Sida 1 av 3

Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-14 13:04:19
av MartinS
Hej på er,

Nu är byggnationen i full gång av mitt observatorie ute i Onsala. Tänkte att jag kommer posta lite bilder här medans arbete fortskrider. Jag har bestämt mig för att använda mig att ett gammalt fårskjul som finns på gården så halva byggnaden är redan klar, orginaltaket av eternit är nu demonterat och gropen för fundamentet är grävd. Så till helgen blir det förhoppningsvis gjutning.

Tanker var att jag skulle gräva ett hål på 1x1x1 m och sedan gjuta en platta i botten ca 30 cm tjock och sedan gå upp med gjutform 0,35x0,35x0,80. För att sedan gjuta klart sista biten när väggar och tak är klara. Efter ca 40 cm stötte jag på den första gigantiska stenen och det visade sig sedan att där låg 3 stora stenar, säkert +100 kg styck. Majoriteten av stenarnas botten verkar ligga på frostfritt (ca 1m) djup men det finns ju inga garantier. Om jag låter dem ligga kvar och gjuter ihop dem med fundamentet sparar jag mycket tid (slipper spränga med snigeldynamit) och vikt i betong.

Tycker det borde funka och dessutom ge extra vikt till fundamentet. Tanken är att slå in armering i stenarna för att få det att fästa. Kanske tom lägga i lite ankarmassa för extra fäste. Vad tror ni är detta en god idé? Tacksam för input. :)

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-14 19:40:06
av micke187
gött me observatorium :)
JA skulle nog säga att de skulle funka utmärkt att gjuta direkt på men sätt dit ett par extra armeringsjärn i varje stenblocken som extra fäste. Känns som de skulle bli väldigt bökigt och jobbigt för dig att ta bort dom för att sen fylla upp de med mer cement när du redan har en ganska stabil grund med de där stenblocken i botten.

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-15 18:58:22
av Tony
Försök få till en pelare som lutar svagt inåt. Alltså smalare i toppen än i botten, så att tjälen inte kan få tag i gjutningen.

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-15 21:24:37
av Chrisse
Om du isolerar markytan runt piren med 5 -10 cm Frigolit eller Styrofoam så blir det ingen tjäle under isoleringen. isoleringen bör gå en meter utanför ytan som ska skyddas, dvs totalt 3x3 meter.
Chrisse

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-16 14:15:31
av MartinS
OK, tack för all input! Känns som att jag fått all info jag behöver. Tänker att jag kommer göra ett ganska enkelt golv i genom att lägga flis på backen och räta upp. Sen blir det plast ovanpå det och cellplastskivor med fuktbedtändig skiva som fördelar trycket mot frigoliten. Det borde hålla tjälen borta. Får se om jag även lägger extra utanför byggnaden.

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-18 00:32:23
av MartinS
Uppdatering: Tog mycket länrge tid än väntat att fixa fram alla grejer och armeringen var pillig. Nu ska bara järnen för pelaren dit. 700 kg betong ska släpas ut för hand genom en fårhage. Hade gjort vad som helst för att kunna backa upp ett släp istället men går inte genom hagen... :)

Hittade 2 gulliga svalor nära obset också. :)

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-18 09:18:24
av micke187
Jag hoppas du sätter i mer armering än de du gjort men de kan man ju göra sen när du måttat ut var själva piren kommer vara. Skulle allt sätta ett eller två lager till med nät i botten för att vara på den säkra sidan så du inte får sprickbildning nånstans.

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-18 09:52:08
av MartinS
micke187 skrev:Jag hoppas du sätter i mer armering än de du gjort men de kan man ju göra sen när du måttat ut var själva piren kommer vara. Skulle allt sätta ett eller två lager till med nät i botten för att vara på den säkra sidan så du inte får sprickbildning nånstans.


Hmm, Hade tänkt att sätta lite mer vertikala järn längs med kanterna plus att pirens järn kommer gå genom ner till botten. Jag gick på helt ovetenskaplig "känsla" men, kanske behöver lägga fler nät också då.. Det är 3 lager nu, första är 5 cm över mark, sen 15-20 cm mellan näten. Vilken distans borde jag ha mellan tycker du?

