DYI motorfokuserare

Här kan du skriva om dina teleskopbygge och andra byggprojekt (som observatorium mm) med beskrivningar, ritningar och bilder.
Användarvisningsbild
Frazze
Inlägg: 652
Blev medlem: 2008-08-06 15:54:35
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Frazze » 2013-02-22 21:45:29

Vet inte hur jag ska mäta direkt, men det fungerar fortfarande inte.
Har kontrollerat att det kommer signaler in på step och dir-pinnarna. Men motorn rör sig inte.
Vilken signal skall finnas på A resp B?

Behöver man justera det lilla curr-adjustskruven kanske? Min står på max.
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1744
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav stoffe » 2013-02-22 21:56:20

Det är inte så att du kopplat lindningarna till motorn så att de motverkar varandra?
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
Användarvisningsbild
Frazze
Inlägg: 652
Blev medlem: 2008-08-06 15:54:35
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Frazze » 2013-02-22 22:15:31

stoffe skrev:Det är inte så att du kopplat lindningarna till motorn så att de motverkar varandra?


Jag tror inte det.
Jag har kopplat gul-blå på port B och grön-röd på A.
Byter jag plats på dem så blir det ingen skillnad.
Användarvisningsbild
Frazze
Inlägg: 652
Blev medlem: 2008-08-06 15:54:35
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Frazze » 2013-02-22 23:05:04

Ok, om jag mäter spänningen över STEP-pinnen får jag bara 2,4V. Borde det inte vara 5V? DIR-pinnen visar 5V om jag skriver till den.
Kan det vara mina lödningar som är dåliga så den tappar spänningen?
Corpze
Inlägg: 996
Blev medlem: 2012-03-01 04:00:53
spamtest: JA
Ort: Arvika

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Corpze » 2013-02-23 07:31:04

Tror det skall initierad med vadsomhelst mellan 0-5 bara den får signal, gå över alla lödningar med en multimeter och dubbelkolla alla sladdar...
TS N-AG10
Celestron C9.25" XLT
Meade 102mm APO
Astro Systeme Austria (ASA) DDM85
NEQ6 Pro Synscan
Atik 460 EX
SX Filterwheel LRGB Ha O3 S2

www.facebook.com/exophotograph
Användarvisningsbild
Frazze
Inlägg: 652
Blev medlem: 2008-08-06 15:54:35
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Frazze » 2013-02-23 09:47:08

Corpze skrev:Tror det skall initierad med vadsomhelst mellan 0-5 bara den får signal, gå över alla lödningar med en multimeter och dubbelkolla alla sladdar...


Ska göra det.
Skall det vara någon spänning över pinnarna på motor A resp B. Jag försökte mäta igår, men fick inget resultat. Kan ju vara därför det inte fungerar kanske?
Corpze
Inlägg: 996
Blev medlem: 2012-03-01 04:00:53
spamtest: JA
Ort: Arvika

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Corpze » 2013-02-23 09:55:23

Det vet ja faktiskt inte :-/
TS N-AG10
Celestron C9.25" XLT
Meade 102mm APO
Astro Systeme Austria (ASA) DDM85
NEQ6 Pro Synscan
Atik 460 EX
SX Filterwheel LRGB Ha O3 S2

www.facebook.com/exophotograph
Användarvisningsbild
Frazze
Inlägg: 652
Blev medlem: 2008-08-06 15:54:35
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Frazze » 2013-02-23 11:33:44

Ok, det verkar som om något är paj.
Hittade detta felsökningsschema
1. With everything disconnected from the ED, measure the resistance from each of the four motor output pins to GND and M+. All 8 of these measurements should be over 1MOhm.
2. Again with everything disconnected, measure the resistance between the four motor output pins themselves. And again, all measurements should be over 1MOhm.
3. Again with everything disconnected, measure the resistance from STEP and DIR to GND and +5V pins. Again, all of these should read greater than 1MOhm.
4. Now connect just GND and M+. Do not connect anything else to the ED. The LED should come on and stay on. Measure the voltage at +5V to GND. It should be right around 5V.
5. Now measure the voltage at each of the four motor output pins to GND. Two of them should read at about the same voltage that is at M+ (your power supply voltage - mine is 12V), and the other two should be almost zero - I measure 0.018V.


