Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Mörka obsplatser, beskrivningar etc.
Användarvisningsbild
Takashi
Inlägg: 122
Blev medlem: 2012-04-06 23:46:53
spamtest: JA
Ort: München & Stockholm
Kontakt:

Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav Takashi » 2019-05-27 06:34:08

Hej!

I mitt arbete på ESO så fick jag i oktober förra året följa med till Chile för att jobba i Paranal, och även en chans att besöka Cerro Armazones, vilket är platsen där ELT ska stå. Jag har tyvärr sedan dess inte haft möjlighet att skriva om denna upplevelse helt enkelt för att det har varit en väldigt hög arbetsbelastning och jobb upp över öronen. Nu har jag avslutat en stor leverans och kan äntligen andas ut och få ner lite funderingar på pränt, vilket jag tänkte dela med mig av här.

Jag jobbar som mjukvaruutvecklare på ESO för ELT-projektet. Jag anställdes av ESO för att jobba med PLC-programmering (Programmable Logic Controller) som det kommer finnas en hel del av i ELT. När jag förra året fick frågan om jag ville följa med till Chile så behövde jag inte ens 10 millisekunder på mig med att fundera och svara JA! Då jag bott i stan senaste 35 åren av mitt liv så hade jag i princip glömt bort hur en bra stjärnhimmel såg ut. Att då gå från detta till möjligheten att uppleva en av världens bästa stjärnhimlar var en dröm.

Bild
Hur en artist föreställer sig ELT i drift. Teleskopet visas med lasrarna på som ska skapa artificiella stjärnor högt i atmosfären

Mina arbetsuppgifter
Dels skulle jag få jobba i kontrollrummet för VLT några veckor, men även göra en dagsutflykt till Cerro Armazones där byggplatsen för ELT befinner sig. Jag skulle få bo på ESOs residencia, vilket jag önskat att få göra sedan jag såg denna fantastiska byggnad i filmen James Bond - Quantum of Solace. Dessvärre visste jag att jag som privatperson aldrig skulle få göra det utan var tvungen att antingen först bli astronom eller ingenjör på ESO. Vidare fick jag av några arbetskollegor ett tips om att på ESOs residencia finns det ett 16-tums teleskop som alla (anställd på ESO eller astronom) kan få använda. Detta teleskop är lite roligt kallat för UT5 (VLTs fyra teleskop är UT1 till UT4). Jag återkommer mer om detta senare.

Resan dit
Flyget gick först från München till Madrid, och därifrån hela vägen över atlanten till Santiago. I Santiago har ESO sedan 60-talet ett "ESO Guesthouse" där alla som reser långväga har möjlighet att stanna en stund innan de åker vidare för jobb med VLT, ELT eller ALMA. Det roliga med den platsen är att man aldrig vet vilka andra som kommer bo där i förväg. Det bjuds både på frukost, lunch och middag. Man äter måltiderna gemensamt. Maten var utsökt, och jag fick träffa en hel drös med astronomer som hade väldigt många intressanta historier att berätta. Jag tyckte att en av astronomerna pratade lite väl "svengelskt" så jag frågade (på svenska): "Ursäkta mig men... är du svensk?" Med en förvånande syn tittade han på mig och sa "JA!". Det bjöds även på pisco sour, som var mycket god.

Bild

Efter vistelsen på ESO Guesthouse tog jag flyget från Santiago till Antofagasta, som är den närmaste staden med flygplats sett från Paranal. Jag blev rekommenderad att sitta på den högra sidan eftersom jag då skulle få se Paranal och Cerro Armazones vid inflygning. Mycket riktigt var det en häftig syn att få se Paranal från hög höjd... jag kunde knappt bärga mig att få komma fram.

Bild

Väl på Antofagastas flygplats väntade en ESO-buss som tog oss raka vägen till Paranal. ESO-bussen var nog den skönaste bussen jag åkt i mitt liv. De flesta av oss som satt på bussen var personer som jobbar på Paranal. Det finns ett rullande schema där de anställda bor/jobbar på Paranal en viss tid, för att sedan åka hem och vara med familjen, och så går det runt och runt. Bussresan tog c:a 2 timmar till Paranal.

