Sida 1 av 1

Fokus flyttas vid temperaturändring - lösning?

Postat: 2019-09-10 21:26:08
av Martin F
Hej!

Jag fotar en hel del med teleobjektiv istället för teleskop och jag har problem med att om jag vill låta kameran gå en hel natt så flyttas fokus efter ett tag. Jag tror att det har med temperaturändringen att göra. Första timmen eller två går bra sen händer nåt.

Antingen kanske det är att skillnaden mellan frontlinsen och övriga linser blir för stor då jag kör värmeband med full kräm på frontlinsen, eller så är det generellt bara för att objektivet som helhet (minus frontlins) blir genomkylt.

Skulle man kunna lösa det genom att sätta värmeband på flera ställen längs objektivet tro?
Jag hade först drömmar om en motorfokuserare med ASCOM-controller men har efter en del googlande insett att det antingen blir väldigt dyrt eller kräver en massa hemmabygge (vilket inte är min starka sida).

Re: Fokus flyttas vid temperaturändring - lösning?

Postat: 2019-09-10 22:34:49
av Jonas
Ett välkänt fenomen.
Det enklaste är att helt enkelt kolla fokus regelbundet och fokusera om när det behövs.
/Jonas

Re: Fokus flyttas vid temperaturändring - lösning?

Postat: 2019-09-11 00:03:11
av ragge
Med mina teleskop (med eller utan påslaget värmeband) brukar jag få justera fokus (inåt) de fösta två timmarna c:a, sedan kan det vara stabilt reten av natten. Men det beror givetvis på hur mycket temperaturen faller. Jag tror det blir svårt att få en konstant temperatur inne i objektivet mha flera värmeband. Prova i stället att kyla ned objektivet i förväg, för att snabba upp processen lite. Kylskåpet kan passa den här tiden på året, i vinter kan du i stället lägga ut det för att svalna på en skyddad plats. Helst ett par timmar innan start.

Ragnar

Re: Fokus flyttas vid temperaturändring - lösning?

Postat: 2019-09-12 10:25:30
av MartinS
Vad har du för budget för att lösa problemet? :)

Du kanske ska investera i en pocket powerbox? Vet inte om det hjälper med daggvärmare på flera ställen men med power boxen får du en RH och tempmätare så att den automatiskt kan reglera effekten för värmebanden efter daggpunkten så du slipper köra på fullt blås hela tiden. Det reducerar även antalet kablar som hänger från teleskopet. Jag har numera bara 2 kablar, en 12v matning och usb till usb hub uppe på montering.

Går ruskigt mycker fortare att sätta upp alla grejer vilket också är ett plus.

När du en vacker dag skaffar en ascom fokuserare så kan powerboxen registrera temperaturförändringar och dit sequencerprogram focuserar då automatiskt.

https://pegasusastro.com/products/pocket-powerbox/

Re: RE: Re: Fokus flyttas vid temperaturändring - lösning?

Postat: 2019-09-12 14:27:21
av Martin F
Jonas skrev:Ett välkänt fenomen.
Det enklaste är att helt enkelt kolla fokus regelbundet och fokusera om när det behövs.
/Jonas
Det var ju just gå upp varannan timme mitt i natten som jag ville slippa :)

Skickat från min E5823 via Tapatalk

Re: RE: Re: Fokus flyttas vid temperaturändring - lösning?

Postat: 2019-09-12 14:28:55
av Martin F
ragge skrev:Med mina teleskop (med eller utan påslaget värmeband) brukar jag få justera fokus (inåt) de fösta två timmarna c:a, sedan kan det vara stabilt reten av natten. Men det beror givetvis på hur mycket temperaturen faller. Jag tror det blir svårt att få en konstant temperatur inne i objektivet mha flera värmeband. Prova i stället att kyla ned objektivet i förväg, för att snabba upp processen lite. Kylskåpet kan passa den här tiden på året, i vinter kan du i stället lägga ut det för att svalna på en skyddad plats. Helst ett par timmar innan start.

Ragnar
Problemet är ju att även värmebandet påverkar tempen. Får ha det på i kylskåpet i så fall, annars blir ju frontlinsen varmare än resten när jag väl kopplar på det.

Skickat från min E5823 via Tapatalk