Third light CPC1100 XLT GPS, Neximage test.

Här kan du skriva om observationer som du har gjort.
steen
Inlägg: 23
Blev medlem: 2014-02-16 00:18:39
spamtest: JA
Ort: Fredriksdal

Third light CPC1100 XLT GPS, Neximage test.

Inläggav steen » 2014-04-27 12:50:35

Hej Hopp!

Igår kväll vad det dags för tredje svängen med CPC1100.

Observationsmål: testa NexImage Solar System Imager genom att fotografera Jupiter och Mars. Om tiden medgav visuella observationer av varierande Messier 3 objekt.

Utrustning: NexImage Solar System Imager, Lenovo T61, AMCap, RegiStax, 20mm okular och 40mm okular, klotgrill tilltugg och kaffe.

Observationsväder: Dis på hög höjd vid starten, ca +15 C, vid slutet -2 C. Småländska höglandet.

Planetär synkronisering av teleskopet genomfördes.

NexImage: Jupiter i fokus, lika fantastisk vy som vid tidigare observationer. Vi saknar nån sorts okular adapter till nexImage, vet inte riktigt vad som behövs heller för den delen, så vi petade in NexImage i diagonalen, sen fick den hänga där typ. Det blev bild i Lenovon nästan omgående efter fokus justering. Men planeten var inte vidare stor om man säger så och upplösningen från NexImage är för låg, man kan tydligt se pixlarna, som på CCD barndomstiden. Vi spelade in ca 30 sekunder. Körde över till RegiStax och lät den jobba, resultatet blev bättre men upplösningen är för låg för några detaljer, planeten framträder i färg, man ser ränderna men de är lite blek.
Vi lade därför ner NexImage testerna på Mars, inte lönt att tänka på med den låga upplösningen och förstoringen.

Mars: Visuell observation, denna gång kunde vi se detaljer, inte suddigt som förra gången, med 20mm okularet. Men förstoringen är för liten, måste skaffa barlow och eller kraftfullare okular alternativt ett zoom okular som nån tipsade om tidigare. Fotomissionen lades ner med NexImage som har för låg upplösning, inte lönt att tänka på bara.

Omstart av allt och tre stjärn-synkronisering av teleskopet genomfördes lyckat efter två försök.

Messier 3: 20mm okular, när teleskopet svängde in uppenbarade sig en massa stjärnor, nästan som om nån splattat ut dom där. Prov med 40mm okular gav lika fina vyer, mer stjärnor i förgrunden och runt om. Supersnyggt! Måste skaffa en kamera som kan fotografera detta. En tydlig ljusfläck med massor av stjärnor i och runt om, knivskarpt.

Sedan blev det rörigt, jag förde inte vidare anteckningar, utan vi "messier hoppade" vilt, lät teleskopet ge förslag på olika messier objekt i närheten av där det pekade.
Vi fick se många fina vyer.
Kommer göra detta mera organiserat en annan gång. En del messier objekt var suddiga fläckar andra var tydligare. Tyvärr kunde vi inte fota något, vi saknar ju kamera för detta, måste skaffa nån bra modell.

Third light körningen gav oss i alla fall en bättre bekantskap med teleskopets programvara och kapaciteter vilket var ett av målen.
Hans Bengtsson
Inlägg: 5057
Blev medlem: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: Third light CPC1100 XLT GPS, Neximage test.

Inläggav Hans Bengtsson » 2014-04-27 13:38:50

Hej!

Väldigt trevliga rapporter! En sak som slår mig är att ni använder låg förstoring. Om D är spegelns diameter så ger ett okular 20 mm en förstoring av endast 5 D på ert teleskop. Genom att gå upp till 10 D, dvs använda 10 mm okular istället, så börjar ni närma er en förstoring som bättre utnyttjar teleskopets potential av att visa små detaljer och ljussvaga stjärnor. Även kring 13 D och på planeter under bra förhållanden upp mot 18 D är lämpligt att ha tillgång till. Det är förstås också viktigt att okularen håller bra optisk kvalitet.

M v h
Hans Bengtsson

Återgå till "Observationer"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 18 och 0 gäster