Bild

Boendet
Väl framme på hotellet så slogs jag av hur absurt det var att denna plats fanns mitt ute på ett berg i öknen. Det fanns biljdard- och pingisbord, en restaurang, en swimmingpool, ett musikrum och mycket mer. Taket till hotellet har ett stort parasoll som är monterat och fälls ut under natten för att hotellet inte ska ljusförorena stjärnhimlen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När jag fick nycklarna till mitt rum fick jag instruktioner om att alltid dra ner rullgardinerna i rummet för att ljus inte skulle läcka ut. Detta gällde även sen på natten när vi körde bil, inga lampor på bilen fick vara på annat än parkeringslamporna. På nyckeln till rummet satt en liten mini-ficklampa som var det enda ljus jag fick använda när jag var utanför hotellet. Man skulle grovt kunna säga att Paranal är uppdelat i tre "delar". Ena är residenciat där alla ingenjörer och astronomer bor och arbetar (när de inte är uppe på VLT). Sen har vi den andra delen som är både boende för alla icke-ESO anställda (kockar, städpersonal etc), samt sjukhus, lager, om-alumuniseringslokal (för speglarna), ett gym och mycket annat. Maten var helt fantastisk och tre gånger om dagen var det bara att bege sig dit och ta precis vad man ville ha. Det bjöds på både salladsbufféer, fruktbufféer, ett stort urval av huvudrätter, olika slags färska juicer, läsk, en drös med (hemlagade) efterrätter. Restaurangen/kockarna var med andra ord helt otroligt bra och gjorde ett fantastiskt jobb. Tredje delen är givetvis VLT/VLTI.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Residenciat skulle jag nog kunna skriva ett par A4-sidor om i sig självt, det var verkligen en helt fantastisk byggnad och det var väldigt bekvämt att bo där. Om jag ändå ska försöka fatta mig kortfattat om hela området så minns jag en känsla jag hade. Det var när jag gick ut från residenciat första natten och tittade på solnedgången. Hela platsen med residenciat och VLT uppe på berget kändes SURREALISTISKT. Detta är det enda ord jag kan komma på som i närheten beskriver känslan av att vara där. Det kändes helt enkelt inte verkligt. Här mitt ute i ingenstans har människan byggt dessa byggnader och instrument för att studera universum. Bilderna jag tog kan inte återge den surrealistiska känslan, men ger åtminstone en liten fingervisning om hur det var där.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rummen på residenciat är ganska enkla men bekväma och rena. Alla har egna rum och det finns några få rum för de som bor där och som ibland har med sig sina familjer dit. Med andra ord behöver man inte vara en ingenjör eller astronom för att bo på residenciat. Det finns en möjlighet för vanliga dödliga att få spendera några nätter där genom att helt enkelt gifta sig och bilda familj med någon av de förstnämnda. Varje dag kom det personal och städade rummet så det var ett väldigt bekvämt liv. Jag önskar mina spanska-kunskaper var bättre än vad de är så man kunde prata lite med de som bor där. Jag fick frågan om jag kan spanska och jag svarade "Si", för att därefter få förklara att mina spanskakunskaper dessvärre börjar och slutar med det ordet. Utsikten från rummet kan jag inte klaga på.

Bild
Bild
Bild

De som jobbar och bor där i skift har ibland satt upp bilder på sina familjemedlemmar. Jag fick ett rum just utan alltför många sådana bilder. Min arbetskollegas rum var helt fylld med fotografier. I duschen finns flera skyltar som påminner en om att vara sparsam med vattnet eftersom allt vatten måste köras dit från Antofagasta. Vatten är en lyx och tre stora truckar måste köra flera hundra kilometer varje dag för att tillgodose vattenbehovet för Paranal, och det är inte så svårt att räkna ut att varje liter vatten är värd en förmögenhet. Jag spenderade inte mer än 15 sekunder i duschen med vattnet på. Givetvis gick det att duscha längre om man ville, men när jag tänkte att priset för en liter vatten här troligen kan jämföras med literpriset för bensin hemma i Sverige så var det rimligt att försöka minimera slöseriet. Luftfuktigheten varierade mellan 1-10% de nätter jag var där och jag kände mig konstant törstig.

Bild
Bild från väderstation. 1% luftfuktighet!

Första natten i Paranal hade jag mycket svårt att somna. Allt kändes lite orealistiskt och jag kunde väl nog inte riktigt förstå att jag faktiskt var där. Jag insåg att jag inte kommer somna så jag gav upp det projektet och gick ut från mitt rum för att titta på stjärnorna. Det var rätt kallt, men en tunn tröja och jacka räckte. Inga kameror, ingen utrustning. Bara ögonen och min hjärna. Vet inte var tiden försvann men jag stod där ute och bara tittade på stjärnorna i flera timmar. Hundratals tankar surrade i mitt huvud. Det var första gången jag såg södra stjärnhimlen och det var en helt magnifik upplevelse att se de magellanska molnen. Det kändes märkligt att se orion upp-och-ner. Det var mitt i natten, helt becksvart och TOTAL TYSTNAD. Bara jag och universum. Jag är inte religiös för fem öre, och jag vet att det bara var kemiska reaktioner i min kropp men under en kort stund kände jag en koppling till universum så stark att jag inte kan beskriva den med ord.

Varje söndag var det grillning utanför residenciat, och grillmästaren grillade olika sorters kött (fanns vegetariska alternativ också) efter ens önskemål. Mycket lyxigt. Någon nöd gick det inte på mig. Men denna bekvämlighet förde dessvärre med sig nackdelen av att man gick upp i vikt. Några av dagarna gick jag till gymmet för att försöka kompensera detta, och där märkte jag direkt att man var på nästan 3000 meters höjd, man hade inte alls samma flås som hemma. Eller så skyller jag bara på det, medan faktum troligen var att man levt lite för onyttigt sista tiden. Sportlokalen hade inte bara ett gym utan även squash-rum och en stor lokal för basket/fotboll. Jag kan tänka mig att de som bor i Chile permanent och jobbar där i skift uppskattar detta. Jag funderade en hel del på det där efter att jag åkt hem och kom fram till att det enda som man egentligen gör i Paranal är att jobba och äta, jobba och äta, och så går det runt-och-runt. Denna sportlokal är nog där för att bryta den cirkeln lite.

Bild
Bild

Hög på höga höjder
Jag fick förklarat för mig att ett alternativ var att GÅ upp till VLT varje dag för att få motion. Med andra ord kan man antingen ta bilen eller en tunn liten upptrampad väg kallad "Star walk", som tar c:a en timma från residenciat upp till VLT. Jag körde denna variant varje dag för att (delvis) kompensera för den alltför goda maten.

På denna väg så fick jag helt fantastiska vyer över området och det närmaste jag kan beskriva känslan jag fick av att gå där var att det kändes som att vara på Mars. Om man bara föreställer sig att himlen inte är blå så skulle det likväl kunna vara en bild tagen av Curiosity. När jag gick där själv och man varken såg ESO residencia eller VLT så kände jag mig för en stund som Matt Damon i "The Martian".

Bild
Bild

Jobbet
Mestadelen av min vistelse var i kontrollbyggnaden för VLT. Denna byggnad befinner sig jämte teleskopen och här finns ett kontrollrum. Jag jobbade med mjukvaruteamet som ansvarar för underhåll och drift.

Bild

Kontrollbyggnaden är precis bredvid VLT och uppe på höjden har man fantastisk utsikt
Bild

Kontrollrummet är uppdelat i flera sektioner, ett för varje teleskop (plus VLTI) då varje teleskop kan göra observationer oberoende av de andra. Vid varje teleskop satt olika team av astronomer och det var mycket givande för mig att få umgås med dem. Det hade redan börjat smidas planer för vilken del av denna byggnad som skulle svara för styrningen av ELT som kommer vara 100% fjärrstyrt och det kommer inte byggas något hotell eller liknande vid Cerro Armazones, utan istället kommer Paranal att byggas ut för att kunna hantera ELT. Det enda som kommer finnas vid ELT är infrastruktur för att kunna göra underhåll och drift för ELT. På detta sätt kommer man kunna hålla kostnaderna nere, och detta var en av anledningarna till att Cerro Armazones valdes som byggplats för ELT.

Att äntligen få se VLT live var helt fantastiskt, och det kändes märkligt att äntligen få känna på hur STORT det är. Ett annat starkt minne jag har är hur förvånad jag blev över hur TYST VLT är. När man byter objekt på himlen och ett av teleskopen roterar så hör man knappt det, trots att jag bara stod 3 meter ifrån.

Bild
Den obligatoriska "Let me just take a selfie" från VLT.

Bild

Förutom UT1..4 och AT1..4 så finns det ett halvt dussin mindre teleskop som används för olika syften uppe på berget. Jag såg någon 10 eller 12 tummare också. Allt är 100% automatiserat.
Bild

Varje kväll innan nattens observationer skulle starta så kunde man samlas för att gemensamt titta på solnedgången. Detta är en "ritual" man haft sedan starten av VLT. Det finns en speciell plattform att stå på för just solnedgången och det var en helt fantastisk syn. Jag missade inte en enda solnedgång. Under en av solnedgångarna så var det en astronom som hade med sig ett litet specialbyggt teleskop för att se något han kallade för "the green flash", vilket tydligen är något man kan uppleva under några sekunder vid solnedgång. Med detta teleskop projicerade han en bild av solen på en skiva, och förväntansfullt stod jag med ett halvt dussin andra nyfikna observatörer och väntade på denna gröna flash. Precis som solen nästan var nere så utbrast vi nästan samtidigt allihop "THERE IT IS!!!" för mycket riktigt så såg man helt plötsligt den mycket tydligt, och någon sekund senare var den borta.

Bild
Bild

Under en förberedelse för nattens observationer hörde jag hur det surrades ordentligt vid en av kontrollterminalerna. Ett instrument skulle uppgraderas med ny mjukvara samt användas natten därpå (ESPRESSO). Mjukvaran är skriven i TwinCAT, vilket är just det jag sysslar med. Medan jag höll på att jobba så hörde jag en av personerna säga något i stil med "Why doesn't this TwinCAT-thing work? How can we fix this???". Jag presenterade mig och förklarade att jag jobbar med TwinCAT och bad om att få titta på deras problem. Efter två timmar och fyra nya vänner senare hade vi en lösning på problemet. En av huvudarkitekterna bakom detta instrument var så otroligt glad och tacksam att han personligen visade mig hela instrumentet och gick igenom allt för mig. Vi umgicks och åt middag ihop varje kväll/natt under resten av min vistelse och vi blev väldigt bra vänner. Han är italienare och har otroligt bra koll på IKEA-möbler. Jag var dock tyvärr tvungen att göra honom besviken och säga att trots att jag är svensk så är jag ingen hejjare på just IKEA-möbler. Inte ABBA heller tyvärr. Vidare bjöd han in mig på det första testet av uppgraderingen med detta instrument en av nätterna, och då fick jag spendera denna natt med honom och en drös med astronomer som alla var så entusiastiska över detta instrument att man bokstavligen kunde ta på entusiasmen med bara händerna. Vilken enorm tur att vara där just då och råka höra ordet "TwinCAT" och "problems" i samma mening. Denna serie av lyckosamma händelser kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

En av kvällarna gick vi ut för att vara med på öppningen av ett av VLT-teleskopen fast från insidan, vilket sker c:a 30 minuter innan solnedgång. På vägen upplevde vi hur skuggan av Paranal nästan helt perfekt la sig på Cerro Armazones (berget där ELT byggs).

Jag visste att Cerro Armazones var rätt nära till Paranal, och det kändes kul att få se hur nära det faktiskt var. På dessa bilder kan ni se Cerro Armazones som det platta berget vid horisonten, bilden är tagen från VLT. Cerro Armazones kändes som ett väldigt onaturligt inslag i landskapsbilden med tanke på hur platt de fått till det. Det kommer bli en mäktig syn när ELT står färdigt på toppen.

Bild
Bild

Att äntligen få se ett av VLTs teleskop från insidan kändes overkligt (som allt annat i Paranal). Det var verkligen något enormt och man kände sig bara som en liten leksaksdocka som sprang omkring där.

Öppningen av VLT är en process som består av flera steg. Det jag minns bäst är när vi stod på en av plattformarna inuti teleskopet och man ställde sig i teleskopet för observation av ett objekt. Det kändes det som att det var plattformen man stod på som roterade, när det i själva verket var hela byggnaden runt oss som roterade! Här lurade verkligen min hjärna mig och det spelade ingen roll hur mycket jag ansträngde mig själv, nypte i min arm och sa till mig själv "det är byggnaden runt mig som roterar" så kändes det fortfarande som att det var plattformen jag stod på som roterade. Hjärnan lurades så pass kraftigt att mitt balanssinne till och med sattes ur spel och jag kände mig lite svag i benen.

