Sida 1 av 1

Föredrag: Universum som ett hologram

Postat: 2017-11-09 11:23:22
av AstroFriend
Hej hej, här är det bråttom, fick ett meddelande från Nippe:

God förmiddag Astro-vänner!

Här kommer information om ett intressant föredrag redan i kväll klockan 18:15.

Platsen är Kleinsalen i Albanova.

Jag ber om ursäkt att det kommer så sent. Men jag har gjort en tankevurpa när det gäller datumet för föredraget. Jag ber om ursäkt för det!

Föredragshållare är Professor Bo Sundborg som höll ett mycket uppskattat föredrag i Magnethuset i våras. Missa inte chansen att i kväll få höra lite mer utvecklat om ”Universum som ett hologram”. I Magnethuset pratade han lite om det och jag kan försäkra alla som inte var där att det är mycket spännande.

Så här står det i programmet

”EVENEMANG
Universum som ett hologram
Den senaste utvecklingen av den teoretiska fysiken öppnar för en ny möjlighet. Kanske är universum bara skenbart tre-dimensionellt. Föreläsningen beskriver denna idé och hur den vuxit fram. Eventuellt kan observationer avslöja ifall en av våra dimensioner är överflödig

Datum: 09 november 2017 18:15 - 09 november 2017 19:00

Plats: Kleinsalen i AlbaNova, Roslagstullsbacken 21

/Nippe

Re: Föredrag: Universum som ett hologram

Postat: 2017-11-09 13:21:37
av mikaelanderlund
Det tror jag blir ett intressant föredrag! Den senaste forskningen kring svarta hål och händelsehorisonter tyder på att vi faktiskt lever i ett holografiskt universum. Konsekvenserna är svindlande åtminstone utifrån ett filosofiskt perspektiv. Steget att skapa fysikaliska modeller som inte baseras på Newtons klassiska fysik är dock nog oövervinnligt för de flesta oss inklusive kosmologerna. Så det lär dröja innan vi ser ett paradigmskifte inom vetenskapen och synen på vad verkligheten verkligen är för något.

Re: Föredrag: Universum som ett hologram

Postat: 2017-11-09 14:53:32
av AstroFriend
Hej Mikael,
Kul om du går och lyssnar, själv är jag bortbjuden ikväll och kan inte komma.

Kanske du skriver ett kort sammandrag så får man höra hur man slösat bort alla år på gammelfysiken :-)

Lars

Re: Föredrag: Universum som ett hologram

Postat: 2017-11-09 16:32:29
av mikaelanderlund
Vi får nog börja med Einsteins relativitetsteori. Det är svårt nog att förstå att det som är tid för en betraktare är rum för en annan och viceversa. Med ett holografiskt universum blir även själva rumtiden perspektivberoende.