om man tänker sig att vi lever i en tvådimensionell värld. Och en sådan topografi måste med nödvändighet alltid befinna sig i obalans vad gäller massfördelning. Det innebär att massa kommer att vinnas över på någon sida av sfären och genom vanlig gravitation dra till sig massa från resten av sfären. Anta nu att vi befinner oss någonstans på denna andra sida…
Juicy6
Inlägg: 357
Blev medlem: 2014-01-20 09:48:50
spamtest: JA

Re: Slutet universum – mörk energi

Inläggav Juicy6 » 2020-01-16 09:47:08

Dina tankar stöds inte av vare sig observationer eller många kosmologer. Men Eleonora Di Valentino, Alessandro Melchiorri och Joseph Silk har nyligen i ett arbete tolkat störningar i CMB som bevis för ett slutet och krökt universum.

Läs om det här: https://www.livescience.com/universe-may-be-curved.html
eller, om du gillar matte här: https://arxiv.org/pdf/1911.02087.pdf

Christer, Uddevalla
----------
Sky-Watcher Esprit 100 ED Super APO
TS-Optics 8" Ritchey-Chrétien Pro
ZWO ASI 294 MC Pro
ZWO ASI 120MM på QHY Mini guider
iOptron CEM40

----------
Mulle
Inlägg: 5
Blev medlem: 2020-01-14 10:37:28
spamtest: JA

Re: Slutet universum – mörk energi

Inläggav Mulle » 2020-01-17 00:12:47

Ja, jo jag är medveten om att tankarna om en sluten topografi ej stöds av dagens kosmologi och inga mätningar stöder det heller (inklusive mätningar av kosmologiska trianglars vinklar)... hittills... Men poängen i mitt inlägg var ju att min alternativa förklaring till ett allt snabbare expanderande universum skulle vara ett stöd för just en sluten topografi. Och jo, jag har läst om tolkningar av senaste CMB mätningarna... som möjligen kan stödja det... Tack för den "matematiska" länken! Men jag får erkänna att jag är för dålig på matte för att kunna utvärdera innehållet i texten... ansluter mig istället till slutorden med att vi helt enkelt får vänta på bättre data.

Återgå till "Allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 12 och 0 gäster