First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Här kan du skriva om observationer som du har gjort.
timokarhula
Posts: 1786
Joined: 2006-11-09 07:56:28

First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by timokarhula »

Jag förklarar härmed den molniga perioden nu i höst som avslutad. Tre veckor med mulet väder (rekord för oktober). Jag köpte nämligen en 12 tums SkyWatcher GoTo i början av oktober och därför bestämde en högre makt att tillsluta ett molntäcke över Svealand för en längre tid. :D

Efters tre veckors väntan fick jag äntligen användning av teleskopet. Inför det första försöket så tog det 30 minuter att hitta Ringnebulosan, M57. Det tar annars 30 sekunder för mig att hitta objektet med stjärnhoppning. Jag valde Vega som första kalibreringsstjärna och sedan föreslog den Markab. Markab? Varför kan inte SynScan ange de Bayerska beteckningarna? Var tvungen att kolla på stjärnkartan och det visade sig att Markab är Alfa Pegasi vilket för mig var mycket enklare att identifiera. Efter proceduren lät jag teleskopet gå till Ringnebulosan i Lyra. Jag lät teleskopet följa M57 under en timmes tid och nebulosan var fortfarande på samma plats! Teknikens under.

Jag bad teleskopet leta upp M31 och den snurrade dit med en gång. Utrustad med stjänkartan över klothopar i Andromedagalaxen så ville jag prova vad teleskopet gick för. Jag observerade utanför mitt sovrumsfönster och härifrån hittade jag den klotformiga stjärnhopen G213 av 15:e magnituden. Använde endast 250x förstoring. Trots att jag betraktar GoTo som en rolig "leksak" så funkar det förträffligt. Även kalibreringen med två stjärnor i samma kvadrant (ser inte östra himlen från min plats) var helt OK. Alla objekten hamnade direkt i synfältet Det hade jag inte trott.

/Timo K
User avatar
Katarina H
Posts: 619
Joined: 2011-11-18 14:13:55
spamtest: JA

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by Katarina H »

Trevlig läsning!! Visste ej att du inte haft goto-teleskop innan. Jag skaffade ett goto (skywatcher skyhawk 114, synscan) för 1,5 år sen. Det hittar ju rätt förvånansvärt väl. Men får erkänna att det teleskopet står oanvänt mestadels, pga för mycket procedur att komma igång..och med åren har jag blivit snabbare på att hitta saker snabbt själv. Mina barn säger att jag inte får sälja det så då får det vara kvar tills vidare. Men det är ju lite litet i öppningen. Du gjorde nog rätt som satsade på ett stort!

Katarina
10x25 - 7x30 - 11x56 - 15-45x65 - 15x70 - ETX90 - 8" dob
timokarhula
Posts: 1786
Joined: 2006-11-09 07:56:28

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by timokarhula »

Katarina, jag har faktiskt en 5-tums Meade Maksutov-Cassegrain GoTo teleskop sedan tidigare men jag har inte använt det sedan australienresan år 2000. Knivskarp optik men det kräver ett bord som underlag (har inget stativ till teleskopet). Jag har ju vant mig med GoTo funktionaliteten vid stjärnvisningar i Västerås men även fast 10-tums Ritchey-Cretien teleskopet är ekvatoriellt monterat så har inte uppletningen av objekt fungerat väl. Dock har teleskopet pekat mycket bra efter det att jag gjorde en 3-stjärnealignment efter bästa förmåga. Eftersom det inte finns så många planeter att visa för barnen så är det underbart att be teleskopet gå till Uranus. Jag tror faktiskt att den hittar Uranus snabbare än jag skulle hitta planeten med ett vanligt teleskop. Att leta upp Uranus blir lite fryntligt när man säger det på engelska har jag märkt. :D

/Timo K
User avatar
Miska
Posts: 706
Joined: 2015-10-14 02:28:10
spamtest: JA

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by Miska »

Tagit några bilder med 12:an, Timo?
Nikon Z6 | Player One Astronomy Neptune-M | iOptron GEM28 | Lunt LS50THa | WO RedCat 51 | Skywatcher Skymax 102 OTA
User avatar
Bengt
Posts: 2627
Joined: 2005-12-31 09:38:40
Location: Örkelljunga
Contact:

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by Bengt »

Trevligt läsa om din first light Timo.
Fina stjärnor i en 10" Rc men 12" är väldigt mycket roligare titta i tycker jag . Händer ibland man går ut i obset tittar i den men större synfält i 12" gör den används oftare .

Funderare ett tag på köpa 12" skywatcher men det blev Orion med intelliscope för att slippa vara beroende av dra ut ström.

Många verkar nöjda med skywatcher. Så den är säkert ett bra köp.
Lättare dra upp förstoring med tracking på den .

Själv drar jag mig för att ta ut 12" ibland trots det bara är 10 meter bära ut . Är det galaxer jag ska se är den för det mesta huvudinstrumenten. Ger mycket bild för pengarna .Men det finns så mycket annat se där ut så det räcker många kvällar med mindre utrustning .

Vädret i långa perioder är för ostabilt med dis, dimma växlande molnighet för att ta ut och in här i Skåne. Flera kvällar är det enklare bara ta ut liten 8" Newton för att snabbt komma igång . Skulle nog vilka säga att 8" är en väldigt optimal storlek för att kunna göra mycket och ändå ha litet intstrument.
Som komplement har jag köpt på mig en rad mindre instrument för korta tittar eller som reseteleskop .
Jag har aldrig blivit riktigt blivit vän med kikare. Värk i nacke eller mina reumatiska händer spökar en del . Tycker därför det är enklare med minidobson som sparar åtminstone min nacke.


Köpte faktiskt samma Skyhawke tub som du Katarina (dock bara ota) som trots dess lilla plutte format Visar väl messier objekt mm . Kommer man från koman i den och sätter i ett högförstorande widefieldokular är den riktigt vass i optiken. Men min heritage 130p är betydligt vassare ska sägas ) Hade jag varit som du Katarina,som nu hittar så bra med kikare, hade jag satt dit en rödpunktsökaren eller bättre optiskt och letat manuellt eller monterat den på en minidobson. Du kommer upptäcka man inte behöver goto som just kräver mer mek .

Häromdagen damp det ned en 5" skywatcher maksutov som jag impulsköpta från astroboot för en mycket billig peng. Tuben jag fick verkar vara helt ny inte ens ett märke på dovetailen ? Fick en kort glimt igår och den är ju knivskarp i optiken. Härlig utsiktkikare med bino i den . Ser fram emot testa den på måne framöver.
Nackdelen med mak är kyltiden kräver lika lång som min 12" ca 1 timme för optimal bild.
Antar det är en ETX 125 du har Timo . Den var väldigt populär för 10 år sedan nu verkar det vara Celestron i det formatet som är populär. Har bara tittat i en sån en gång och minns den var väldigt skarp till att lösa upp m13 trots dess lilla öppning.

Bengt
User avatar
Katarina H
Posts: 619
Joined: 2011-11-18 14:13:55
spamtest: JA

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by Katarina H »

@Bengt. Jag tycker också att 8" är bra även om jag inte ägt större. Men eftersom jag skaffade 114 efter 200P så blir det som att inget slår ju vyn i 200P ändå. Tycker också att tuben har lite väl trubbig optisk kon eller vad det kallas. Och det är mycket mera rolls-rolls-känsla (kvalitet) i skylinern än i hawken. Kul att höra om alla instrumenten dock. Köpte mitt första teleskop, ett ETX90, 1997, det är ju 19 år sen nu. . . . . . . . . /Katarina
10x25 - 7x30 - 11x56 - 15-45x65 - 15x70 - ETX90 - 8" dob
User avatar
Bengt
Posts: 2627
Joined: 2005-12-31 09:38:40
Location: Örkelljunga
Contact:

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by Bengt »

Ja har letat efter en komakorrektor till 1.25 format men det verkar inte tillverkas mer. Vad jag har förstått sålde Televue komakorrektor till 1,25 format för massor av år sedan men slutat .

Sen kan man fundera på om det är lönt lägga den slanten på dessa små Newton. Kanske enklare och billigare sätta dit en 2" helican fokuserare och ta traditionell korrektor eller låta bli :D . Har lite funderat på sätta på min Skyhawke som extra sökare på större instrumentet men inte klurat färdigt hur jag bäst monterar den och var.

Bengt
User avatar
Torbjörn
Posts: 1377
Joined: 2012-11-24 14:05:37
spamtest: JA
Location: Stenungsund

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by Torbjörn »

Härligt att läsa om lyckad First Light med den 12" Dobson som du köpte nyligen. Det är en speciell känsla när man testar grejer för första gången. Det kanske hade varit en fördel om man antingen hade kunnat ha det som en inställningsgrej om den skall heta Alfa Pegasi eller Markab eller helt enkelt Alfa Pegasi (Markab).

GoTo har för- och nackdelar tycker jag. Nackdelen är att man ibland har sämre koll på exakt var man är, men de största fördelarna är när man är i ljusförorenade miljöer eller letar objekt nära horisonten.

Lycka till med den nya tuben!

