Köpråd - bärbart

Allmän diskussion om teleskop.
terrawatt
Inlägg: 4
Blev medlem: 2021-01-06 23:51:50
spamtest: JA

Köpråd - bärbart

Inläggav terrawatt » 2021-01-07 00:12:16

CELESTRON NEXSTAR 127 SLT eller SKY-WATCHER SKYMAX-127 SYNSCAN AZ ej EQ stativ.

Har smalnat ned sökradien till dessa två.
Jag är amatör och sist jag ägde ett teleskop var ett tyngre Meade EQ Newton. Men det var för 20 år sedan så jag fortfarande amatör.

Är ute efter att ha något kompakt och bärbart som är enkelt att bära med sig. Är medveten om att dessa två lämpar sig bäst för "Närliggande" objekt och ej lämplig för deep space obeservering. Sen så förstår jag att genom välja bort EQ stativ så kan jag inte heller fotografera med längre slutartider än 30 sekunder ?

För mig är det heller inte viktigt med koppling till någon app då jag tycker att ju fler tekniker som ska samspela är bäddat för strul. Jag vill inte ha ett EQ stativ pga vikt. (Är det ett korrekt antagande?)

Är det någon som har erfarenhet av någon av dessa två ?

Har försökt läsa på jämförelser. Dessa två verkar vara hyffsat identiska.

Stämmer dessa påståenden?
Nexstar väger mindre.
Nexstar har dåligt batteritid
Nexstar är lättare att posititionera
Skymax tar längre tid på sig att bli kall och måste stå ute längre
Nexstar kontroll är mer användarvänlig
Skymax känns inte lika plastig?


Spontant lutar det åt ett nexstar men är inte säker.

Skickat från min HD1903 via Tapatalk
Användarvisningsbild
pava0555
Inlägg: 323
Blev medlem: 2018-02-26 22:08:17
spamtest: JA
Ort: Stockholm

Re: Köpråd - bärbart

Inläggav pava0555 » 2021-01-07 23:23:16

Hej,

Jag kanske har svar på några frågor. Jag är rätt så säker på att det är samma teleskop, en Maksutov 127mm. Därmed borde de väga lika mycket (fråga 2, fast räknar inte med stativ etc), bortsett från små variationer i sökare och diagonal. Nedkylningstiden borde också vara lika för båda (fråga 5).

Angående handkontrollen (fråga 6): Celestrons och Skywatchers handkontroller är mycket lika, förutom små variationer i mjukvaran (t.ex. så har jag sett att handkontrollerna för AVX, EQ6 och AZEQ6). Därmed borde det inte spela någon roll mellan dina två alternativ, men jag är smått osäker eftersom jag aldrig använt dessa monteringar själv.

Jag har aldrig haft en montering som kan gå på vanliga batterier (fråga 3), endast bilbatteri. Känner mig tveksam till att gå runt med massa AA batterier. Jag tycker AZ6 Deluxe monteringen fungerar riktigt bra om man använder en 6x30 sökare. Den har slow-motion kontroll, vilket gör det lätta att finjustera. Inga problem alls med att hitta objekt med ett 24 mm 68 graders okular.

Jag använder en Skymax 127 med en AZ6 Deluxe montering på ett kolfiberstativ som jag köpte på Scandinavian photo. Med denna lösning väger allt ca 10 kg (inklusive två okular), och får plats i flera av mina ryggsäckar (med stativet fastspänt på utsidan). Här är monteringen på Astrosweden: https://astro.astrosweden.se/sv/article ... tan-stativ.

Jag är mycket nöjd med min Skymax 127mm. Det är ett roligt teleskop att använda som fungerar bäst för mån- och planetobsar. Jag har även använt den för slutna stjärnhopar. Jag använder inte Skymax för DSO. Förmodligen hade jag gjort det om det var det enda teleskopet jag ägde. För DSO föredrar jag teleskop med större apertur.

Angående AZ eller EQ montering: Jag personligen har valt en AZ lösning eftersom jag tycker att det är lättare att hantera manuellt. Med GoTo kanske jag hade kört på en EQ lösning, om det finns en portabel sådan.

Lycka till.
Clear skies,
Pablo

Utrustning: Orion XT12i, Celestron EdgeHD 8, Skywatcher Skymax 127 mm, TS Photoline 80mm F6, Lunt LS60THa, Canon 80D, ZWO ASI 294MC-Cool/174MM/290MM, Partner i SDST (Swedish Deep Sky Telescope) i Extremadura Spanien
terrawatt
Inlägg: 4
Blev medlem: 2021-01-06 23:51:50
spamtest: JA

Re: Köpråd - bärbart

Inläggav terrawatt » 2021-01-08 09:32:45

Tack för ditt svar och dina tips.
Uppskattas mycket.


Mitt syfte är lite som ditt antar jag Att ha ett portabelt och lätt man enkelt kan bära med sig. Jag måste ändå lära mig att navigera runt lite och lära känna olika objekt. Skaffar nog teleskop+ stativ som lämpar sig för astrophoto vid ett senare tillfälle.

Dum fråga från en amatör, men för 15 sekunders exponeringar av en planet eller månen, är kolfilter stativet tillräckligt stadigt? Är ett super stadigt stativ mest viktigt för deep space photography för längre slutartider med ett EQ?Skickat från min HD1903 via Tapatalk

Återgå till "Teleskop allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster