Astronomiguiden nere

Allmän diskussion om A.O, synpunkter, ideér och förbättringar.
Användarvisningsbild
MikkoK
Inlägg: 297
Blev medlem: 2005-12-12 07:44:30
Ort: Hillerstorp
Kontakt:

Re: Astronomiguiden nere

Inläggav MikkoK » 2011-03-09 08:06:51

Ja, är det på grund av ren tjurighet för att någon/några klagat på sidan så är det bara fel.
Jag har redan vart med om en sådan incident i år, då et privatstyrt forum helt sonika stängdes ner för att Admin inte tålde kritik. För intresserade finns en tråd angående forumet i fråga (Meanbugs). http://vwtyp1.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=21908

Detta känns inte bra...snälla säg att detta inte händer med AG.
/ Mikko*

* GSO Dobsonian 200E
* Meade 10x50 kikare
* Canon EOS 1000D
Timaoes
Inlägg: 619
Blev medlem: 2011-03-07 21:21:18
spamtest: JA
Kontakt:

Re: AG nere!

Inläggav Timaoes » 2011-03-09 09:27:09

anivision skrev:Jag har lite svårt att förstå anledningen trots allt. På vilket sätt kan bildhanteringen (eller snarare avsaknaden av den) påverka hennes ekonomi. Detta är faktiskt en lite lam ursäkt att lägga ner ett så viktigt forum som så många har hittat.


Jag gissar att det handlar om att någon känt sig bestulen på sin bilder och krävt ekonomisk kompensation. Vad detta har med Åsas jobbsökande att göra förstår jag dock inte. Men man tycker ju att hon bara kunde stänga av bildfunktionen och sätta systemet online igen.

/Johan
Morgan
Inlägg: 249
Blev medlem: 2009-09-13 19:56:54
spamtest: JA
Ort: Stockholm

Re: AG nere!

Inläggav Morgan » 2011-03-09 10:01:00

Hur länge det här tar är oklart, men tyvärr är det nödvändigt då jag inte kan låta diskussioner på AG skada min privata ekonomi när jag söker jobb.


Jag tyder det som att Åsas fokus är att söka jobb som i sig påverkar hennes privata ekonomi om hon är arbetslös och därför inte har tid med AG just nu.

//Morgan
// Morgan
Tompa
Inlägg: 1407
Blev medlem: 2010-08-25 15:34:01
spamtest: JA
Ort: Borlänge
Kontakt:

Re: AG nere!

Inläggav Tompa » 2011-03-09 10:03:49

Svårt att veta vad som försiggår utan att vara tankeläsare eller något liknande. Klart är att det vore mycket tragiskt om AG släcks för gott. AG är ett mycket bra ställe för oss nybörjare att hänga på, här finns många års koncentrerat kunnande lagrat. AG är en mycket bra utgångspunkt för en seriöst intresserad nybörjare. Detta är också Astronet när intresset för astrofotografering blommar ut.

Situationen är lite obehaglig när all information som samlats under 7 år är beroende av en människas godtycke. Siten må vara ägd av innehavaren, men informationen är ju summan av alla medlemmars insatser. Kanske det vore bra om en så bra site förvaltas av t.ex. SAAF, men drivs och utvecklas av intresserade medlemmar. Då bör informationen vara säkrad för framtiden.

Klar luft,
Tomas W
-----------------------------------------------------------------
Bildblogg: http://ienannandelavrymden.wordpress.com
-----------------------------------------------------------------
Peter R
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2006-05-11 17:53:59

Re: AG nere!

