Hjälp att hitta lämplig variabel

Studier av variabler, metoder och fotometri.
Post Reply
User avatar
LasseH
Posts: 301
Joined: 2008-01-27 15:13:53
Location: Uppsala

Hjälp att hitta lämplig variabel

Post by LasseH »

Hej.
Jag ska hjälpa några gymnasieelever med ett specialarbete att visuellt observera en variabel och påvisa ljusstyrkeförändring. Pga praktiska omständigheter skulle det vara bra att titta på en variabel där det är lätt se förändring på bara några timmars observation. Då dök RR Lyr upp i tanken. Med tanke på jämförelsestjärnornas läge antar jag att man helst observerar RR Lyr med en fältkikare?

Det skulle antagligen vara roligare för eleverna att observera med ett av de gamla teleskopen i Observatorieparken i Uppsala. Tex astrografen (16 cm) med sitt synfält kring en grad. Tar tacksamt emot förslag på lämpliga lättobserverade, snabba teleskopiska variabler som skulle ge oss ett bra resultat. Obs. Alla är nybörjare på variabelobservationer inklusive jag själv.

Mvh,
LasseH.
User avatar
Katarina H
Posts: 619
Joined: 2011-11-18 14:13:55
spamtest: JA

Re: Hjälp att hitta lämplig variabel

Post by Katarina H »

Algol (B Per)? Men den kanske är för stark? Har aldrig själv skattat den. Kanske nåt man gör med bara ögat? Den varierar ju snabbt iaf.

Katarina
10x25 - 7x30 - 11x56 - 15-45x65 - 15x70 - ETX90 - 8" dob
ThomasK
Posts: 1652
Joined: 2010-06-29 12:10:36
spamtest: JA
Contact:

Re: Hjälp att hitta lämplig variabel

Post by ThomasK »

Du kan använda funktionen i SVO för att söka minima för förmörkelsevariabler. Finns på http://var.astronet.se" onclick="window.open(this.href);return false; och under "Stjärnor & Stjärnbilder -> Sök minima förmörkelsevariabler". Där kan du välja vilken del av himmeln du kan observera (från RA till RA, från Dek till Dek), vilken ljusstyrka i max och min stjärnan ska ha, från och till datum och från och till observationstid. Det du får fram är en lista över vilka förmörkelsevariabler som är i minimum. Om de har en hyfsad amplitud bör man ganska lätt se förändringen under minimumet.
Thomas Karlsson
Hans Bengtsson
Posts: 5571
Joined: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: Hjälp att hitta lämplig variabel

Post by Hans Bengtsson »

Förutom Algol-stjärnor så är just RR Lyr ett exempel på en variabel där man kan förutsäga en stor och snabb variation på kort tid.

Först beräknar du tidpunkten för ett minimum, då stjärnan har visuell magnitud (V) 8.12:

min = 2442923.3116 + 0.56686776 * E

där E är ett valfritt heltal som man väljer så att minimet inträffar den natt man vill observera. Tiderna avser heliocentriskt julianskt datum.

Från den tidpunkten kommer RR Lyr att snyggt och prydligt öka i ljusstyrka under 2 timmar 35 minuter tills den nått magnitud V = 7.06. Det handlar således om ett ljusnande (ungefär 1 magnitud) som är lätt att uppfatta i en fältkikare. Goda jämförelsestjärnor finns. Om man ska leta upp RR Lyr manuellt är det lättast att utgå från Delta Cyg.

Karta med jfr-magnituder kan man hämta från AAVSO Variable Star Plotter, men i detta fall minst lika gärna från CdC med VT-magnituderna från Tycho-2. VT-magnituderna följer något bättre medelögats färgkänslighet än vad V gör. Fast egentligen saknar det i detta fall i praktiken betydelse om du väljer VT eller V, det kommer inte att märkas i resultaten.

Vissa tidsmarginaler måste man ha. Även om RR Lyr är jämförelsevis regelbundet varierande så är perioden trots allt inte helt konstant.

Kalkylator för att beräkna julianskt datum hittar man exempelvis här:

https://www.aavso.org/jd-calculator" onclick="window.open(this.href);return false;

En specialsida som handlar enbart om RR Lyr-stjärnor, där kan man hitta massor av observationsdata:

http://www.ast.obs-mip.fr/users/leborgne/dbRR/" onclick="window.open(this.href);return false;

Thomas K:
Det verkar som om länken till GEOS-sidan för RR Lyr-stjärnor som ges i SVO inte är aktuell, kan du titta på det? GEOS-sidan har inte uppdaterats sedan 2008, men länken jag gett ovan fungerar för att hitta data fram till det året.

Mvh
Hans Bengtsson
User avatar
LasseH
Posts: 301
Joined: 2008-01-27 15:13:53
Location: Uppsala

Re: Hjälp att hitta lämplig variabel

Post by LasseH »

Tack för hjälpen. Vi har haft ett första planeringsmöte. Det blir nog till att obsa RR Lyr i kikare och försöka hitta en förmörkelsvariabel med alla jmfr** inom en grad.

Mvh,
LasseH
wilt
Posts: 1714
Joined: 2011-10-24 08:34:32
spamtest: JA
Location: Lund
Contact:

Re: Hjälp att hitta lämplig variabel

Post by wilt »

Förslag: U Cep i mindre vidvinkelrefraktor eller större stativmonterad kikare. Distinkta minima, 6.7 - 9.2, cirkumpolär (nästan 82 graders deklination), bra jämförelsestjärnor inom tre graders synfält.

Här är en tregraderskarta.
ucep.png
/Gustav
8 x 21 monokular / 6x30 Carl Zeiss Silvamar / Celestron SkyMaster 15x70 / 9 cm f/14 Maksutov Cassegrain / 20 cm f/6 Newton.

hemsida / blogg / astronomiblogg / SVO: HGG / AAVSO: HGUA

Return to “Variabla stjärnor”