Bild

En av dagarna tog vi en halvdag för att åka iväg och titta på konstruktionen av ELT. I nuvarande fas så är byggplatsen för ELT formellt överlämnad till en firma som ansvarar för denna plats. Detta innebär att vi från ESO var gäster och fick göra lite hälsokontroller. Vi fick bland annat hjälmar och skor. Säkerhetstänket för oss men framförallt för alla byggarbetare på platsen var mycket god och det kändes som de tog denna fråga på högsta allvar. Som en del av uppgörelsen mellan ESO och Chiles regering så ansvarar Chile för uppbyggnad och underhåll av vägen till Cerro Armazones. Det märktes att vägen till Cerro Armazones var splitterny, och denna är givetvis en förutsättning för ELTs vidare uppbyggnation. Väl på plats så hade man redan byggt upp en ganska betydande infrastruktur bestående av bostäder, sjukhus, restaurang etc för de arbetare som konstruerade ELT, som de flesta är chilenare. Jag fick chansen att prata med några av dem och jag kan säga att jag troligen aldrig i mitt liv har sett ett så stolt gäng som dessa människor var. De förstod mycket väl vilket viktigt instrument som de var med om att bygga och de var mycket stolta över att få vara en del av detta. Väl uppe på berget hade man förberett en provisorisk liten väg som gick runt hela byggplatsen (men även in i självaste grunden där ELT ska stå). Denna väg hade gjorts specifikt för att människor som jobbar med ELT ska kunna få ta sig en titt, men även för alla besökande politiker/presidenter och andra viktiga besökare. Under den tid som jag var där så gick jag mest med hakan nerfälld, för konstant tänkte jag på ordet "STORT", stort som tusan! Allt var bara så STORT, STORT och STORT! Och var jag än vände mig så tänkte jag "STORT!". Vad jag vill säga är att detta teleskop kommer bli STORT. Jag vet att jag kanske låter lite tjatig om detta, men jag tror att med min bakgrund är det extra kännbart eftersom det jag utvecklar är mjukvara och ingenting som syns direkt utan bara finns där och ska fungera. När det enda man gör är att utveckla mjukvara som är denna magiska sak som kommer finnas i teleskopet så glömmer man bort vad det är för instrument detta faktiskt ska användas till. Även om jag jobbar med väldigt hårdvarunära programmering så är det system som min mjukvara kommer sitta i en drös med skåp som är 1-2 meter breda och höga. Nu kunde man verkligen zooma ut från detaljerna man jobbar med och få lite perspektiv samt se helheten, vilket verkligen slog mig med full kraft. Nåja... nämnde jag att ELT kommer bli STORT?
Bild

Bild
Paranal vid horisonten, från toppen av Cerro Armazones. Vägen man ser som går hela vägen upp till berget är nybyggd.

Även om det var långa arbetsdagar och jag var väldigt trött bestämde jag och en kollega oss för att försöka ta oss lite tid för fotografering under en natt. Dessvärre var det nästan fullmåne denna natt, men månen skulle gå ner strax innan 03.00, så vi gick och la oss för att sätta larmet på tre. Klockan tre möttes vi på baksidan av residenciat utanför mitt rum. Jag är ingen prylgalning så jag hade inget fancy med mig. En GoPro, en systemkamera med ett objektiv (minns ej brännvidd...) samt mobiltelefonkameran (vilket var den jag använde mest). Vi hade otroligt kul hela natten. Tyvärr har jag inte fler bilder att dela med mig av för det fanns helt enkelt inte tid för astrofotografering, jag var ju trots allt där för att jobba och inte på semester. Jag fick skatta mig lycklig om jag lyckades skrapa ihop 4 timmars sömn.

Bild
Bild

En av nätterna bestämde vi oss för att använda UT5. Det var 3/4-måne men vi tänkte att vi åtminstone kunde titta på planeterna. Första gången man använder UT5 så måste man få en introduktion av någon som använt UT5 tidigare. Det finns en mail-lista för alla som använder UT5, och efter att ha mailat denna så fick vi mycket snart ett svar från en astronom som var tillgänglig för att guida oss. Sent på natten mötte vi vår guide, en mycket trevlig herre från Storbritannien som ursprungligen sa att han bara skulle visa oss allt på 10 minuter och sen gå därifrån. Det slutade med att han spenderade många timmar med oss. Nu är jag ingen hejjare på amatörastronomi och utrustning, men det var en 16-tums Meade SCT på en icke-Meade montering. Allt var helautomatiskt, inklusive att få bort taket på hela byggnaden som rullades av genom en knapptryckning vilket var smidigt. Dessvärre var månen framme och dessutom var det ganska molnigt. Jag skrattade lite tyst för mig själv, så fort man ska hålla på med lite amatörastronomi så spelar det ingen roll var man är, inte ens på Paranal undkommer man oturen med moln. Kanske attraheras moln till amatörastronomer? Hursomhelst, vi tittade ändå på flera av planeterna. Mars var i princip rakt ovanför våra huvuden vilket kändes konstigt som svensk att se. Denna vy av Mars är den överlägset bästa jag någonsin sett, allt var så otroligt skarpt och tydligt. Trots att vi körde på ordentligt med förstoring var bilden ändå knivskarp och ljus. Astronomen som var med oss hade själv aldrig tittat på Mars genom ett teleskop, och han förklarade för oss att det är rätt vanligt att astronomer inte har superbra koll på stjärnhimlen i allmänhet utan är mer experter på specifika områden. Vi hade en väldigt intressant natt och kunde prata om både det ena och det andra.

Bild

Det var en oförglömlig upplevelse att få åka till Chile. Jag är givetvis väldigt tacksam att jag får vara med och bidra till ett så fantastiskt instrument som ELT kommer att bli. Det har varit väldigt mycket jobb och jag har fått göra uppoffringar på det privata planet. Jag längtar ändå till dagen som ELT kommer vara i drift och bidra till en djupare kunskap och förståelse om universum.

Astronomi och häftiga platser i all ära, det jag brinner för är mjukvaruutveckling så jag vill tipsa om min blogg som handlar om TwinCAT, som är ett realtids-OS och utvecklingsmiljö för PLCer, vilket är ett av de system som vi använder i ELT. Jag skriver då och då artiklar som handlar om TwinCAT i allmänhet men även om ELT i synnerhet. För er programmeringsintresserade är adressen www.alltwincat.com. Den 14:e oktober kommer jag vara i Stockholm och hålla en presentation på STAR i Magnethuset om ELT och det delsystem som jag jobbar med. De STAR-medlemmar som är intresserade får gärna komma och lyssna.

/ Jakob

Bild
Juicy6
Inlägg: 369
Blev medlem: 2014-01-20 09:48:50
spamtest: JA

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav Juicy6 » 2019-05-27 08:16:28

"Living the dream" ja. Inte sarkastiskt som det ofta menas, men bokstavligt. Tack för spännande läsning.

Christer
----------
Sky-Watcher Esprit 100 ED Super APO
TS-Optics 8" Ritchey-Chrétien Pro
ZWO ASI 294 MC Pro
ZWO ASI 120MM på QHY Mini guider
iOptron CEM40

----------
Martin F
Inlägg: 1807
Blev medlem: 2013-11-06 12:16:53
spamtest: JA

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav Martin F » 2019-05-27 09:03:02

Vilken berättelse... Vilken upplevelse! Otroligt kul att läsa och se bilderna!

Skickat från min E5823 via Tapatalk
Användarvisningsbild
kribba
Inlägg: 1248
Blev medlem: 2017-02-10 13:07:50
spamtest: JA

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav kribba » 2019-05-27 09:43:03

Spännande läsning... :good:
Partner i SDST i Extremadura Spanien.
Hemmavid bl.a. William Optics Zenithstar II 80mm, Celestron C9,25, ASI183MM med Baader filter, EQ-6.
Corpze
Inlägg: 1000
Blev medlem: 2012-03-01 04:00:53
spamtest: JA
Ort: Arvika

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav Corpze » 2019-05-27 11:18:55

Fantastiskt rolig läsning, det måste ha varit helt fantastiskt!
Du nämner att du pratade med en svensk också, Det kan möjligtvis inte varit Erik Stemples, rätta mig om jag har fel, men jag tror han är med och arbetar med spektrografen som skall installeras i ELT, men jag vet inte om han är i Tyskland och arbetar på den.