Inläggav Peter R » 2011-03-09 10:18:29

Det var riktigt tråkigt att höra och även en lite märklig kommentar kan jag tycka. Det är väl ingen som har uttryckt sig negativt om Åsa på AG vad jag vet.
Kritik har riktats mot vissa funktioner som ej fungerande länkar osv men det lät senast som om hon var mitt inne i att testa en helt ny version och ville ha feed-back, bland annat av dig Mikko.
Det hade i så fall varit bättre att helt ta bort möjligheten att ladda upp bilder på AG tills vidare så hade det i övrigt kunnat fungera som ett rent diskusionsforum.
Jag tror att alla hade accepterat en sådan lösning utan problem om vi bara hade blivit informerade. Vi har ju Astronet för att hantera bilderna.

/*Peter R
Hans Bengtsson
Inlägg: 4490
Blev medlem: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: AG nere!

Inläggav Hans Bengtsson » 2011-03-09 14:21:47

När AG kommer tillbaka - vilket vi väl i nuläget ändå kan hoppas på - så är det nog hög tid att ta tag i det grundläggande problemet att ett diskussionsforum på papperet drivs av en enda person (som kan stänga av utan samråd) samtidigt som forumet i realiteten i lika hög grad drivs av alla som skriver där.

Det borde förstås bildas en AG-grupp som gemensamt fattar beslut. Saken har föreslagits många gånger tidigare men utan att få gehör. Kontinuitet och framförhållning bygger alltid på att en struktur (av vilket slag som helst) inte står och faller med en enda person. I en grupp har en person en post. Personen kan vid behov (t.ex. för att han/hon inte har tid eller har tappat intresset) bytas ut mot någon annan som då tar över den posten. På så sätt drivs organisationen vidare, det är tack vare sådan uppläggning som vanliga traditionella föreningar kan leva vidare under hundratals år.

Precis som Tompa nämner, så vore det alldeles extremt olyckligt ifall AG:s samlade information, i form av tusentals och åter tusentals inlägg, skulle gå om intet. Det är en sak som nästan till varje pris bör förhindras. Inläggen i AG bildar tillsammans en massiv kunskapsbank för alla amatörastronomer. Många gånger har jag googlat på Astronomiguiden+vadsomhelst och hittat just precis det jag letat efter, ibland har informationen inte funnits på något annat stället på hela nätet än just på AG.

mvh
Hans Bengtsson
Användarvisningsbild
Robert
Site Admin
Inlägg: 2887
Blev medlem: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Ort: Alingsås
Kontakt:

Re: AG nere!

Inläggav Robert » 2011-03-09 14:59:44

AG kommer tillbaka det är jag väldigt säker på. Men när har jag ingen aning om. TYcker att det var väldigt drastiskt att ta ner sidan så speciellt under så lång tid.

Jag är en av få som Testar AG's nya sida / forum. Det är inte färdigt ännu men det blir bättre för varje dag. Dock en bit kvar innan det kan släppas. Om gamla AG kommer upp innan nya AG är klart eller om hon väntar tills "NYA" AG är redo vet jag inte.

Hans frågeställning om säkra informationen är nästan lite offtopic men mycket intressant.

Det finns en mycket stor kunskapsbank på AG och även en hel del här. Hur man skall säkra det för framtiden är en intressant fråga.

Åsa har skapat Astronomiguiden själv och genom åren lagt ner mycket tid på det. Det är självklart mycket känslor förknippat mot något som man har jobbat så mycket på och förstår om hon inte vill släppa kontrollen över det.

AG är mer känsligt om Åsa försvinner än Astronet om jag försvinner då AG är nu byggt på ett helt eget system. Astronets forum är standard phpBB forum och om det behövs är det typ bara installera phpBB på tex SAAF och kopiera in databasen. Galleriet är egenutvecklat och kan kräva lite jobb för att flytta till något annat ställe. Astronets wiki är standard mediawiki och kan lätt flyttas till en annan server. Det har varit ett medvetet val av mig att använda standardkomponenter för dessa kärnfunktioner så att mycket av informationen är lät flyttbar och lätt kan sättas upp av någon annan.

Frågan är hur man skall säkra Astronets data för framtiden (mer än de backuper som görs nu)
Någon till borde ha åtkomst till systemet och kanske även att man i samarbete med SAAF borde arkivera en kopia av Databasen och hemsidekoden till SAAF med vissa mellanrum?
Användarvisningsbild
MikkoK
Inlägg: 297
Blev medlem: 2005-12-12 07:44:30
Ort: Hillerstorp
Kontakt:

Re: AG nere!

Inläggav MikkoK » 2011-03-09 16:05:12

Robert - kan du inte slå samman denna och den andra tråden som behandlar exakt samma saker?
/ Mikko*

* GSO Dobsonian 200E
* Meade 10x50 kikare
* Canon EOS 1000D
Användarvisningsbild
Robert
Site Admin
Inlägg: 2887
Blev medlem: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Ort: Alingsås
Kontakt:

Re: AG nere!

Inläggav Robert » 2011-03-09 16:08:06

Är nog inte helt lätt att lägga ihop 2 olika trådar. Har iofs aldrig provat.

Edit: Det var väldigt lätt att slåihop dem. Nu finns det bara en tråd.
Användarvisningsbild
anivision
Inlägg: 332
Blev medlem: 2010-04-15 23:21:17
spamtest: JA
Ort: Tjörn

Re: Astronomiguiden nere

Inläggav anivision » 2011-03-09 17:43:18

Aha, det var därför jag såg mina två inlägg efter varandra :D

Ett sätt att säkra ett forum på är att registrera en förening och alla som reggar sig på forumet blir också medlemmar i föreningen. Styrelse, som också driver forumet, väljs och skulle någon falla bort så väljs det ju alltid in en ny i styrelsen. Föreningen äger domänen och forumet så inget hänger på en enskild person.
Fast det vore mycket enklare att använda sig av en befintlig förening, typ SAAF...
freddeg
Inlägg: 42
Blev medlem: 2007-02-09 08:43:34
Ort: Örnsköldsvik

Re: Astronomiguiden nere

Inläggav freddeg » 2011-03-10 17:47:15

Hej!

Jag brukar inte skriva ofta i detta forum eftersom jag inte i huvudsak sysslar med astrofoto
men jag läser i princip allt som skrivs.
På sista tiden har det skrivits en del om AstronomiGuiden och Åsa i denna tråd.
Det verkar vara många som saknar AG, jag är i alla fall en av dom.

Jag har idag varit i kontakt med Åsa och jag har haft en del att göra med Åsa genom åren och jag
kan säga att Åsa inte stängt ner AG p.g.a. att" hon inte kan ta kritik eller är egoistisk " utan det finns
andra anledningar till att AG ligger nere för tillfället.

Jag kommer att återge det Åsa meddelat mig:

AstronomiGuiden ligger nere, och drogs ner ganska snabbt, för att det förekommit diskussioner kring att stämma Åsa.
Oavsett om dessa diskussioner har varit allvarliga, eller enbart skrivna utan direkt eftertanke, valde Åsa att stänga ner sidan.

Åsa jobbar på AstronomiGuiden som ett fritidsprojekt, men anser att om sidan börjar påverka hennes privata liv för mycket måste pluggen dras ut.
En eventuell stämning, oavsett om hon skulle vinna eller förlora, skulle påverka henne privat för mycket.

Särskilt nu när hon samtidigt söker jobb, och sådana diskussioner skulle kunna påverka hennes chanser att få jobb.
Därför har hon beslutat att hålla AstronomiGuiden nere, tills en version som ger alla användare kontroll över publicerat material finns tillgänglig.
När detta sker, vet hon inte idag. Hon vet bara att hon inte vill ta några som helst risker för ett fritidsprojekt.
Anledningen till att hon heller inte skyltat med varför AstronomiGuiden är nere, är just för att hon inte vill att denna information ska spridas.
Hon vill helt enkelt inte att hennes privata liv ska påverkas av detta, då hon sitter i en sårbar jobbsituation.Jag (Göran) kan nog med säkerhet säga att jag under dessa omständigheter hade gjort samma sak,
dvs, om jag varit utsatt för hot om stämning så hade jag också stängt ner sidan tills det finns en ny
fungerande version som ger användare kontroll över det mtrl. som de publicerat.
Sysslar man med något som AG på sin fritid vill man inte riskera att bli stämd!
Mvh.
Göran Fredriksson
Användarvisningsbild
anivision
Inlägg: 332
Blev medlem: 2010-04-15 23:21:17
spamtest: JA
Ort: Tjörn

Re: Astronomiguiden nere

Inläggav anivision » 2011-03-10 18:33:10

Alla reagerar vi olika inför dessa typer av hot, och jag fårstår till fullo att hon väljer att göra en sån här sak. Däremot tycker jag att hon kan lämna över databasen till några som kan driva forumet vidare utan de omtvistade delarna. Detta för att det finns alldeles för många som just nu saknar sin "fritidsgård".
Dock skulle hon ha varit lite mer informativ om anledningen för trots allt blev många rätt oroliga av detta.
Användarvisningsbild
MikkoK
Inlägg: 297
Blev medlem: 2005-12-12 07:44:30
Ort: Hillerstorp
Kontakt:

Re: Astronomiguiden nere

Inläggav MikkoK » 2011-03-10 20:47:55

Är det inte så enkelt att hon helt enkelt tar bort möjligheterna till att lägga upp bilder och hänvisar detta hit till Astronet? Vore väl smidigt?
/ Mikko*

* GSO Dobsonian 200E
* Meade 10x50 kikare
* Canon EOS 1000D
Hans Bengtsson
Inlägg: 4490
Blev medlem: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: Astronomiguiden nere

Inläggav Hans Bengtsson » 2011-03-10 21:00:24

Det ska bli spännande att se vad som händer när AG så småningom öppnas igen. Det känns som om flertalet aktiva AG-skribenter och observatörer på nolltid har hittat hit till Astronet. Kommer AG att återta sin position som ledande allmänastronomiskt diskussionsforum? Eller kommer diskussionerna i huvudsak att stanna kvar på Astronet? Framtiden får utvisa detta, mycket hänger nog samman med hur lång tid som AG ligger nere.

mvh
Hans Bengtsson
Användarvisningsbild
Robin Andersson
Inlägg: 760
Blev medlem: 2011-03-04 20:42:46
spamtest: JA
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Astronomiguiden nere

Inläggav Robin Andersson » 2011-03-10 22:02:38

Tackar Göran!

Låter i alla fall inte som att Åsa har tappat hoppet eller intresset för AG och att AG kommer att återvända. Väldigt tråkigt dock att hon har blivit hotad att bli stämt, det förstår jag inte.

Men men, låter i alla fall som att AG kommer tillbaka och det är ju positivt! Tillsammans kanske vi alla kan komma med förslag/tips/råd till Åsa hur AG kan bli bättre.
Till exempel så funkar ju länkar till "imagehack.com" utmärkt. På så sätt som jag har lagt upp mina kartor till andra på AG. Däremot vet jag ej om länken kommer att existera för många månader(år?), men det är i alla fall en tillfällig lösning. Gratis är det ju också.

Sen ett annat alternativ är ju också att de (astrofotografer framför allt) som laddar upp bilder: skaffar sig en blogg/egen hemsida. På så sätt kan man länka vidare också, enkelt och smidigt. Men risken är ju då att det blir "tråkigare inlägg" eftersom man hela tiden länkas vidare till andra hemsidor och tillslut kanske man inte är kvar på AG längre.
Men ja som sagt, tillfälliga lösningar. Ser fram emot AG's återkomst i alla fall.

mvh
Robin Andersson
if there's no life elsewhere in the universe, it's a terrible waste of space

Återgå till "Allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster