Guide: Behandling av DSLR-bilder i PixInsight

Metoder för astrofotografering
Post Reply
User avatar
petfol
Posts: 93
Joined: 2015-01-23 12:56:14
spamtest: JA
Location: Borås
Contact:

Guide: Behandling av DSLR-bilder i PixInsight

Post by petfol »

Hej!

Här kommer ett exempel på processflöde av DSLR-bilder i PixInsight. Notera att flödet är tänkt att användas som bas för generell behandling i PixInsight av astrofoton tagna med DSLR-kamera. Andra värden och steg förekommer alltid för att uppnå optimalt resultat för varje enskild bild. Om någon har några ytterligare tips och steg emottages dessa tacksamt då detta flöde till viss del vuxit fram genom trial-and-error.

Med vänlig hälsning,

Peter

====== LINJÄR BILD ======

1. Stacka LIGHTs, DARKs, BIAS (för BIAS rekommenderas en Master BIAS av några hundra bilder, gärna producerad med hjälp av SuperBias-verktyget) och eventuellt FLATs (de kan introducera extra brus), med BPP, välj helst Linear Fit Clipping rejection algorithm för LIGHTs (bäst för många bilder och sväljer de flesta bilder oavsett om de innehåller satellitspår eller inte helt runda stjärnor) alternativt Winsorized Sigma Clipping (också ganska bra). Kryssa i CFA images och Optimize dark frames. Bayer/mosaic pattern RGGB och DeBayer method VNG. Ta en av de bästa bilderna som Registration Reference Image.

2. Öppna den genererade masterlight-filen och slå på STF genom att klicka på AutoStretch i STF-vertyget utan att länka RGB-kanalerna (slå av Link RGB Channels innan AutoStretch) för att visa bilden anpassad för bildskärmar (olinjärt) då stackningen skapar en linjär bild.

3. Använd DC för att klippa bort fula kanter.

4. Markera en Preview av ett område av bilden (en tjugondel eller så av hela bilden) med få stjärnor och ingen nebulositet. Kör BN med området som referens.

5. Slå på Link RGB Channels i STF och applicera genom att klicka på STF AutoStretch.

6. Markera ytterligare en Preview av ett område av bilden med många stjärnor av olika färg (en tjugondel upp till halva bilden är lagom) alternativt om bilden består till stora delar av en galax, hela galaxen. Kör CC med området som vitreferens (använd Structure Detection om stjärnor markerats istället för galax). Återanvänd området från föregående steg som bakgrundsreferens. Om stjärnor markerats så bör man även justera Lower Limit för vitreferensen så att enbart stjärnorna och ingen nebulositet eller bakgrund kommer med (kolla med R: G: och B: värdena i statusfältet i botten av huvudfönstret, ett lagom värde bör vara ca 0.1).

7. Applicera STF med RGB-kanalerna länkade på samma sätt som i steg 5 igen.

8. Använd ABE om objektet upptar en mindre del av bilden, Function Degree 4, Correction Subtraction följt av Division. Därefter Function Degree 9, Correction Subtraction följt av Division. Alternativt, använd DBE om objektet upptar större delen av bilden eller du är missnöjd med resultatet av ABE. Klicka 20-100 punkter regelbundet i bakgrunden bör räcka för DBE (för att enklare se vad som är bakgrund för DBE kan det vara bra att testa med ABE först, detta gäller speciellt nebulosa-rika områden). Se till att Normalize, Discard background model, replace target image är ikryssade då ABE eller DBE appliceras.

9. Om alla LIGHTs är tagna med samma bildrotation så kan man använda CBR-scriptet (i varje fall för Canon-kameror, vet inte hur den fungerar för andra märken), se till att Protect from highlights är ikryssad. Rotera bilden 90 grader och använd CBR-scriptet igen. Rotera tillbaks bilden.

10. Klona bilden och omvandla till en olinjär bild genom att dra "New Instance"-knappen från STF till HT-verktygets nederdel först för att generera histogramkurvorna och därefter genom att applicera HT på den klonade bilden.

11. Inversmaska den linjära originalbilden med den klonade olinjära bilden (menyval Mask->Select Mask och kryssa i Invert Mask samt Mask->Enable Mask). Detta ger en effektiv (olinjär) mask som passar bra för behandling av linjära bilder. Det går även att stretcha den klonade bilden ytterligare med HT om man vill skydda fler detaljer (t ex ljusstarka delar av objekt).

12. Brusreducera bilden med MMT, 5 lager är lagom med följande värden (Lager: [t,s,a]):
1: [0.0500, 0.06, 1.0000]
2: [0.0300, 0.06, 1.0000]
3: [0.0200, 0.06, 1.0000]
4: [0.0100, 0.06, 1.0000]
5: [0.0050, 0.06, 1.0000]

om bilden är väldigt brusig kan man köra med 6 lager och:
1: [0.7000, 0.25, 1.5000]
2: [0.5000, 0.25, 1.5000]
3: [0.3000, 0.25, 1.5000]
4: [0.2000, 0.25, 1.5000]
5: [0.2000, 0.25, 1.5000]
6: [0.2000, 0.25, 1.5000]

13. Stäng av masken (genom Mask->Enable Mask igen)

14. Dra New Instance-knappen från STF till knappfältet i nederkanten av HT. Dra New Instance-knappen från HT till bilden för att omvandla från linjär till olinjär bild. Klicka inte på AutoStretch i STF i detta steg eftersom den kan få bilden att se mer brusig ut.

====== OLINJÄR BILD ========

15. Se till att bilden är vald i HT så att RGB-graferna syns. Drag i vänsterreglaget under graferna precis fram till att procentvärdet för Shadows går från %0.0000 (indikerar andelen pixlar som klipps bort, ju fler desto mer ljussvaga delar av objekten som riskerar att klippas bort). Drag mittenreglaget så att de mörkaste delarna av bilden ligger på R: G: och B: värden omkring 0.1 (kontrollera genom att kolla av värdena i Real-Time Preview). Värdet 0.1 är en smaksak, vissa gillar ljusare rymd och då kanske 0.2 eller ännu högre passar bättre. Applicera på bilden.

16. Kör SCNR (Green, Average Neutral, 1.00, Preserve Lightness) (kan nog köra den här när som helst efter att bilden blivit olinjär då det inte bör förekomma onaturligt gröna områden när bilden är färdigbehandlad)

17. Kör MS 1000 iterationer.

18. Kör HT enligt 15.

19. Om det behövs så brusreducera med MLT (då helst med högkontrastig kopia av bilden som inversmask) eller ACDNR (svårt att ge några generella värden för dessa då det beror helt på hur brusig bilden är). Markera en Preview och testa mot denna innan hela bilden brusreduceras. Viktigt att inte brusreducera så mycket att de svagaste stjärnorna eller nebulosadetaljerna försvinner!

20. Kör HDRMT (1 Iterations, ingen Overdrive, B3 Spline (5), To Lightness, Lightness Mask). Välj antal lager mellan 3-6 som ger minst storlek på stjärnorna brukar vara OK.

21. Kör ET SMI Order 0.3-1.0 (ju mindre brus desto högre kan man köra), Smoothing 0 och Lightness Mask. Om man tycker att färgerna blir för starka kan man köra detta på luminansen enbart (ChannelExtraction med CIE L*a*b och påverka L-bilden, kör sedan ChannelCombination med CIE L*a*b mot originalbilden och de tre bilderna skapade med ChannelExtraction valda som Source Images).

22. Applicera HT enligt 15.

23. Kör ET PIP Order 0.3-1.0 (ju mindre brus desto högre kan man köra), Smoothing 0 och Lightness Mask. Om man tycker att färgerna blir för starka kan man köra detta på luminansen enbart (ChannelExtraction med CIE L*a*b och påverka L-bilden, kör sedan ChannelCombination med CIE L*a*b mot originalbilden och de tre bilderna skapade med ChannelExtraction valda som Source Images).

24. Applicera HT enligt 15.

25. Förstärk färgerna med CS enligt tycke och smak.

26. Här kan man spara bilden i .png format för vidare färgbehandling, brusreducering och signalförstärking i andra bildbehandlingsprogram eller fortsätta med PixInsight tills man är nöjd.

====== SEPARATBEHANDLA NEBULOSITET OM SÅDAN FÖREKOMMER I BILDEN =======

27. Klona bilden, kalla den o.

28. Klona o, kalla den s.

29. Applicera SM på s: Noise threshold 0.1000, Star Mask, Scale 7, Large-scale 3, Small-scale 1, Compensation 2, Smoothness 8 är bra utgångsvärden.

