Sida 1 av 1

Molndetektor

Postat: 2012-09-26 09:10:14
av HanssonJ
Hej.

Hittade denna lilla intressanta skapelse http://winfij.homeip.net/development/CloudDetector.html. Vore intressant och veta om det är någon som har gjort någon lösning vad gäller molndetektering.

Mvh

Jörgen

Re: Molndetektor

Postat: 2012-09-26 09:49:29
av Grinde
Hej!

Lustigt, jag satt precis och skulle sätta ihop en tråd om just den här lösningen :)
Jag läste John Winfields tråd om det hela (http://forums.dc3.com/showthread.php?2856-Low-cost-Cloud-Detector-released) och tänkte att det kunde vara av intresse för många av oss här i Sverige.
Den handhållna versionen finns att köpa i Sverige, tex på http://handinstrument.se/termometer/kombimeter-med-ir/psykrometer-ir-termometer-53-RH401, den illla gör-det-själv versionen har jag däremot inte kollat efter.

Själv kör jag med en AAG Cloudwatcher, http://tienda.lunatico.es/epages/Store.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/Store.Lunatico/Products/BCW001
Det är en kombinerad moln/ljus/regn/temp-sensor gjord för astrobruk och att funka med program som ACP och ccd-autopilot. Den har dessutom en inbyggd relä-funktion som slår till när vädret blir "osäkert" för foto. Det fina med det systemet är att den kan kombineras med en billig väderstation från tex kjell & co, vilket gör att man får historik-grafer och möjlighet att välja "unsafe" trösklar även för: vind, vindbyar, luftfuktighet, temperatur, daggpunkt, lufttryck m.m. Cloudwatchern går på 3000kr, klart billigare än den populära Boltwood-sensorn (1700US$!)som länge varit det "enda" valet för remote/automatiska observatorier.


I mitt fall så parkeras teleskopet, stängs taket och strömmen slås av, så fort vädret går från Safe till Unsafe, där jag själv valt tröskel för alla värden. Så fotar man obevakat och har spring-avstånd till tuben, så är "gör-det-själv" lösningen ett fruktansvärt intressant alternativ! Om man har automatiserings-planer så kan jag varmt rekommende AAG Cloudwatcher, 100% träffsäkerhet när det kommer till att upptäcka moln, och med många andra funktioner.

Molndetektor

Postat: 2012-09-26 13:15:31
av perfrej
Och min är tydligen ankommen Sverige, men det verkar som om de skickat den med oxkärra...

Re: Molndetektor

Postat: 2013-04-20 17:19:45
av Robert
Är ni fortfarande nöjde med dem efter en säsong? Funderar på om jag skall skaffa en sådan till mitt framtida observatorium.