Sida 1 av 1

Öka friktionen, hur ?

Postat: 2018-01-07 10:07:57
av AstroFriend
Hej,
Ställde denna fråga inne i en annan tråd, lägger upp den separat här så syns den tydligare.

Min fokuserare är av typen steeltrack. Alltså en axel som med friktion ligger mot en stålplatta i dragtuben. Jag har ibland problem med att det slirar pga för låg friktion, kan inte dra åt hårdare. Har sett att nyare konstruktioner någon sorts diamant beläggning för att få bättre fäste.

Känns inte som att jag behöver byta ut min fokuserare då jag upplever den som av hög kvalite.

Men frågan, hur kan jag öka friktionen?

Har funderat på att ta en fin smärgelduk och slipa på stålplattan, men den har redan ganska rå yta. Kanske något kemiskt man kan ha på men vet inte vad.

Lars

Re: Öka friktionen, hur ?

Postat: 2018-01-07 11:12:19
av micke187
Själv slipade jag dragtuben med fint sandpapper för att öka friktionen . Vet inte hur din fokuserare ser ut men på min sitter det 3 skruv man skruvar på för att justera . Först släpper jag på de 2 yttersta medans den i mitten skruvar jag åt. Dom på sidorna ställer man också vinkeln på axeln så det ligger plant mot dragtuben men så får man släppa lite så man kan skruva in den i mitten så den får kontakt mot dragtuben. Det kan ta en liten stund att få det bra men har man bara lite tålamod så går det nog bra.
Jag kan dra åt så den nyper åt ordentligt om jag så vill.

Re: Öka friktionen, hur ?

Postat: 2018-01-07 11:16:34
av ragge
En klassiker i liknande fall är ventilslippasta, finns på Biltema. När den utsätts för tryck kommer friktionen att öka, ungefär som ett sandpapper.

Ragnar

Re: Öka friktionen, hur ?

Postat: 2018-01-08 10:20:47
av ragge
@AstroFriend,

Var det svar på din fråga ?

Ragnar

Re: Öka friktionen, hur ?

Postat: 2018-01-09 01:37:07
av AstroFriend
Hej Ragge,
Ja visst, precis sådana ideer jag söker. Funderade själv på tandkräm, men ventilpastan ger nog bättre grepp. Dock är jag lite fundersam, axeln som trycker mot skenan har ju en sko med glidlager. Har man på ventilpasta eller liknande så kommer det ju in i det glidlagret också, kanske inte så bra. Kan ju också vara att det glidlagret är smort med fett, då kommer det ju så småningom ut på metallskenan och då blir friktionen låg.

Tack för tipset!

/Lars