Fourth light CPC1100, M56 & M57 lära mera

Här kan du skriva om observationer som du har gjort.
Post Reply
steen
Posts: 23
Joined: 2014-02-16 00:18:39
spamtest: JA
Location: Fredriksdal

Fourth light CPC1100, M56 & M57 lära mera

Post by steen »

Hej Hopp!

Igår kväll vad det dags för fjärde svängen med CPC1100, samma gäng av kollegor som vanligt och några förbipasserande intressenter.

Observationsmål: M56 och M57 samt lära mera om teleskopet.

Utrustning: 20mm okular och 40mm okular samt daggkåpa, klotgrill tilltugg och kaffe.

Observationsväder: Lokalt lätt dimma på marknivå samt lätta skyar på hög höjd hela kvällen, vid start var temperaturen ca +17 C, vid slutet 8 C. Småländska höglandet.

Sky Align synkronisering av teleskopet utfördes, en del krångel uppstod då teleskopet inte ville hitta den tredje stjärnan, valde en ny tredje stjärna och upprepade proceduren, först efter fjärde försöket lyckades synkroniseringen.

Messier 56: teleskopet beordras List -> Messier -> 56, 40mm okular, den klotformiga stjärnhopen svänger in mitt i okularet och framträder tydligt omgiven i ett brus av stjärnor, wow helt klart imponerande. Med 20mm okularet blir "molnet" större, verkligen trevligt.
Vi kollar in handkontrollen, "Object Information", intressant, vi lär oss nu att kolla upp objekten innan vi beordrar "Go To", objektets utbredning ger en indikation på vilket okular som lämpar sig. Det tar närmare 40 minuter innan alla fått nog.

Mirror Flopping: Vi irriterar oss över "mirror flopping", som tur är behövs inte fokusjusteringar så ofta. Vi kollar på ritningarna, hela primärspegeln rör sig fram och tillbaka när man fokuserar, det ställer oerhörda krav på den mekanik som ska leda spegeln, i detta fall måste spegeln "vippa" en aning. Mekaniken kanske är felkonstruerad eller underdimensionerad. Vi funderar på att skaffa en separat fokuserare som rör okularet/linserna fram och tillbaka för att slippa problemet.

Messier 57: Object Information -> Named Object -> Ring Nebula -> enter, bläddrar igenom objekt informationen och finner att M57 är "liten", 20mm okular på, ånyo i ett hav av stjärnor dyker ett tydligt hyfsat stort ringformat objekt upp, ser ut som en rökpuff tycker vi. Vi provar med 40mm okularet, ännu mera stjärnor och en mindre rökpuff.

Mera objekt: Vi finner handkontrollen seg när man pekar med teleskopet och väljer Object Info -> NGC, den letar som bara den i ett par minuter sen kommer en lista. precis som förra gången börjar vi "messier/ngc hoppa", jag tog inga anteckningar (kommer göra det i fortsättningen). Metoden att peka och välja object info, för att sedan bläddra i de olika katalogerna funkar bra, teleskopet verkar välja ut närliggande objekt.

Summering: Vi börjar förstå lite hur man kan använda detta teleskop för visuella observationer och vi gillar vad vi ser. Messier Hoppa är ju inte så svårt med så fina grejjor. Det verkar finnas en gräns på vad vi kan se runt magnituden 9-10, kanske berodde det på vädret eller ströljuset, då vi observerade från utkanten på ett villaområde, gatljus finns och vår firmas lampor på parkeringen störde säkert också.

Efter sessionen laddade vi ner gratisprogrammen Skychart och Stellarium.

Vi vill börja fotografera allt fint vi ser också, vad ska man ha för grejjor, det finns ju en uppsjö kameror ?
Vi behöver hjälp av nån som kan detta, vad ska man ha för grejjor så vi inte blir besvikna, jag misstänker att detta är flera tiopotenser svårare än visuella observarioner.

Vi vill ju inte göra nåt felköp och vi har 15-25kkr och mera med tiden, som vi får använda.
Vi vill kunna utnyttja hyperstar också, då vårat teleskop är förberett för detta.

Return to “Observationer”