Super Computer via Raspberry

Metoder för astrofotografering
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Super Computer via Raspberry

Inläggav AstroFriend » 2017-11-22 19:53:09

När man processar bilder kan det gå åt mycket datakraft, big Data är ett annat exempel när man hanterar stora datamängder.

AstroImageJ (AIJ) som jag använder visar sig ta mycket processorkraft i vissa situationer. Nu när jag bytte dator efter senaste datakraschen sneglade jag lite på Windows servrar. Man får ju mycket, den värsta jag såg att hade 8 Xenon med 228GB RAM. Men väldigt stora och energikrävande saker och låter något fruktansvärt. Men priserna var låga. Nu blev den en ganska normal I7 quad med 16GB.

Dock fanns ju tankar och ideer kvar i huvudet. Kom att tänka på den lilla prisvärda Raspberryn jag börjat bygga på för observatriekontroll. Har redan tidigare varit inne på att utöka de till två, en för autoguidning som är krävande och en till för övrigt. Men tänk då om man har massor av Raspberrys, vad får man då?

Googlade och såg att det var ju inget nytt, massor av sådana byggen gjorda. Samlade ihop de intressanta länkar jag fann och la det i en grupp på min hemsida:
http://astrofriend.eu/links/links-others.html#computers

En sak som de har problem med är att kommunikationen mellan processorerna är långsam. Precis så sa de nere i Cern då jag var på besök där för 20 år sedan, de byggde en Super Computer av PC maskiner, samma problem, för långsam kommunikation mellan processorerna.

Men nog vore det spännande att testa ändå tycker jag. Det blir då i ren Linux miljö vilket man tyvärr är dålig på.

Kanske någon annan som varit inne på detta och gjort några tester?

Jag får väl börja med två stycken så jag kan bygga ihop min astroserver. Hur man gör det till en fungerande lösning? Ja säg det men på forumet Indi kan man få svar och ideer på det mesta.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu

Återgå till "Metoder & bildbehandling"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst