QCam5 och Astrosweden

Skriv recensioner om Teleskop, kameror, montering eller annan utrustning
Starsoft
Inlägg: 1488
Blev medlem: 2007-09-20 14:21:00
Ort: Gävle
Kontakt:

QCam5 och Astrosweden

Inläggav Starsoft » 2008-03-13 23:12:38

Eftersom jag strävar efter att helt automatisera guidningen så har jag sökt en billig kamera som kan ersätta min Philips SPC900, den kameran går hyggligt men över magnitud 9 börjar det bli svårt även med stackning eftersom man kan ha max 0,2 s exponeringstid. Det gör att man inte alltid hittar guidestjärnor utan att manuellt krångla lite med riktningen.

Såg då att flera på Danska Astros forum börjat använda nya lågpriskameror från en kinesisk tillverkare och verkade vara nöjda med vad dom fått. Jag surfade en del på nätet och kamerorna verkade vara lite hempul som så mycket annat inom astro, men det fanns åtminstone en europeisk utvecklare av mjukvaran som annars brukar vara kinesernas akilleshäl när dom utvecklar prylar.

Jag har haft kontakt och handlat av samtliga astroleverantörer som finns i Sverige och inte varit riktigt nöjd med den kundhanteringen jag mött, långa tider innan man får svar på mail, och ännu längre leveranstider. Därför tog jag kontakt med Micke på Astrosweden för att se hur det skulle gå, och efter några utväxlingar av mail där jag fick snabba och rediga svar så beställde jag en QCam5 svartvit kamera som i första hand är till för guidning eller som planetkamera. Fick kameran idag efter några dagar och är väldigt nöjd med kundhanteringen, hoppas att det håller i sig.

Installerade drivrutiner och mjukvara till kameran och det gick väl ganska enkelt trots att instruktionerna är på danska, enda irritationen var att man måste maila och få en kod från utvecklaren i Belgien, men programmet går i 30 dagar utan koden så jag kunde köra igång och testa direkt.

Det första intrycket av kameran var att den ser rejäl och proffessionell ut, inget hempul. Chipet ser också stort ut, enligt uppgift ska det vara 6,66 x 5,32 mm med 5,2 um pixelstorlek och en upplösning på 1280 x 1024. Kameran saknar kylning och har därför heller inget optiskt fönster så jag lär skaffa något lämpligt filter och sätta i 1 1/4" adaptern. Sensorn är en CMOS och kommer från Micron, MT9M001.

Jag provar att ta lite bilder med kameran avskärmad för att se hur mörkbilden ser ut. Vid 10 sekunder exponering så finns en del prickar, brus och linjer men bilden är väldigt stabil så det går sannolikt att få riktigt bra bilder om man gör riktig bildkalibrering även om den är klart sämre än Sonys CCD. Det finns en del bilder på nätet tagna med den här kameran som ser riktigt bra ut.

Kameran kostade en bit över 2 000 kr, och dyker inget oväntat upp så måste den anses mycket prisvärd. Det finns uppgifter på nätet om de som guidat på mag 11 stjärna så jag utgår ifrån att jag kommer att uppnå det jag vill med min 114mm newton som guideteleskop. Det är en skön känsla när man svänger in huvudtuben mot ett objekt, tuben stannar och efter några sekunder hör jag ett pling från autoguidern att den har hittat en stjärna och börjat guida, det sker inte tillräckligt ofta idag.

Återkommer med mera info när jag testat kameran skarpt.
Observatorium v2.0: http://www.hemlin.se/astroweb

Återgå till "Recensioner"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst