Data kommunikation till Neq6pro

Tekniska beskrivningar rörande monteringar, drivning, elektronik etc.
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav AstroFriend » 2015-02-15 21:47:22

Hej Bjorsa!
Det är så det fungerar, du kan inte stänga ned EQMOD direkt, du kan bara göra det genom det programmet som aktiverat EQMOD, till ex. CDC eller ditt Alignmaster. Antagligen måste alla program som är anslutna stängas ned. Jag har ju CDC som "huvudprogram" när jag stänger kontakten därifrån till telekopet så försvinner EQMOD under förutsättning att till ex. PHD2 inte kommunicerar med EQMOD, även APT kommunicerar med APT. Ja det är ganska krångligt i början innan man får tillräckligt med förståelse för alla finesser. Jag har det fortfarande inte. Det är ju lite rörigt med alla funktioner, ibland verkar det vara vissa saker som tagits bort men står fortfarande i manualen. Blir ju lätt så med öppna program.

Om du använder CDC så ställer du in under

telescope>telesope=ASCOM

telescope>control panel>configure+select sätt port och EQ5/6

Ställ in ditt observatoriums kordinater

Connect

Har du guidekamera? I så fall gör du polar align väldigt enkelt med PHD2.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
bjorsa
Inlägg: 351
Blev medlem: 2013-11-10 10:48:57
spamtest: JA

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav bjorsa » 2015-02-15 22:04:58

Hej Lars !
Har nu hittat EQASCOM toolbox men antar att man skall köra den när monteringen är inkopplad där finns Windows and ascom registration och setup och configuration files är väl ingen ide att köra den nu utan montering inkopplad om man nu skall göra något med den ?

CDC vad är det för program och kan jag använda det till windows 8.1 och neq6pro och vart hittar jag det sökte nyss men hittar bara en massa annat än teleskopmontering ?

Har bara en synguider som jag hittils inte fått att fungera dels pga är ju aldrig klart väder å sen gör jag antagligen något fel eller så är det fel på synguider .

Den här alignmaster skall ju vara lätt att göra och har sett videon å förstår hur jag skall göra så vill ju försöka med den för att få till en bra polaralignment gäller ju bara att få datorn å monteringen att prata med varandra men just nu verkar dom inte förstår varandra :-)

mvh/bjorsa
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav AstroFriend » 2015-02-15 22:23:03

Här hittar du kartprogrammet CDC:
http://www.ap-i.net/skychart/en/start

Jag använder det på en windows8 samt en windows Vista maskin som styr teleskopet.

Här skrev jag i en tråd hur jag gör drift polaralign med PHD2 och guidekameran:
http://www.astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?f=11&t=9393

Trist när det krånglar, speciellt en kväll med klart väder. Jag försöker fota nu men alldeles för kraftiga ljusföroreningar där jag bor, max 30 sekunder kan jag ta och det kommer man inte långt med. Men ger i varje fall praktik och möjlighet att testa utrustningen och se vad som behöver rättas till.

Vad har du för kamera och teleskop?

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
bjorsa
Inlägg: 351
Blev medlem: 2013-11-10 10:48:57
spamtest: JA

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav bjorsa » 2015-02-15 22:41:12

Tack för länkarna skall ladda hem det å se om jag fattar något :-)

Jag har en canon 700d astromoddad från astronomiser och 50d omoddad och lite pentaxhus och teleskopen är ett gammalt c8 orange sen skywatcher 200pds och 130 pds med comacorretor ett ikharos 70 ed med field flattner och ett skywatcher guidescope 102 till synguider men som inte lirar än sen har jag en del vanlig objektiv å just nu sitter sigma 180 3,5 macro på monteringen och fotar lovejoy och tar nu 2 min iso 3200 så har mindre ljusföoreningar här men kan ju ta längre med cls filter i men får då lite märkliga effekter som vi diskuterade tidigare i en sträng så nu provar jag att köra utan filter .

Skall oxå försöka med ic1848 ic1805 igen(http://www.astronet.se/view_image.php?id=3586) senare inatt om nu inte molnen drar in och nu då utan cls filter å se om det blir någon skillnad dock kommer jag idag inte upp i 4 min exponeringar då jag fick köra en ny 3-star alignment då teleskopet inte längre var parkerat efter datastrulet å jag kopplade in handkontrollen och sen kopplade jag bort den å då försvann parkeringen och körde senare en 3-star med 180 mm blir ju kanske inte lika bra som med 1000 mm .
mvh/bjorsa
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav AstroFriend » 2015-02-15 23:00:29

Var bara lugn, du kommer förstå allt så småningom, är ju ganska avancerade saker som vi amatörastronomer håller på med. Astronomi och fotografering har ju blivit väldigt tekniskt, massor av teknik som är på prototypstadiet och med det fösöker vi göra fantastiska saker som hade betraktats som rena sience fiction bara för några år sedan. Jag har hållit på och byggt på mina saker i ett år och det är fortfarande inte godtarbart resultat. Egentligen skulle jag nog satsat på lite mindre saker så det varit mer portabelt, för det största hindret är ju just ljusföroreningarna. Som det är nu väger det 70kg och tar ganska lång tid att sätta upp om jag måste flytta stativet så allt behöver justeras om. När jag läser om andra med vilken energi de har och släpar runt på sakerna blir jag mäkta imponerad.

