Stjärnpuff

Här kan du skriva om observationer som du har gjort.
Post Reply
Starsoft
Posts: 1501
Joined: 2007-09-20 14:21:00
Location: Gävle
Contact:

Stjärnpuff

Post by Starsoft »

Att titta på bra wide-fild bilder som den tagen av Lars-Gunnar Wässing på och runt bubbelnebulosan tycker jag alltid är intressant, för då får man chansen att titta på bilder från områden som inte är så vanligt förekommande på nätet. Ibland hittar man något intressant och då är det naturligtvis till stor hjälp om bilden är rätt orienterad så det går lätt att känna igen sig i t.ex. CdC :)

När jag tittade på Lars-Gunnars bild så såg jag nere till vänster en extra röd stjärna com hade två röda puffar symetriskt placerade vid klockan 1 och 7 ungefär, kanske är det så att stjärnan och puffarna hör ihop? Efter att ha orienterat mig i CdC och laddat ned ett par bilder från DSS tagna vid mycket olika tillfällen så verkade det antagandet faktiskt eventuellt kunna stämma. Jag gjorde följande GIF animering MED DSS-1 bilden tagen kanske på typ 50 talet och DSS-2 bilden tagen kanske på 80 talet, och det ser faktiskt ut som att puffarna rör sig symetriskt bort från den röda stjärnan. Den skarpare bilden är DSS-2 bilden som är tagen senast.

Image

En mycket grov uppskattning skulle kunna indikera att stjärnan hostade upp puffarna ungefär för 1500 år sedan. Det går väl att försöka hitta information om stjärnan på nätet men jag har inte gjort det ännu. Är det någon känner till något om stjärnan eller vet något om vilka fenomen som kan ge upphov till sådant här?

Anders
Observatorium v2.0: http://www.hemlin.se/astroweb
Starsoft
Posts: 1501
Joined: 2007-09-20 14:21:00
Location: Gävle
Contact:

Re: Stjärnpuff

Post by Starsoft »

Fick en stund över då jag passade på att göra en sökning på den röda stjärnan, jag använde då VizieR för att hitta information

http://vizier.u-strasbg.fr/

Matade med hjälp av CdC in den uppskattade stjärnpositionen och fick till svar en lista med astronomiska kataloger som innehåller information relevant till den angivna positionen.

Det visar sig då att den röda stjärnan inte alls är en stjärna utan en planeterisk nebulosa som heter KJPN 8. Den centrala ljusstarka delen är bara 4 bågsekunder i diameter och blir därmed lätt förväxlad med en ovanligt röd stjärna.

Mer om den och även ett par bilder där man bättre ser hela utkasten av materia finns här

http://www.astrosmo.unam.mx/rmaa/RMxAC. ... _lopez.pdf

Många spännande saker går det att se på himlen, det här är en typ av objekt som skulle utmärkt sig väldigt tydlig även i min enkla spektrograf.

Anders
Observatorium v2.0: http://www.hemlin.se/astroweb

Return to “Observationer”