30. Applicera MT på s (med stjärnmasken från föregående steg aktiverad): Interlacing 1, Iterations 3, Amount 1.00, klotformat Structure Element, Size 7 (49 elements), Way 1 of 1. Börja med att köra Erosion. Alternera sedan med Closing, Morphological Median och Midpoint tills småstjärnorna försvunnit.

31. Applicera RS på s för att maska bort de stora stjärnorna: Dra Lower Limit så att så många återstående stjärnor som möjligt och så litet nebulositet som möjligt kommer med (vitmarkerade i den för övrigt svarta bakgrunden). Sätt Smooothness till mellan 10-30.
Man kan köra detta steg iterativt på varje skapad mask om man vill få större kontroll på stjärnmasken.

32. Använd masken i föregående steg inverterat på s, då påverkas bara nebulosan framöver.

33. Kör HDRT och/eller LHE (LHE ytterst försiktigt) på nebulosan för att öka kontrasten på detaljerna i den.

34. Separatbehandla nebulositeten efter tycke och smak, kör t ex ET enligt steg 21-24 för att framhäva nebulositeten än mer.

35. Använd PixelMath på o med formeln:
F=0.4; (1-(1-$T)*(1-s)*F)+($T*~F)
(F=0.2 till 0.6 brukar vara bra utgångsvärde)

36. Applicera HT enligt 15.

37. Kör steg 35-36 igen om det går utan att bilden blir onaturlig.

38. Klart! Spara i .png och vidare i .jpg efter finputs i valfritt bildprogram (undvik spara .jpg med PixInsight då färgprofilerna inte alltid blir OK).



Förkortningar:

BPP: BatchPreProcessing
STF: ScreenTransferFunction
DC: Dynamic Crop
ABE: AutomaticBackgroundExtractor
DBE: DynamicBackgroundExtractor
CBR: CanonBandingReduction
BN: BackgroundNeutralization
CC: ColorCalibration
HT: Histogramtransformation
CS: ColorSaturation
MMT: MultiscaleMedianTransform
MS: MaskedStretch
MLT: MultiscaleLinearTransform
SM: StarMask
MT: MorphologicalTransformation
RS: RangeSelection
HDRMT: HDRMultiscaleTransform
ET: ExponentialTransform
Camera: ZWO ASI1600MM-C, IDAS LPS-D1, Baader LRGB, Canon EOS-600Da, IDAS LPS-P2
Lens: Skywatcher Esprit 80ED+field flattener
Mount: HEQ5 Pro
Skywatcher SynGuider, Celestron 80mm guide scope
Software: Sequence Generator, BackyardEOS, PixInsight, Photoshop
Martin F
Posts: 1812
Joined: 2013-11-06 12:16:53
spamtest: JA

Guide: Behandling av DSLR-bilder i PixInsight

Post by Martin F »

Stort tack! Ska spana in det när jag kommer till en dator :)


Sent from my phone using Tapatalk
User avatar
Datarolf
Posts: 272
Joined: 2015-05-03 11:45:11
spamtest: JA
Location: Huddinge

Re: Guide: Behandling av DSLR-bilder i PixInsight

Post by Datarolf »

Tack! Precis vad jag efterlyste i ett annat inlägg!

Rolf J, Huddinge
Lars-Gunnar
Posts: 289
Joined: 2008-04-13 10:31:27

Re: Guide: Behandling av DSLR-bilder i PixInsight

Post by Lars-Gunnar »

Hej

Jag har läst din utmärkta beskrivning "Behandling av DSLR-bilder i pixinsight" Använder inte DSLR kamera men metoderna är väldigt användbara ändå.

Har några frågor på steg 9 till 15.

9. "Applicera STF med RGB-kanalerna länkade"
Fråga: Kör du max STF? Du trycker på "radioaktiv" knappen alltså?

10. Här permanentar du max STF hos den klonade bilden genom att i steg två dra "new instance knappen" till klonade bilden?

11. Här lägger du STF:ade klonebilden som inversmask på den linjära originalbilden som borde vara väldigt svag i jämförelse.
Är det för att snabbt få till en bra täckande mask för brusreduceringen i steg 12?
.
.
.
.
14. Här fattar jag det som du permanentar en STF stretch hos originalbilden, är det en Max "radioaktiv" stretch?

15. I denna punkt fattar jag det som du får sänka MTF kurvan för att få anständiga nivåer dvs du går från höga nivåer till lagom tilltalande. Har jag fattat det hela rätt? Är så inkörd på att göra tvärtom, lyfta MTF kurvan och parera med vänster pilen. Är det något finurligt tricks att göra så här?

Som sagt jag kan ha fattat ovanstående fel, men jag är så sugen på att testa nya tricks i detta fantastiska program.

M.v.h

LG
User avatar
petfol
Posts: 93
Joined: 2015-01-23 12:56:14
spamtest: JA
Location: Borås
Contact:

Re: Guide: Behandling av DSLR-bilder i PixInsight

Post by petfol »

Hej Lars-Gunnar

Kul att du tycker om den! Får ta och komplettera med bilder och andra uppdateringar av den vid något tillfälle också (finns t ex bra sätt att göra bilden skarpare efter brusreducering i det linjära läget med Deconvolution eller MLT/AWT). Har själv ingen erfarenhet av CCD men antar att signalförstärkning och brusreducering bör kunna appliceras på likartat sätt så fort man fått en kombinerad LRGB eller motsvarande. Angående dina frågor:

9. Ja, använder STF Autostretch (ej Autostretch (Boosted) som finns i v1.8 ).

10. Drar "new instance knappen" från STF till Histogram Transformation verktyget först för att generera histogramkurvorna och applicerar sedan Histogram Transformation på bilden för att få en olinjär bild. (STF påverkar ju ej bilden utan bara visningen av den i "Enable STF" läget).

11. Ja, detta är för att få en effektiv (olinjär) mask för behandling av linjära bilder. Brukar t o m stretcha bilden ytterligare med Histogram Transformation om jag vill skydda mer av bilden (t ex ljusstarka delar av objekt).

14. Ja, samma STF Autostretch kurva som skapades i steg 9 används här (autostretcha inte på nytt, då brukar bilden bli brusig igen)

15. Ja, mina ljusförorenade bilder behöver jag i allmänhet sänka (är heller inte så förtjust i ljus rymd) men bör kanske stryka "åt höger" i beskrivningen. Försöker vara försiktig med vänsterpilen för att inte klippa för många pixlar (indikerat av siffran bredvid procentvärdet för Shadows) och därmed riskera förlora ljussvaga delar.

Kör hårt, lär mig nya saker i programmet med nästan varje bild jag behandlar!

Mvh

Peter
Camera: ZWO ASI1600MM-C, IDAS LPS-D1, Baader LRGB, Canon EOS-600Da, IDAS LPS-P2
Lens: Skywatcher Esprit 80ED+field flattener
Mount: HEQ5 Pro
Skywatcher SynGuider, Celestron 80mm guide scope
Software: Sequence Generator, BackyardEOS, PixInsight, Photoshop
Martin F
Posts: 1812
Joined: 2013-11-06 12:16:53
spamtest: JA

Re: Guide: Behandling av DSLR-bilder i PixInsight

Post by Martin F »

Hej!

Jag fattar inte riktigt vad du menar med "Function Degree 4" och "Function Degree 9" för DBE. Jag hittar inget sånt.
User avatar
petfol
Posts: 93
Joined: 2015-01-23 12:56:14
spamtest: JA
Location: Borås
Contact:

Re: Guide: Behandling av DSLR-bilder i PixInsight

Post by petfol »

Hej Martin! Dessa gäller bara ABE.
Camera: ZWO ASI1600MM-C, IDAS LPS-D1, Baader LRGB, Canon EOS-600Da, IDAS LPS-P2
Lens: Skywatcher Esprit 80ED+field flattener
Mount: HEQ5 Pro
Skywatcher SynGuider, Celestron 80mm guide scope
Software: Sequence Generator, BackyardEOS, PixInsight, Photoshop
User avatar
petfol
Posts: 93
Joined: 2015-01-23 12:56:14
spamtest: JA
Location: Borås
Contact:

Re: Guide: Behandling av DSLR-bilder i PixInsight

Post by petfol »

Har uppdaterat beskrivningen något. Tack för input!
Camera: ZWO ASI1600MM-C, IDAS LPS-D1, Baader LRGB, Canon EOS-600Da, IDAS LPS-P2
Lens: Skywatcher Esprit 80ED+field flattener
Mount: HEQ5 Pro
Skywatcher SynGuider, Celestron 80mm guide scope
Software: Sequence Generator, BackyardEOS, PixInsight, Photoshop