Observationsrapport för Uppsala Amatörastronomer v.9 2012

Här kan du skriva om observationer som du har gjort.
Post Reply
User avatar
glappkaeft
Posts: 469
Joined: 2011-02-26 12:36:24
spamtest: JA
Location: Linköping
Contact:

Observationsrapport för Uppsala Amatörastronomer v.9 2012

Post by glappkaeft »

Vecka 9 2012 blev en ovanligt fullpackad vecka för UAA. På tisdagen slog vi nytt besökarrekord på tisdagsvisningarna i Observatorieparken då vi hade 97 besökare (både dubbelrefraktorn och astrografen gick för fullt) samt besök från lokalpressen från 18 min. Lite olika objekt visades, Månen, Mars, Jupiter och orionnebulosan visades under kvällen. På onsdag så samlades vi igen i Gamla Observatoriet för att öva inför de på torsdagen utlysta försöken på svåra dubbelstjärnor samtidigt som vi hade besök från två skolklasser från Bälinge i astrografen i parken.

Ett av målen med observationerna under torsdagen var att dela på dubbelstjärnan Sirius två komponenter. Svårigheten med att dela på Sirius från Uppsala består i att stjärnan aldrig står mycket högre än 13 grader och att således påverkas väldigt mycket av luftturbulens. Separationen mellan stjärnorna är relativt hög (9 bågsekunder /9”) men huvudkomponenten Sirius A är himmelens ljusstarkaste stjärna (näst solen) och är 10 000x starkare än den svagare B-komponenten som är en vit dvärg med magnitud 8,4 vilket gör att den svagare stjärnan lätt försvinner i strålkransen från Sirius A. Tidigare under 2011 modifierade vi ett 20 mm Plössl okular (270x i dubbelrefraktorn) med okultationstav (okultationstav http://www.astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?f=18&t=5931, obsrapport http://www.astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=5625 samt artikel i Telescopium nr 1 2012) för att kunna skärma bort störande ljuskällor under denna typ av observationer av ljussvaga objekt nära starkare ljuskällor.

Under torsdagen så observerade vi trapetset i Orionnebulosan (användes under hela veckan som seeingindikator) och såg tydligt redan i 100x (originalokular från 1892) sex stjärnor vilket borde borga för bra omständigheter och fortsatte sedan med Rigel som är en bra uppvärmning inför Sirius då Rigel är en dubbelstjärna med samma separation men skillnaden i ljusstyrka mellan komponenterna är betydligt mindre (400x i.s.f. 10 000x). Tyvärr så visade det sig att dubbelrefraktorn hade för mycket spritt ljus för att dela Sirius under rådande förhållanden under både onsdagens och torsdagens observationer oavsett vilken kombination av olika okular och filter vi använde.

Image
Lennart obsar på Sirius - bilden är tagen endast i månljus därav bruset.

Senare på torsdagskvällen så mulnade det på men innan detta så han vi klämma Ʃ1037 (WDS STF1037 - Struve d.ä.) i tvillingarna vilken var ett matchat par med 1,1” separation utdragen i ~160x (originalokular) men enkla att separera i 450x (12 mm Nagler).

Då vi redan utlyst extra observationer från föreningens observatorium Sandvreten ca. 35 km utanför Uppsala under fredagen så fortsatte försöken på plats med observationer både i 41 cm RC och 45 cm Newton teleskopen. Som tur är så har båda teleskopen X-formade sekundärhållare i stället för N-S/Ö-W-formade sekundärhållare vilket skulle ha saboterat observationerna eftersom Sirius B då skulle ha legat i spikarna från Sirius A på ett sådant teleskop (inget av teleskopen kan rotera i sina hållare). Efter mycket experimenterande så kom vi fram till att 45 cm teleskopet hade minst spritt ljus och därför bäst bild. Efter att Cristoffer (stoffe på forumet) tydligt sett och identifierat en dallrande galaxliknande fläck i Sirus A's strålkrans på korrekt position så kunde många av observatörerna som tidigare anat ett objekt i samma position relativt tydligt se denna när seeingen tillät. Under denna observation använde vi samma 20 mm Plössel med okulatationsstav samt 2x Barlow som gav 200x förstoring i detta teleskop.

När Sirius sedan gått ner för långt för fortsatta försök så observerade vi Månen, Mars, Saturnus, samt dubbelstjärnorna OƩ215, 216 och 217 (OƩ = WDS STT) i lejonets stjärnbild. OƩ215 var lätt med 1,4” separation, OƩ217 var svårare med en separation på 0,7”; båda paren med ganska matchad ljusstyrka.

OƩ216 var ännu svårare med en separation på 1,9” men med en huvudstjärna med magnitud 7,4 och en kompanion med endast magnitud 10,3 (differans 2,9). Efter att Gunnar tydligt hittat den svagare stjärnan och identifierat positionen så blev den dock mycket enklare. Det är markant hur mycket magnitudskillnader förvårar observationer av dubbelstjärnor med tanke på att denna stjärna var betydligt svårare än Σ 208 som vi tidigare observerat (5,8 vs. 7.9 d.v.s. 2,1 magnituders skillnad).

Det fina och varma vädret gjorde att vi tog oss ut även under lördagen. Vi åkte ut tidigt för att rigga inför asteroiden Uranias okultation men då denna var klar vid 19-tiden så gjorde vi ett par olika försök i båda teleskopen för att filma och observera Sirius igen.

Image
Mats ställer in Urania okultationen

Seeingen var nog generellt sämre än under tidigare försök men en kombination av 20 mm Plössel okularet med okultationstaven och en 3x Barlow i 45 cm teleskopet (300x) gav till slut två sekvenser där jag i mitt tredje pass tydligt såg hur den dallrande galaxliknande fläcken två gånger gled över till en stjärna som tydligt var separerad från Sirius A's strålkrans under cirka 5 sekunder. I övrigt så var seeingen generellt sämre än under fredagen, Sirius B fläcken var ofta frånvarande och jag är mycket tacksam att Sirius B genast återkom tydligt ytterligare en gång efter den första observationen då ingen annan person lyckades se något annat än den suddiga fläcken.

Senare under kvällen observerades Mars, Saturnus, M13 och och kometen C2009/P1 Garradd. Bland annat testade vi bilden i Xaviers behändiga 130 mm Skywatcher Heritage Flex-Tube mot en Celestron 15x70mm kikare och 45 cm teleskopet. Den enda igentliga svagheten när man räknar in hur portabelt teleskopet är och vad det kostar är att Flex-Tube teleskopet saknar avskärmning mot ströljus och daggskydd vilket gjorde den känslig för månljuset vid observationstillfället. Om vi hade fortsatt observationerna så hade nog frosten också blivit ett problem. Båda problemen kan dock avhjälpas med ett ordentligt daggskydd.

Både fredag och lördag så fotades det dessutom en hel del med T41 teleskopet, huvudsakligen med H-alfa-filter för att minimera störningen från månljuset.

/Patrik Holmström, UAA
Patrik Holmström - Uppsala Amatörastronomer
ThomasK
Posts: 1652
Joined: 2010-06-29 12:10:36
spamtest: JA
Contact:

Re: Observationsrapport för Uppsala Amatörastronomer v.9 201

Post by ThomasK »

Väldigt intressant läsning, tack för att du delade med dig och kul med så många besökare på observatoriet.
Thomas Karlsson
Timaoes
Posts: 621
Joined: 2011-03-07 21:21:18
spamtest: JA
Contact:

Re: Observationsrapport för Uppsala Amatörastronomer v.9 201

Post by Timaoes »

ThomasK wrote:Väldigt intressant läsning, tack för att du delade med dig och kul med så många besökare på observatoriet.
Instämmer! Speciellt kul att ni håller den gamla tuben vid liv, och att det fortfarande preseterar.

/Johan
Tompa
Posts: 1444
Joined: 2010-08-25 15:34:01
spamtest: JA
Location: Borlänge
Contact:

Re: Observationsrapport för Uppsala Amatörastronomer v.9 201

Post by Tompa »

Håller också med, sa Bull... Mycket läsvärt!

Tomas W
-----------------------------------------------------------------
Bildblogg: http://ienannandelavrymden.wordpress.com
-----------------------------------------------------------------
User avatar
Kroppefjäll
Posts: 390
Joined: 2011-11-25 19:48:09
spamtest: JA
Contact:

Re: Observationsrapport för Uppsala Amatörastronomer v.9 201

Post by Kroppefjäll »

Instämmer med övriga! Kul med lite "udda" projekt.
Björn Månsdahl
SVO signatur MLB
AAVSO signatur MBJA
COBS signatur MANad
_________________________________________________
10" Meade LX 50, 8" Meade LX 200, 5" Skymax MAK, 3.1" Star Travel
User avatar
glappkaeft
Posts: 469
Joined: 2011-02-26 12:36:24
spamtest: JA
Location: Linköping
Contact:

Re: Observationsrapport för Uppsala Amatörastronomer v.9 201

Post by glappkaeft »

Jo, det är alltid uppfriskande att testa något nytt. Nu på slutet så har vi provat på att observera, mäta och fota nya typer av objekt och att bättre dokumentera/rapportera när vi gör något kul.

Jag länkat om bilderna så att de nu ligger på photobucket vilket gör det enklare att se hela bilden.
Patrik Holmström - Uppsala Amatörastronomer
User avatar
Bengt
Posts: 2627
Joined: 2005-12-31 09:38:40
Location: Örkelljunga
Contact:

Re: Observationsrapport för Uppsala Amatörastronomer v.9 201

Post by Bengt »

Kul med så aktiv förening. Dessutom verkligen skoj läsa om era projekt som inspirerar.


Bengt
User avatar
Xavier
Posts: 101
Joined: 2012-03-05 22:58:52
spamtest: JA
Location: Knivsta

Re: Observationsrapport för Uppsala Amatörastronomer v.9 201

Post by Xavier »

Det var jättekul att följa med till Sandvreten och få testa min lilla teleskop och framförallt att se er "in action" :)

/Xavier
Skywatcher Heritage 130P 5.3'' f/5
Meade 8" f/6
Itelescope T5 Takahashi Epsilon 250 9.8'' f/3.4
AVVSO: NXAA
SVO: NTX
apokromaten
Posts: 9
Joined: 2009-10-25 19:27:08
spamtest: JA

Re: Observationsrapport för Uppsala Amatörastronomer v.9 201

Post by apokromaten »

Ja, verkligen en trevlig och utförlig rapport, kanske lite väl senfärdigt kommenterad från mig så här i efterhand. Tack ialla fall för ett mkt trevligt umgänge under ett fantastiskt VSP (och att ni körde hem dottern min så tryggt å fint till Uppsala). Sitter och slösurfar på olika astrosajter efter en mkt lyckad observations och fotokväll, "planetparet" till ära!
Har ni bländat ner teleskopen (mindre öppning)? Det kan faktiskt göra det lilla extra utöver filtermackorna, jag tänker här främst på att kunna frilägga Sirius B. Upplösningen får sig visserligen en liten törn, men gällande sådana observationer med separationer på 1" och mer är det absolut inga problem. Har själv gjort detta och lyckats ett par gånger med Sirius B (några år sedan, 2009 och 2010 med min 6"A-P Starfire) då full öppning inte funkat. Seeingen är ju självklart det allra mest avgörande...och ibland så verkar det inte finnas några luftlager under någon sekund...magiskt!
KLER SKAJS

Return to “Observationer”