Supernova eller Nova?

Allmän diskussion om astronomi och amatörastronomi.
Ulf Petersson
Inlägg: 83
Blev medlem: 2005-12-08 15:37:15
Ort: Karlskrona
Kontakt:

Supernova eller Nova?

Inläggav Ulf Petersson » 2006-01-15 19:28:48

Är det någon som är övertygad om vad en Nova är? Finner mest referens till Supernova" på nätet nuför tiden. Möjligen att de två är nära nog samma sak, fast supernovan orsakas av de allra största stjärnorna.

Några synpunkter?

Uffe
Jonas
Inlägg: 1714
Blev medlem: 2005-12-06 12:13:45
spamtest: JA
Ort: Kristianstad

Inläggav Jonas » 2006-01-16 23:52:42

Hej Uffe,

Jag är absolut ingen specialist på detta men tror att du är inne på rätt spår.
Är det inte så att en supernova inträffar när en stjärnas massa är så stor att den "totalhavererar"....eller något åt det hållet....

Vår stjärna kan mycket väl bli en nova när den dör men mer som att den bara "pyser till", kastar ut en massa material och sedan blir en dvärgstjärna. Någonstans i universum kommer man kanske sedan att observera resterna som en trevlig men ganska ointressant planetarisk nebulosa.... :(

/Jonas
Terje
Inlägg: 521
Blev medlem: 2005-12-08 18:38:52
Ort: Alingsås

Inläggav Terje » 2006-01-17 01:26:23

En supernova kan vi enklast säga är en stjärna som spränger sigsjälv i småbitar och kvar blir bara en neutronstjärna eller svart hål, Den vanligaste typen av supernova (typ II) är en stjärna som i slutet av sin livstid har fått slut på material att fusionera i kärnan som då plötsligt utan någon energikälla som genererar tryck inte kan stå emot trycket utan kolapsar till en neutronstjärna, de yttre delarna av stjärnan faller in och genererar en supernova (exakt hur det funkar med att de kvarvarande bitarna kastas ut är krångligt men den gällande modellen idag är såvitt jag vet en blandning av seismiska chockvågor och att dom trycks ut av den enorma mängd neutrinos som bildas då kärnan kollapsar)

En nova är om jag inte har helt fel för mig något som uppkommer i dubbelstjärnesystem med en vit dvärg som drar åt sig gas från vad som oftast är en röd jätte, gasen samlas på ytan och när tillräckligt mycket samlas blir tryck och temperatur så hög att vätet fusionerar och genererar massor av energi

En typ I supernova är vad som händer om den vita dvärgen ovan lyckas samla på sig tillräckligt mycket massa för att hela stjärnan skall kunna fusionera och helt enkelt spränger sig i småbitar, exakt hur den lyckas med detta är omstritt då en vanlig nova antas tappa massa vid ett utbrott.
Ulf Petersson
Inlägg: 83
Blev medlem: 2005-12-08 15:37:15
Ort: Karlskrona
Kontakt:

Tack för svaren

Inläggav Ulf Petersson » 2006-01-17 18:53:23

Hej Jonas och Terje,

Jo, med Supernovor är det nog som ni säger. För Novor har jag också sett dessa uppgifter att det kan vara fråga om en "dubbelstjärna". På det hela verkar forskningen kring supernovor ha kommit lite längre än för novor?

Har suttit och läst lite om stjärncykler, H-R-diagram mm. Är faktiskt rätt intressant att fördjupa sig om stjärnornas liv, trots allt. Det var här jag kände att informationen om novor inte var lika tydligt definierad som för supernovor. Kan också rekommendera Simon Singhs bok "Big Bang" där han återger historien om alla forskningsresultat och astronomer.

Tack igen

Ulf
Terje
Inlägg: 521
Blev medlem: 2005-12-08 18:38:52
Ort: Alingsås

Inläggav Terje » 2006-01-18 00:28:54

hittade en sida som med lite flashanimationer förklara enkelt hur både en Typ II och typ Ia supernova funkar, givetvis förenklat men vad jag kunde se korrekt och pedagogiskt.
http://www.pbs.org/wgbh/nova/universe/supernova.html

Vad gäller novor är det lite svårare att hitta bra sidor men här är en som beskriver det grundläggande, vad jag beskrev ovan var en såkallad klassisk nova som uppstår med en stabil accretions skiva som kontinuerligt matar material till stjärnans yta, lite andra typer beskrivs också.

http://www.kusastro.kyoto-u.ac.jp/vsnet ... intro.html

Återgå till "Allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst