Är detta Jupiter?

Peter R
Inlägg: 2464
Blev medlem: 2006-05-11 17:53:59

Re: Är detta Jupiter?

Inläggav Peter R » 2018-04-30 17:03:03

Ja, det är stort när man med egna ögon för första gången kan se att det är en planetskiva man tittar på och inte bara en ljuspunkt.
Jupiter bjuder dessutom på sina 4 galileiska månar, ekvatorialband och stora röda fläcken (den sistnämnda är lite svår att se visuellt just nu).

Om du vill fortsätta använda din iPhone så finns det vissa funktioner som kan hjälpa som inte alla känner till men som kan göra stor skillnad:

* Försök att placera planeten mera i mitten av bilden där optiken är som bäst.

* genom att hålla kvar tummen på exponeringsknappen så tar du bildsekvenser på 10 - 20 eller flera bilder i snabb serie, då kan du i efterhand välja ut de skarpaste och bästa.

* Om du pekar på Jupiter på skärmen med ett finger så kommer din iPhone att försöka ställa skärpan i den punkten. Det kan underlätta om du har zoomat in bilden något så att Jupiter fyller en större yta.

* Håller du dessutom fingret kvar några sekunder så låser du fokus och exponering.

* Exponeringen kan sedan ändras till ljusare och mörkare med den gula linjen med en sol i mitten som dyker upp till höger om fokuskvadraten, dra bara solen upp eller ner. På så vis kan du överexponera för att få fram månarna och sedan minska exponeringen för att få fram ekvatorialbanden på planeten. Har du sedan ett bildredigeringsprogram så kan du kombinera dessa två.

Men var försiktig för sedan är du biten :D

/*Peter R

Återgå till "Nybörjarfrågor"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster