Norrsken

Allmän diskussion om astronomi och amatörastronomi.
Post Reply
Starsoft
Posts: 1501
Joined: 2007-09-20 14:21:00
Location: Gävle
Contact:

Norrsken

Post by Starsoft »

Hej

Läste följande på svd.se

"Norrskenet är vanligast förekommande under senhösten och tidiga våren. Under oktober, februari och mars är chanserna allra bäst att se norrsken"

http://www.svd.se/resor/alla-vill-aga-d ... 645412.svd

Är det någon som vet om det är riktigt och i så fall varför?

Anders
Observatorium v2.0: http://www.hemlin.se/astroweb
User avatar
Timo
Posts: 1114
Joined: 2005-12-10 00:08:59
Location: Immeln

Re: Norrsken

Post by Timo »

Vet inte riktigt vad de menar med det.
Norrsken existerar året runt men under den mörka årstiden lägger vi märke till den är min uppfattning.
Timo N.
Everything has beauty,but not everyone sees it. Confucius
Hans Bengtsson
Posts: 5571
Joined: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: Norrsken

Post by Hans Bengtsson »

Norrskenskativiteten är ju i första hand knuten till solens 11-års-cykel, och är störst vid solfläcksmaximum och ett par år därefter. Det finns också en tendens att de geomagnetiska stormarna (och därmed norrskenen) är vanligare kring vårdagjämning och höstdagjämning, men jag tror inte att orsakerna till detta är helt klarlagda (med reservation för att jag inte hållit mig uppdaterad med de senaste rönen).

mvh
Hans Bengtsson
Paul Schlyter
Posts: 78
Joined: 2011-03-21 11:50:00
spamtest: JA
Location: Stockholm
Contact:

Re: Norrsken

Post by Paul Schlyter »

I mars och september är solens heliografiska latitud som störtst -- därför är norrsken och geomagnetiska stormar lite vanligare då än vid andra tider på året. Solens heliografiska latitud är kvantiteten B0 i följande efemerid: http://stjarnhimlen.se/2011/smefe.html#sun

Solens heliografiska latitud är den latitud på solen som jorden står rakt över, dvs sol-latituden som punkten på solskivans mitt har, sett från jorden.

Och varför skulle den heliografiska latituden påverka norrskensfrekvensen? Därför att solfläckar och andra aktiva regioner på solen är vanligast en bit bort från solens ekvator: http://sidc.oma.be/html/papi22c.html http://www.nasa.gov/images/content/1440 ... gramLG.jpg

Chansen för norrsken och geomagnetiska stormar är förstås störst om jorden befinner sig "rakt ovanför" den aktiva regionen, dvs om den aktiva regionen syns precis i solskivans mitt, sett från jorden. Därför bör den aktiva regionen befinna sig nära solens centralmeridian för att ha störst inverkan på jorden, men även nära solskivans mitt då den är i centralmeridianen.

Latitudeffekten (och därmed den jordiska årstidseffekten) är dock ganska svag när det gäller chans till norrsken och geomagnetiska stormar, den syns bara om man beräknar medeltal över hela solfläckscykeln, ja gärna flera solfläckscykler. Fas i solfläckscykeln spelar mycket större roll än jordisk årstid för chansen till norrsken.
Starsoft
Posts: 1501
Joined: 2007-09-20 14:21:00
Location: Gävle
Contact:

Re: Norrsken

Post by Starsoft »

Tack Paul för förklaringen, jag tolkar det som att effekten är så got som försumbar för vanliga visuella betraktare.

Anders
Observatorium v2.0: http://www.hemlin.se/astroweb
bjorne
Posts: 491
Joined: 2011-09-18 18:13:05
spamtest: JA
Location: Änglaberga
Contact:

Re: Norrsken

Post by bjorne »

Jag är född och uppvuxen uppe i Malmberget (Gällivare) och har funderat på en sak. När vi var små och det var ett speciellt kraftigt norrsken, vilket det var rätt ofta, brukade vi klättra upp på ett hustak och börja skrika och vissla allt vi orkade upp mot norrskenet. Efter en stund så började det fladdra som tusan. Vi var helt övertygande att det våra ljudvågor som fick det allt börja "fladdra". Kan det ens vara möjligt ? :S
Astronomy? Impossible to understand and madness to investigate.
— Sophocles, c. 420 BCE
Paul Schlyter
Posts: 78
Joined: 2011-03-21 11:50:00
spamtest: JA
Location: Stockholm
Contact:

Re: Norrsken

Post by Paul Schlyter »

bjorne wrote:Vi var helt övertygande att det våra ljudvågor som fick det allt börja "fladdra". Kan det ens vara möjligt ?
Nej, det är inte möjligt. Dels är era röster alldeles för svaga för att kunna ha någon märkbar inverkan. Sedan skulle det ta ca 8 minuter eller mer för ljudvågorna att färdas upp till norrskenshöjd. Och till sist är det långtifrån säkert att tillräckligt starka ljudvågor som skulle nå upp till norrskenet skulle få denna effekt. Luften är ju oerhört tunn däruppe och eventuella ljudvågor skulle snabbt dämpas bort.

Return to “Allmänt”