Sida 1 av 1

Ny på forumet!

Postat: 2014-05-07 20:11:13
av Robert Habolin
Hallå alla! Robban heter jag och hittade nyligen hit efter ha snurrat runt på engelskspråkiga forum ett par år, kul med ett på svenska, och för Sverige! Vi har ju lite speciella förhållanden här uppe..
Jag är nybörjare-ish, har hållit på med visuell observation i lite mer än två år, och nyligen börjat fota! precis fått hem AVX och SW ED80 Pro, så bara vädret tillåter ;) Kommer säkert att hagla frågor om astrofoto från mig.. så håll i er :D

här e en länk till min flickr, där jag har lagt mina 5 första bilder ever. Självklart inga masterclass grejer, men ok för att vara fotat i alt-az. ( moderator får gärna påpeka om jag ska posta bildlänk nån annanstans )

https://www.flickr.com/photos/122507333@N04/

Re: Ny på forumet!

Postat: 2014-05-07 21:43:38
av Alai
Välkommen! kul att du har hittat hit, jag är också nybörjare när det kommer till denna fina hobby! Spanade in sidan och du har väldigt fina bilder, jag har inte tagit några än men tvekar på att jag kommer i närheten av din nivå när jag väl börjar :)

Re: Ny på forumet!

Postat: 2014-05-07 22:08:28
av VigdisVZ
Välkommen. Bra jobb med bilderna! Det finns ett galleri på sajten man med fördel kan använda.

Re: Ny på forumet!

Postat: 2014-05-07 22:41:21
av Robert Habolin
tackar och bockar! verkar va ett trevligt forum, och med kunnigt folk!

clear skies!

Re: Ny på forumet!

Postat: 2014-05-08 00:01:50
av Jonas
Hej,
Du har lyckats bra men du har inte riktigt prickat skärpan på objekten.
När du väl gjort det, kommer objekten att stå ut på ett helt annat sätt.
Jag vill ändå berömma dig för bra bilder.

Alai, kommer du bara igång med din utrustning, kommer du med lite övning att kunna ta minst lika bra bilder!

Bästa Hälsningar

Jonas

Re: Ny på forumet!

Postat: 2014-05-08 00:10:08
av Robert Habolin
Tack Jonas! ja skärpan är inte hundra, alla bilderna utom M42 togs genom C9.25an och jag har aldrig lyckats få till collimeringen 110% på den :( trots timmar av försök. köpte bobs knobs och ska sätta i dom, men helt ärligt så kommer den nog endast användas till visuellt bruk då SW APO'n är helt överlägsen för foto, och givetvis wide field vilket öppnar för många fler objekt. Btw, finns det nått vettigt sätt att öva fokus, eller hjälpmedel? jag zoomar in så gott det går med live view på kameran och ställer fokus så att stjärnan alla fall ser pinpoint ut där... kanske finns nån bättre teknik?

edit,

bahtinov mask beställd ;) he who googles shall find... lol

Re: Ny på forumet!

Postat: 2014-05-08 09:52:15
av stoffe
Hej

Fina bilder, inte så pjåkigt! Det finns lite olika
sätt att ställa fokus och om du har tillgång till en dator ute vid teleskopet så rekommenderar jag dig att styra kameran via maxim dl och använda focus max för autofokus. Det förutsätter även att du har en motordriven fokuserare med ett styrkort till denna som du kan koppla till datorn via ascom.

Re: Ny på forumet!

Postat: 2014-05-08 11:09:30
av Robert Habolin
Tjena Stoffe, tack för info! jag ska testa med Bahtinov mask först och se hur det blir. kan inte köra maxim dl då jag kör mac.. :( men jag tror masken kommer göra susen! plus som jag skrev tidigare, bra mycket bättre fokus på mitt nya scope oxo. sen är det ju inte bara fokus givetvis, alla bilderna har relativt kort exponering totalt ( så detalj nivån blir ju därefter ), och i ett alt-az mount, vilket gör att tracking givetvis inte är tusen. och det hjälper ju till att blurra det med. tror det är en kombo av allt. ska bli grymt kul att köra nya EQ monteringen. ( advanced VX. )

bästa
R