1. Där får jag ca 1,5MOhm mellan GND och motorpinnarna, men mellan M+ och pinnarna så låg den först på 0,5 men steg under tiden jag mätte till över 2, och högre än så kunde inte min multimeter mäta. Mäter jag igen där sen får jag inget utslag alls (alt. det är för högt.)
2. Inte ett smack
3. Får ingenting här heller.
4. Här verkar allt ok
5. Här är också allt ok.

Kan det vara knas i lödningarna så jag ska testa löda om pinnarna, eller är det kört och bara ge upp tro?
(Jag har två nya kort beställda och på ingång :))
Användarvisningsbild
Frazze
Inlägg: 652
Blev medlem: 2008-08-06 15:54:35
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Frazze » 2013-03-04 23:04:03

Ok det var en knasig kopplingsdosa som jag skarvat sladdarna till motorn som krånglade. Bytte mot en hederlig sockerbit och nu fungerar det!
Kul!
Corpze
Inlägg: 996
Blev medlem: 2012-03-01 04:00:53
spamtest: JA
Ort: Arvika

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Corpze » 2013-03-12 20:49:24

Nån som vet vad "myHalfStepper" gör?

Har moddat dit min kod med lcd som jag har på pinnarna 7-12 och myHalfStepper är assignad på pinne 9-12... men vad gör den? provade att ändra till 960-964 men då fick jag bara massa frågetecken i kommunicationsfältet i SGL's FocusMax addon!

Edit, Det var min inkletade "DHT.h - exempelsketch" och närmare bestämt float-funktionerna i denna som gör att jag får fel inläsning till FocusMax-programmet :/
TS N-AG10
Celestron C9.25" XLT
Meade 102mm APO
Astro Systeme Austria (ASA) DDM85
NEQ6 Pro Synscan
Atik 460 EX
SX Filterwheel LRGB Ha O3 S2

www.facebook.com/exophotograph
Användarvisningsbild
Robert
Site Admin
Inlägg: 2888
Blev medlem: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Ort: Alingsås
Kontakt:

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Robert » 2013-04-22 11:52:05

Blev extra inspirerad av er som hade byggt som jag träffade på TS Dagen.

Beställer nog 2 stegmotorer i veckan :green:
Användarvisningsbild
Robert
Site Admin
Inlägg: 2888
Blev medlem: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Ort: Alingsås
Kontakt:

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Robert » 2013-04-25 13:18:36

Stegmotor beställd :D
Corpze
Inlägg: 996
Blev medlem: 2012-03-01 04:00:53
spamtest: JA
Ort: Arvika

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Corpze » 2013-04-25 15:55:47

Kul! blev det 200-stegvarianten som vi andra kör med också?
TS N-AG10
Celestron C9.25" XLT
Meade 102mm APO
Astro Systeme Austria (ASA) DDM85
NEQ6 Pro Synscan
Atik 460 EX
SX Filterwheel LRGB Ha O3 S2

www.facebook.com/exophotograph
Användarvisningsbild
Robert
Site Admin
Inlägg: 2888
Blev medlem: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Ort: Alingsås
Kontakt:

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Robert » 2013-04-29 14:25:09

Ja det blev en 200 stegs. Fick den idag ihop med en EasyDriver 4.4

Här är min motor: http://www.lawicel-shop.se/prod/Stepper ... 68/SWE/SEK

Får se sedan hur jag rent makaniskt skall koppla ihop dem med min feathertouch. Första steget blir att få motorn att snurra och få till nån Ascom drivrutin?
Har ni gjprt egen eller använt nån färdig?
Corpze
Inlägg: 996
Blev medlem: 2012-03-01 04:00:53
spamtest: JA
Ort: Arvika

Re: DYI motorfokuserare

Inläggav Corpze » 2013-04-29 18:27:30

Trevligt, jag bockade till en alubit och skruvade fast motorn i den, passade perfekt att skruva fast den med låsningen och skruven man justerar trögheten på drawtuben med.

http://www.astronet.se/phpBB3/download/file.php?id=1182

Kör .exe filen som finns på SGL's yahoo-sida så får du ett litet insticksprogram till focusmax, ASCOM måste du ha installerat. Står rätt utförligt hur man gör där har jag för mig.

MVH
TS N-AG10
Celestron C9.25" XLT
Meade 102mm APO
Astro Systeme Austria (ASA) DDM85
NEQ6 Pro Synscan
Atik 460 EX
SX Filterwheel LRGB Ha O3 S2

www.facebook.com/exophotograph

Återgå till "Teleskopbygge och hembygge."

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster