Sida 1 av 1

M81 - Magnus Larsson

Postat: 2017-04-19 09:54:51
av magnuslar
Ny bild i galleriet
Objekt: M81
Exponering: 87*5 min
Fotograf: Magnus Larsson
Teleskop: Celestron C8
Kamera: Canon EOS 350D mod
Kommentar: Här är ett försök på M81. Det blev 87 subs som jag valt ut, baserat på FWHM < 4 och eccentricitet. Det är bilder tagna från februari och fram till slutet av mars. Jag får inte ner FWHM lägre än som bäst 3,4-3,5 med denna setup. Jag har behandlat enbart i PI, kalibrerat, stackat, och sen postprocessat med deconvolution, brusreducering, stretchning, HDRMT. Mycket jobb har gått åt till att lyfta fram blått som blir svagt i mina bilder. Många masker har använts... range masks, star masks och kombinationer för att enbart jobba med galaxen. Jag hade gärna fått fram IFN runt galaxen men det lyckas jag inte med. Förslag till förbättringar mottages tacksamt.

Bild
Klicka for att se stor version av bilden

Re: M81 - Magnus Larsson

Postat: 2017-04-19 10:07:20
av AstroFriend
Hej Magnus,
M81 är ju inte större än månen i sin utbredning så jag tycker det är imponerande den bild du har. Dock är det en sak som speciellt sätter ned slutresultatet som du antagligen ganska enkelt kan åtgärda. Färgerna är inte alignade mot varandra, i en C8 uppstår ju normalt inte sådana fel, korrektorn i fronten har ju endast svag brytning, men möjligen om du har en koma korrektor som ger dessa färgbrytningsfel. Speciellt vänstra övre hörnet är det kraftigt. Om du separerar varje bild i sina färgbeståndsdelar och alignar de mot varandra borde detta fel reduceras kraftigt. Möjligen att du måste göra det på varje sub men du kan ju prova att göra det på slutresultatet.

Det kan ju också uppstått om du fotat M81 i låg vinkel så att det är atmosfären som gett detta färgbrytningsfel.

När du alignar räcker det inte bara med att sidförskjuta och rotera om det är atmosfären som gett detta fel, du måste dessutom skala separat i x respektive y axel. Alla dessa tillsammans brukar kallas Affine transformation, dock är jag lite tveksam om skallningen i Affine verkligen skalar x och y separat, har inte sett något dokument om detta.

Du kan ju kika på min nya sida där jag i dagarna skrivit om precis detta:
http://astrofriend.eu/astronomy/tutoria ... izzle.html

När jag alignar brukar jag alltid dela upp bilden i sina färgbeståndsdelar och sedan välja en grön bild av bra kvalite som referens, sedan alignar jag röd, grön och blå sub image mot denna. Det borde inte vara något problem i PI, har dock aldrig använt det så vet inte.

/Lars

Re: M81 - Magnus Larsson

Postat: 2017-04-20 21:49:52
av magnuslar
Hej!

Tack, ja, jag såg det också (färgerna som inte är passade), det beror troligen på att mitt bildplan inte är plant eller rättare sagt nog lutar lite. Det löser jag inte i en handvändning....

Så nu undersöker jag vad man kan göra med bilden - inte helt trivialt, men man lär sig hela tiden, verkligen! Har fått en massa tips om det på PI-forat.

Ny version kommer inom kort (hoppas jag).

Magnus