Men du har en mäktig samling av teleskop, antar du köpt de under många år och aldrig haft hjärta att göra dig av med de gamla sakerna när du köpt nytt. Vilket får du bästa resultatet med i fotosammanhang och vilken använder du mest?

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
bjorsa
Inlägg: 351
Blev medlem: 2013-11-10 10:48:57
spamtest: JA

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav bjorsa » 2015-02-16 01:14:40

Jo e ju ny på detta å man får ju inte så mkt praktik heller pga vädret å att allt sker när det är mörkt .
70 kg e ju en hel del att släpa på :-) jag har min montering ståendes en bit från huset så den står där den står och har bara grävt ur lite sen på med 20 cm sand å sen cementplatter å tror att det hela nog rört sig en del under hösten och vintern men är ju bara att justera monteringen :-)

Har inte hållit på så länge utan köpte först ett äldre c8 med en äldre montering för några år sedan men funkade inte så bra å sen för 2 år sedan köpte jag ett beg skywatcher 200pds med cg-5 montering och den funkade ju bra tills jag strulade till monteringen å i tron att jag pajjat den köpte jag en beg neq6pro :-) nu visade det sig sen att cg-5 inte var trasig men kan ju vara bra med 2 monteringar man kan ju köra dubbelt då :-)

Sen ville jag ha ett kortare teleskop å köpte då ett ikharos 70ed men den gav mkt coma så fick då köpa på mig en ts field flattner men är inte helt nöjd med den så köpte ett skywatcher 130 pds nyligen men den verkar ha lite fel på kollimeringen så det är väl dags att börja med sånt nu :-(

Bildmässigt tycker jag att skywatcher 200pds ger finast bilder av det jag har men har ju inte hunnit att testa så mkt då det är sällan man kan fota
antar att amatörastronomifotandet är ett väldigt långsiktigt projekt inte som att att fota insekter,djur å macro som jag annars mest gjort då hittar man ju fototillfällen hela tiden :-)
mvh/bjorsa
bjorsa
Inlägg: 351
Blev medlem: 2013-11-10 10:48:57
spamtest: JA

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav bjorsa » 2015-02-17 16:58:45

Hej !
Idag löste det hela sig då jag hittade EQMOD ASCOM SETUP och kunde där söka efter comport och den hittade port och sen kunde dator och montering kommunicera nu återstår bara klart väder nån kväll så att jag kan testa att köra alignmaster .
mvh/bjorsa
bjorsa
Inlägg: 351
Blev medlem: 2013-11-10 10:48:57
spamtest: JA

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav bjorsa » 2015-03-13 10:59:51

Har nu kört alignmaster men får bara större fel dvs tidigare kunde neq6pro förlja 2-3 min beroende på brännvidd 1,5-2 min på 1000mm men nu är den nere på 45 sek med 650 mm efter att ha fått den perfekt polaralignemt enligt programmet troligen gör jag något fel.

Hur lång tid kan man få ett neq6pro att följa oguidad om man får en perfekt polaralignment ?

I ascom setup så skall man ange elevation i m och det är väl höjd över havet ?
I övrigt så har jag perfekt gps adress enligt google är precis där monteringen står .
mvh/bjorsa
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav AstroFriend » 2015-03-13 11:08:56

Hej Bjorsa!
Höjden har antagligen väldigt liten inverkan men klockan är desto viktigare. Positionen lär du ha rätt eftersom du använt GPS.

Hur länge den kan följa beror ju med vilken precision du menar. Båg minuter/sekunder?

Det finns en driftcompensation i EQMOD, nedre högra hörnet på den utfällda fliken, har ej riktigt fått klart för mig dess funktion. Men tydligen någon bugg i styrkortet i EQ6 som den kompenserar för. Det jag kan se är att CDC inte följer objektet när det är sammankopplat med EQMOD, men kör autoguidning och felet kommer från EQ6 som rapporterar tillbaks positionen till CDC. I forumet finns ledtrådar om vilka värden denna kompensation skall ha. Andra kanske testat ut detta och kan förklara bättre.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
bjorsa
Inlägg: 351
Blev medlem: 2013-11-10 10:48:57
spamtest: JA

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav bjorsa » 2015-03-13 11:28:35

Hej Lars !
Läste nu på alignmaster om klockan och då lmst http://www.alignmaster.de/Alignmaster.aspx och jag får en tid med enbart longitud http://www.jgiesen.de/astro/astroJS/siderealClock/ och då skiljer der 34 sekunder mellan den tiden man får på den sidan med bara longitud mot vad som står i programmet alignmaster och dess lmst klocka .