/Torbjörn :)
timokarhula
Posts: 1786
Joined: 2006-11-09 07:56:28

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by timokarhula »

Mot alla prognoser blev denna kväll stjärnklar, inte den mörkaste och den klaraste men man får ta vara på vad som erbjuds. Jag bar ut min nya "leksak", 12-tums SkyWatcher Goto. Jag bad teleskopet gå till galaxen NGC 51 i Andromeda. Varför det? Jo, dels är det den ljusaste medlemmen i en galaxgrupp och sedan small supernovan SN2016gxp här som upptäcktes den 5 oktober. Teleskopet pekade nästan mot zenit, mot 78º höjd. Att hantera detta teleskop manuellt i denna riktning, nära det sk Dobson-hålet, skulle vara svårt. GoTo-monteringen klarade det galant och jag stoppade i 5mm Baader Hyperion okularet som ger 300x förstoring. Efter en stunds koncentration såg jag ett antal stjärnor nära galaxen och jag nedtecknade dem allihopa. Jag misstänkte redan under obsen vilken stjärna som var supernovan. Efter obsen kollade jag på foton, och visst, den misstänkta stjärnan var supernovan! SN2016gxp blev min 38:e supernova och min första supernova från svensk mark på 19 månader. Kul att göra det med min nya 12-tums SW. Utrustad med en detaljerad MegaStar-karta över området såg jag galaxerna NGC51, NGC49, NGC48, IC1536, IC1535 och IC1534. Den katalogiserat ljussvagaste av dem är IC1536 av magnitud 15.4 men jag tyckte att den avlånga IC1535 var svårare att förnimma (mag 15.1).

Från denna avlägsna galaxgrupp i Andromeda hoppade jag till den närmaste galaxen i Andromeda, M31. Med min karta över klothopar i Andromedagalaxen letade jag upp G150 av V-magnitud 15.4. Den ligger mittemellan M110 och M31:s centrum. G150, min 24:e klothop i M31, var lite svår att se men anledningen förstod jag strax efteråt. Himlen var täckt av cirrus och transparensen hade försämrats påtagligt. Jag blev förvånad över hur bra jag såg med teleskopet trots att himlen såg så ljus ut (SQM-L bara 20.5) och marken var täckt med ett lager nysnö. Dock betraktar jag kvällen som lyckad eftersom prognoserna hade förutsagt helmulet vilket det ju inte blev.

/Timo K
User avatar
AstroFriend
Posts: 4099
Joined: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Location: Stockholm
Contact:

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by AstroFriend »

Hej,
Måste vara oerhört spännande att både utforska ett sådant stort teleskop och vad man kan se genom det. 38 supernovor var inte dåligt, jag fotade min första nova nu på semestern på Teneriffa. Syntes nu inte mycket av den men med duktig hjälp härifrån gick den att peka ut.

Kul du nämner dobson hålet. När jag var nere på La Palma på teleskopet NOT hade de samma problem. Kommer inte ihåg hur nära man kunde gå zenit innan man överbelastade motorerna, kanske det var fem grader eller tio. Synd för rätt upp har man ju minst atmosfär som stör. Men så är ju alla större teleskop byggda idag av praktiska skäl. För ett equatorielt teleskop har man ju samma problem runt polstjärnan.

Lars
Camera: Canon EOS 6D / QHY5
Mount: EQ6 / HEQ5
Telescope: TS130 APO / Pentax 645 300 mm ED IF
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
timokarhula
Posts: 1786
Joined: 2006-11-09 07:56:28

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by timokarhula »

Jag kollade fältstjärnornas magnituder men alla fanns inte med i APASS. Noterade sex stjärnor som ej fanns med på min MegaStar karta. Den ljussvagaste av dem var V=15.42. Jag tyckte att SN2016gxp var lika ljussvag som en stjärna av V-magnitud 15.1 i NOMAD-katalogen. Jag kan skriva in observationen av SN2016gxp i SVO om stjärnan läggs in där.

/Timo K
ThomasK
Posts: 1652
Joined: 2010-06-29 12:10:36
spamtest: JA
Contact:

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by ThomasK »

Imponerande Timo. Supernovan är nu inlagd för rapportering i SVO med namnet SN2016gxp.
Thomas Karlsson
timokarhula
Posts: 1786
Joined: 2006-11-09 07:56:28

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by timokarhula »

Jag utnyttjade det korta fönstret inatt mellan månens nedgång och den astronomiska gryningen, ja lite mer därtill, se nedan. Jag hade burit ut 12-tums GoTo SkyWatchern redan på kvällen och sedan vaknade jag klockan 2:30. Då jag ser bara ca en åttondel av himlen från min mörkaste plats utanför sovrumsfönstret fick jag sålla bland kalibreringsstjärnorna. Pekningsprecisionen blir därmed inte optimal men tillräcklig visade det sig. Fick ett par timmar mörk himmel efter månens nedgång men himlen var dock ljus med all denna snö som reflekterade upp gatlampornas ljus.

Började med Perseus galaxhop, Abell 426. Utrustad med en MegaStar-karta betade jag av några galaxer som jag inte observerat än. Mitt första objekt blev NGC1265. Först såg jag här bara en stjärna av 11 mag men den var inte plottad på kartan?! Runt stjärnan såg jag nebulositet (=NGC1265). Var stjärnan en supernova? Var tvungen att gå in och kolla på nätet och inte ens i Digitized Sky Survey visar sig stjärnan så adrenalinet steg. Kollade i litteraturen och där nämns den 11 mag *. Tydligen blev stjärnan överstrålad på DSS bild och på en HST-bild ser man den ljusa stjärnan som råkar ligga nästan precis framför NGC1265:s centrum.

Sedan obsade jag galaxerna IC312 (mag 14.4), NGC1250, IC310, IC308 (V=14.2) och NGC1282. Den sistnämnda hade jag sett tidigare. Nu har jag loggat 25 galaxer i den ca 250 miljoner ljusår avlägsna galaxhopen.

Jag gjorde sedan GoTo till nästa galaxhop, Abell 779 i Lodjuret. Den är mer avlägsen än Abell 426 och avståndet är ca 350 miljoner ljusår. Jag hade för över 20 år sedan obsat 8 galaxer här med min gamla 17.5-tummare och det finns några till att plocka. Med 12tum och 300x förstoring kunde jag med viss möda urskilja den 15.5 mag NGC2823 och den 15.6 mag NGC2827. Utan en mycket detaljerad karta skulle jag inte ha sett dem. Jag blev förbryllad när jag noterade en stjärna ej plottad på kartan som enligt NOMAD var av V=16.26. Den är isåfall den ljussvagaste stjärnan som jag sett med bara 30cm apertur! NGC2827 blev min 10:e galax i Abell 779.

Orionnebulosan var på väg ned mot horisonten klockan 5:15 och jag ville kolla hur M42 såg ut i detta instrument. Med Baader Hyperion zoomens 8mm brännvidd (188x) kunde jag faktiskt se sex Trapetsstjärnor. Trots att seeingen var rätt så kass så var E- och F-komponenterna väl synliga. Kul!

Klockan 6:08 fanns en chans att se asteroiden (232) Russia ockultera en 11.6 mag stjärna i Orion så jag stod där beredd med stoppuret för att se ett eventuellt försvinnande av stjärnan. Tyvärr, prognosen stämde nog för jag var strax söder om (ett par mil) om asteroidens predikterade skugga.

När gryningen blev ljusare bad jag GoTo gå till dubbelstjärnor i Lilla Hunden. Trots att inte många stjärnor syntes längre med blotta ögat vid 6:40-tiden så var det roligt att obsa de tre dubbelstjärnorna Struve 1095, Struve 1103 och Struve 1149. Speciellt Struve 1149 var fin med en gul och blå komponent, som Albireo.

Solen gick upp kl 7:46 och därefter gick jag ut och fortsatte observera stjärnhimlen vid 8-tiden. Solen började lysa trädtopparna. Gick till Castor och dubbelstjärnan syntes vackrare och skarpare än vad den gjorde på natten! Hoppade sedan till Jupiter som uppvisade ekvatorialbanden men månarna syntes inte längre. Jag kunde ännu skymta Jupiter med blotta ögat kl 7:49.

En lyckad Deep-Sky natt igen trots fullmåne och färskt snötäcke. Temperaturen hade sjunkit till -10 och teleskopet fungerade klanderfritt.

/Timo K
Håkan N
Posts: 1033
Joined: 2014-12-15 16:26:17
spamtest: JA
Location: Falun

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by Håkan N »

Timo !

Beviset för det går bedriva visuell deep-sky hobby i Sverige.
Det var ingen himmel här för kikare och ruggigt väder och snö på backen och i luften och månen uppe. ( tyckte jag )
Ingen kväll man hade tagit ut en 18" dob på längre äventyr och sovit i bilen.
Men det bevisar det går och med ett rimligt stort instrument och och utmana kylan !
timokarhula
Posts: 1786
Joined: 2006-11-09 07:56:28

Re: First Light med 12 tums SkyWatcher GoTo

Post by timokarhula »

Man måste utnyttja tillfällen som bjuds. Redan i onsdags såg jag möjligheten till en klar himmel på lördag morgon och planerade över DS-objekt att observera i riktning mellan S och W på tillräcklig höjd mellan klockan 3-5. Utan en bra plan och kartor skulle man stått där ganska villrådig, om man nu inte vill se de gamla kära objekten som man sett tusen gånger. Orionnebulosan var ett sådant objekt och den skulle ha synts ännu bättre om jag hade obsat den vid meridianen och inte i SW. Tillfällen till klar och mörk himmel är fler än man tror om man tar hänsyn till tillfällena mellan mellan midnatt och gryningen, då de flesta sover. :)

/Timo K