FW Cam, en långsam mira

Studier av variabler, metoder och fotometri.
Post Reply
Hans Bengtsson
Posts: 5571
Joined: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

FW Cam, en långsam mira

Post by Hans Bengtsson »

FW Cam är en av de variabler som Takamizawa upptäckte vid 90-talets slut. Stjärnan finns med på SAAF/V-programmet, och det tycks bara vara svenska variabilister som följer den.

Under en begränsad tid mättes stjärnans röda magnitud i NSVS-projektet. Precis som massor av andra stjärnor har den två olika identiteter i NSVS, här är den bästa kurvan:

http://skydot.lanl.gov/nsvs/star.php?nu ... mask=32004

Från denna kurva har publicerats elementen:
Max = 2 451 515 + 491 E

Det känns dock spontant som om maximet borde ha placerats något senare? Och perioden 491 dygn är förstås i högsta grad ungefärlig eftersom kurvan täcker betydligt mindre än en cykel. Så det finns mycket att forska vidare på när det gäller FW Cam.

Svenska data visar ett relativt snabbt tilltagande i oktober 2013, och sedan ett brett maximum i november och december. Det är nog bara NSVS-maximet och maximet i SVO som än så länge finns att tillgå för att försöka få kläm på perioden mera exakt?

Alldeles tydligt är i varje fall att detta är en mira med riktigt lång period, troligen kring 500 dygn. Tilltagandet sker avsevärt snabbare än avtagandet.

Stjärnan finns faktiskt med på två olika ställen i VSX, både som FW Cam och under NSVS-beteckningen, med olika data beroende på vilken av sidorna man anlitar! På ena stället anges magnitud 13.8 - <14.7 p, men detta är fel. Våglängdsområdet ska vara V (inte p), där har GCVS rätt.

FW Cam är rejält röd, den uppges vara en kolstjärna. Svenska färgindexdata visar också kraftigt röd färg, maximet 2013 gav V = 15.8 och R = 13.5. Just nu är stjärnan mycket ljussvag, se SVO för detaljer.

M v h
Hans Bengtsson