Jag är så okunnig att jag inte ens vet vad bågsekunder/minuter betyder :shy: det jag gör är ju att fota med canon 700d och då förstora upp bilden till 100% och då ha punktformiga stjärnor dvs att monteringen följt perfekt och det är där jag mäter tiden som då tidigare var betydligt längre 2-3 min med vanlig polaralignment men nu nere på 45 sek .
mvh/bjorsa
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav AstroFriend » 2015-03-13 11:33:43

Hej Bjorsa!
Bågminuter och bågsekunder använder man när man villa upp grader i mindre delar.

På en grad går det 60 bågminuter.

På en bågminut går det 60 bågsekunder.

Följaktligen går det 3600 bågsekunder på en grad.

Månen är 1800 bågsekunder vid, eller 1800".

Jupiter är nu 43" vid.

Upplösningen på ett 10cm teleskop ca 1".

Seeingen när den är riktigt bra ca 2".


Ibland anger man delar av grader som decimalgrader, typ 1,95 grader.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
bjorsa
Inlägg: 351
Blev medlem: 2013-11-10 10:48:57
spamtest: JA

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav bjorsa » 2015-03-13 12:25:03

Hej Lars !
Ok då fattar jag lite .

Men det här med lmst tiden att det skiljer ca 30 sekunder kan det ha något avgörande för polaralignment med alignmaster programmet ?

Om jag ändrar min long så att jag får på nästan sekunden samma tid som datorns (alignmaster) så hamnar jag ca 1 mil österut .

Hur fasen får man tiden lmst i dataprogrammet att stämma med tiden på http://www.jgiesen.de/astro/astroJS/siderealClock/ och är skillnaden på nästan en mil av vikt ?
mvh/bjorsa
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav AstroFriend » 2015-03-13 12:44:12

Hej Bjorsa!
Nej det borde inte bli så stor skillnad. Om du har ställt datorns klocka med GPS så ändras inte datorns klocka utan en differens läggs in. Du kan kolla i EQMODs ini fil, sätt den till 0 och ställ in datorns klocka på vanligt sätt eller låt den uppdatera via internet.

Läs här om driftcompensation och förklara sedan för mig vad som händer i din montering:
http://eq-mod.sourceforge.net/docs/Drif ... ctions.pdf

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
bjorsa
Inlägg: 351
Blev medlem: 2013-11-10 10:48:57
spamtest: JA

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav bjorsa » 2015-03-13 13:04:30

Hej Lars !
I eqmod.ini så står det Timedelta=0
Datorns klocka stämmer precis med tiden på internet .

Har inte använt gpa apparat utan google earth och satt en punkt precis där monteringen står sen läst av egenskaper likaså testat med http://www.naturplats.com/koordinater/g ... dinat.aspx och då bara skriva in adressen å sen sätta muspekaren över markeringen så kommer siffrorna upp ovanför kartan och då stämmer det precis med dom jag skrivit in i eqmod och alignmaster.

Provar nu med surfplattan att den skall ta fram gps men borde ju stämma med det jag har från google och naturplats.com

Jag får försöka tränga mig in det här med driftkompensation senare men tack för länk och återkommer om det sen när jag förstår lite bättre .

mvh/bjorsa
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Data kommunikation till Neq6pro

Inläggav AstroFriend » 2015-03-13 13:36:44

Jo så är det ju det här med epocen också.

Alla stjärnor rör ju sig långsamt över åren. En viss stjärnkarta stämmer bara vid just ett tillfälle, till ex. epoch1950 som är vanligt. Skall man ha väldigt hög noggranhet måste datorn räkna om från 1950 till 2015 med hjälp av data hur stjärnorna rör rsig. Det gäller att både kartprorammet CDC och EQMOD är riktigt inställda om man vill ha de exakt.

En anna sak som är viktig är att du inte har coneerror. Det uppstår när teleskopets optiska axeln inte är exakt 90 grader mot RA axeln. Du kan använda polstjärnan och lite tricks och justera detta. På vixenskenan brukar det i bland vara ett par skruva som du justerar detta. Du har ju relativt lång fokallängd så kan tänk mig att ett betydande fel kan uppstå här.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu

Återgå till "Monteringar"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst