Sida 1 av 1

Norrsken lila färg - Christoffer Svenske

Postat: 2017-04-22 11:03:20
av stoffe
Ny bild i galleriet
Objekt: Norrsken lila färg
Exponering: 6 sek
Fotograf: Christoffer Svenske
Teleskop: Samyang AE 14mm
Kamera: Nikon D600 (CMOS IMX128)
Kommentar: Igår kväll precis när jag skulle lägga mig så sken himlen upp i ett vackert norrsken, för mig är det oftast en grön båge lågt i norr men denna gång var det ett vackert norrsken i både grönt och mestadels lila färg. I mitten av bilden på marken så syns några tält då det idag ska vara orienteringstävling bakom fältet där jag bor.

Bild
Klicka for att se stor version av bilden

Re: Norrsken lila färg - Christoffer Svenske

Postat: 2017-04-22 14:33:10
av Björn
Snyggt, Christoffer :good:

Re: Norrsken lila färg - Christoffer Svenske

Postat: 2017-04-22 15:58:56
av Peter R
Väldigt vacker och fint behandlad bild.
Den här missade jag.

/*Peter

Re: Norrsken lila färg - Christoffer Svenske

Postat: 2017-04-22 22:27:32
av stoffe
@Björn Tack så mycket1 :)

@Peter R Tack för kommentaren, ja det var inte så lätt att se att de ens var norrsken. Jag har sovrumsfönstret på andra våningen mot norr och utsikten är precis den som syns på bilden. Det finns en liten balkong att gå ut på där jag tar mina norrskensbilder precis innan läggdags :) Något jag skulle vilja förbättra i bilden är bildförvrängningen då träden i ytterkanterna lutar in något. Jag har Lightroom 5 och det kanske är dags att uppgradera så jag får den funktionen.

Det var väldigt svårt att se någon lila färg visuellt men däremot såg jag lite av det gröna, ögat är väl mer känsligt för grönt ljus än för lila ljus antar jag.

Re: Norrsken lila färg - Christoffer Svenske

Postat: 2017-04-23 14:35:41
av Jim
Måste kännas häftigt att lyckas fånga ett sånt här ögonblick.
Mycket tjusigt.

Re: Norrsken lila färg - Christoffer Svenske

Postat: 2017-04-23 14:50:25
av stoffe
@Jim

Tack så mycket, ja det är alltid kul att få fota tycker jag. Lila norrsken har jag fotat tidigare men inte alls så här spektakulärt :)

Re: Norrsken lila färg - Christoffer Svenske

Postat: 2017-04-24 00:56:41
av Gunnar K
Gratulerar till en mycket vacker bild!

Ja gulgrönt norrsken är det allra vanligaste säger de som kan sådant här. Samt att violett alstras av kvävejonen N2+, för den händelse det skulle intressera dig.

T.o.m. såhär långt ner som i Göteborg har man lyckats fota det här snygga violetta norrskenet. Men själv hade jag inte möjlighet att ta mig iväg till någon mörk plats, så jag fick inte uppleva det. :-(

Re: Norrsken lila färg - Christoffer Svenske

Postat: 2017-04-24 12:39:33
av AstroFriend
Hej Stoffe,
Mycket vacker bild av norrsken med otroliga färger, du verkar ha bra läge för norrskens bilder utan att vara i Norrland.

Hur behandlar du dina bilder så du vet att färgerna överensstämmer med verkligheten. Bara kör dagsljusinställning eller är det kalibrerat på något sätt?

/Lars

Re: Norrsken lila färg - Christoffer Svenske

Postat: 2017-04-24 22:53:18
av stoffe
@Gunnar K Tack! Du får skaffa en snabb bil så du snabbt kan komma iväg till mörka platser eller göra som jag, bo på en mörk plats. Det är rätt så behändigt :)

@AstroFriend Jag bildbehandlar mina norrskensbilder i Photoshop Lightroom 5. Färghanteringen är vad kamerans inställning är i regel men med ökad saturering, ändra lite på skuggor, högdagrar osv osv. Lite trixande med inställningarna helt enkelt tills jag hittar en behaglig balans. Försöker göra något som ögat gillar och som ser naturligt ut. Experimenterar en hel del för att komma vidare i mitt fotograferande.