/Martin

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-18 11:12:01
av micke187
Ja de borde räcka med 15-20cm mellan och sen komplettera med vertikala ändå upp till toppen på fundamentet. Och lägga sista nätet så nära ytan som möjligt iaf 3cm ifrån är nog bra. Är bättte att ha mer armering än de man tänkt för är ju inte roligt om de börjar spricka. Och sen är de också viktigt att du inte får nån luft med i betongen. Det bästa är enligt mig ha lite mer vatten i blandningen så den fyller det igen småfickor mycke bättre och så bildas de mindre luftfickor med.

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-18 12:36:19
av MartinS
Ok, Micke tack för input! Har funderat på om det är nödvändigt att hyra en vibrator för att få in betongen i alla hörn och kanter. Kanske räcker att blanda den lite lösare då som du beskriver det. Kan man ha mer vatten i än vad som beskrivs som maximalt på förpackningen? Kanske ger sig när jag börja blanda. Sorry många frågor, första gången jag gjuter. Har ingen lust att göra om det. :D

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-18 12:54:16
av micke187
De man får tänka på är att inte göra den alltför löst med tanke på hållfastheten. Men sen tror ja ju inte det är nån fara med i en pir som inte ska belastas på så mycket.
En vibrator är väl det bästa men när de är såpass liten yta du ska gjuta räcker de med att använda sig av nån pinne och trycka upp och ner med i betongen.
Den viktigaste delen är ju själva piren där kan de va bra och hålla koll så de täcker överallt.
Men ja tror du kommer märka vilken blandning som passar bäst när du väl börjar :)

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-19 08:52:38
av Tony
En tanke bara.
Det dök upp stenar i hålet. Hur långt är det ner till berget?
Ofta när dom gör borrhål, t ex för bergvärme, så brukar dom först stöta på lösa sten. Då ligger berget strax därunder.

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-20 12:24:38
av MartinS
Hej Tony,

Intressant tanke. Detta är troligtvis stenar som inlandsisen har släppt ifrån sig under istiden. Det ligger fler gigantiska stenar (ca >2 m i diameter) runt om i området och deras närvaro kan inte riktigt förklaras på annat sätt. :) Jag har kommit ner till leran efter att jag grävt lite mer än 1 meter. Vad som förvånade mig var att jag hittade masonitrester på samma djup. Min farfar var skrotsamlare och har grävt ner mycket skit i hagen genom åren (vi har hittat 3 bilar :) ) så kan även vara så att han har lagt dit stenarna.

Hittade en sten alternativt berg i botten på gropen som jag också har slagit in armering i så nu har jag förankrat fundamentet flera hundra kg sten, borde vara tillräckligt. :)

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-06-26 01:00:25
av MartinS
Uppdatering: Dagens arbete blev att tackla Pir-adaptern. Då alla mekaniska verkstäder är upptagna inför semestern blir det DIY och jag spar dessutom ca 2000.

Antar att det inte är jättemånga här som har Celestron CXG montering än. Men kanske kan vara intressant för framtida referens. Om man ska köpa en platta från tex Dans pir plates, så får man hosta upp ca 5000 med moms och frakt (ger dock andra fördelar)!

Köp istället en en bromsskiva till Nissan almera primera, art nr 64265 på biltema för 339 kr. Hitta en kompis med en svarv som kan ta ner diametern på flensen 1 mm. Sedan passar alla mått perfekt (till 250 mm pir). Nu ska det bara borras lite hål och svetsas på muttrar invändigt för att få lite mer djup i gängorna så man kan dra riktigt hårt.

Skulle ni rekommendera 4 gängstänger i piren för att fästa denna?

Tänkte skippa vad vissa kallar “rat box” och dra fast den direkt mot piren, känns mer rejält och jag kan komma lite längre in i betongen om jag använder m12 istället. Muttern på ovansidan hamnar ganska långt ut med tex m16. Är ju inte så viktigt att den är exakt i våg om jag förstått rätt. Värsta fall får man väll shimsa?

Re: Bygge, Onsala Observatorium 2.0

Postat: 2018-08-08 23:38:09
av MartinS
En liten uppdatering. Har hunnit en bit under semestern och tacksamt väder har bidragit. :) Taket är på plats och rullar lätt trotts en ganska hög vikt med innertaket. Idag blev isolering lagd för att hålla ett jämnare klimat när solen ligger på plåten.

Imorgon åker takplåt upp och då är det äntligen säkert för kommande regnskurar.

/Martin