/Daniel
TS N-AG10
Celestron C9.25" XLT
Meade 102mm APO
Astro Systeme Austria (ASA) DDM85
NEQ6 Pro Synscan
Atik 460 EX
SX Filterwheel LRGB Ha O3 S2

www.facebook.com/exophotograph
ThomasK
Inlägg: 1611
Blev medlem: 2010-06-29 12:10:36
spamtest: JA
Kontakt:

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav ThomasK » 2019-05-27 13:55:00

Tack för att du ville dela med dig om dina fantastiska upplevelser i Chile. Mycket intressant att ta del av.
Thomas Karlsson
ragge
Inlägg: 1408
Blev medlem: 2014-03-23 22:25:03
spamtest: JA
Ort: Uddevalla
Kontakt:

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav ragge » 2019-05-27 16:46:13

Intressant läsning, och trevligt berättat ! En sådan once-in-a-lifetime grej som de flesta bara kan drömma om.

Ragnar
Prylar :HEQ5 Pro "AI" (Arduino Inside) , TS Imaging Star 71 f/4.9, Meade 8" LX200 ACF, Nexguider, 2 x moddade Nikon D7000, DslrDashboard (Android)
Mina bilder: http://astronet.se/showimages.php?id=168
Användarvisningsbild
Datarolf
Inlägg: 238
Blev medlem: 2015-05-03 11:45:11
spamtest: JA
Ort: Huddinge

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav Datarolf » 2019-05-27 16:55:25

Tack för ett mycket intressant reportage! Verkligen roligt att få läsa!

/Rolf J
Användarvisningsbild
Tannerswe
Inlägg: 493
Blev medlem: 2013-04-22 05:06:46
spamtest: JA
Ort: Kalmar
Kontakt:

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav Tannerswe » 2019-05-27 17:35:28

Vilken resa och upplevelse! Fantastiskt kul att du delar med dig på generösa sätt!

//Jörgen

Skickat från min ONEPLUS A6003 via Tapatalk
Camera: QHY 183C/Sony a7III/Sony a7RII Baader mod/Canon EOS 6D Baader mod/Canon 600D Baader mod
Mount: NEQ6 Pro + Rowan belt mod + EQ6 wedge + Polemaster, SAM - Star Adventure Mini
Telescope: RC6

https://www.facebook.com/tannerstedtphoto
Användarvisningsbild
DHEB
Inlägg: 613
Blev medlem: 2017-08-21 20:23:43
spamtest: JA

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav DHEB » 2019-05-27 18:45:38

Mycket fint inlägg! Vilken otrolig häftig resa! Tack för att du delade din erfarenhet.
Användarvisningsbild
Katarina H
Inlägg: 618
Blev medlem: 2011-11-18 14:13:55
spamtest: JA

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav Katarina H » 2019-05-27 19:24:39

F a n t a s t i s k t inlägg! TACK!

Katarina
10x25 - 7x30 - 11x56 - 15-45x65 - 15x70 - ETX90 - 8" dob
Hans Bengtsson
Inlägg: 5183
Blev medlem: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav Hans Bengtsson » 2019-05-27 19:38:39

Bara att instämma i alla lovord. Det var verkligen en intressant och läsvärd och välskriven berättelse!

Mvh
Hans Bengtsson
Användarvisningsbild
Torbjörn
Inlägg: 1340
Blev medlem: 2012-11-24 14:05:37
spamtest: JA
Ort: Stenungsund

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav Torbjörn » 2019-05-27 20:48:20

Jätteintressant läsning och en samling riktigt fina bilder :good:

Tack för att du delade med dig av detta!

/Torbjörn
Tompa
Inlägg: 1430
Blev medlem: 2010-08-25 15:34:01
spamtest: JA
Ort: Borlänge
Kontakt:

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav Tompa » 2019-05-27 22:58:28

Wow! Det var ett resereportage som heter duga! Hatten av, mycket intressant och trevlig läsning!

Med vänlig hälsning,
Tomas W
-----------------------------------------------------------------
Bildblogg: http://ienannandelavrymden.wordpress.com
-----------------------------------------------------------------
Användarvisningsbild
Takashi
Inlägg: 122
Blev medlem: 2012-04-06 23:46:53
spamtest: JA
Ort: München & Stockholm
Kontakt:

Re: Tjänsteresa till Paranal/Cerro Armazones

Inläggav Takashi » 2019-05-28 07:16:19

Tack för all denna fina respons! Jag började skriva detta inlägg med tanken av att bara nämna några ord, och vips blev det en mindre roman av bara farten :)

Svensken var inte Erik. Med tanken på PUL/Anonymitet vill jag inte skriva namnet här, men mig veterligen är vi bara 3st svenskar på ESO så det borde inte vara så svårt att hitta.

Återgå till "Observationsplatser"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster