Sida 1 av 1

Dual Mount på Celestron CG-5

Postat: 2012-01-03 22:06:50
av HanssonJ
Hej.

Har tänkt och införskaffa ett stycken guideteleskop till min Celestron C8-SGT på CG-5-monteringen. Hade tänkt först köpa en Finder med guide-kamera (http://www.teleskop-service.se/sv/astrofoto/guideteleskopautoguiders-mm/tssu850-guidepaket.html), men har sedan ändrat mig till ett "riktigt" guideteleskop. Tänkte försöka mig på följande http://www.teleskop-service.se/sv/astrofoto/guideteleskopautoguiders-mm/guideteleskop-70500mm-justerbara-tubringar.html på ett Dual Mount (http://www.teleskop-service.se/sv/monteringar/tubringarprismaklammordovetails/starway-ts-duomount.html).

Tänkte bara kolla om det är någon som har testat denna kombination eller liknande på en C8-SGT med CG-5 ? :?:

Mvh

Jörgen

Re: Dual Mount på Celestron CG-5

Postat: 2012-01-04 08:12:56
av Lazze
Jag hade inte exakt den här uppställningen, men jag försökte mig på en Dual-mount av ett annat fabrikat med min C9,25:a och guideteleskop på en CG-5:a.

Det jag märkte var att den dual-mount jag använde var väldigt tung. Så tung att jag inte vann något märkbart på att montera mitt lätta guideteleskop med dual-mount jämfört med att montera det ovanpå 9,25:an. Jag tror dual-mount kommer mera till sin rätt när man har ett tyngre guideteleskop, men det är bara mina 2 ören. I vilket fall kan det vara värt att kolla med T-S vad tandemsadeln väger.

/Lasse

Re: Dual Mount på Celestron CG-5

Postat: 2012-01-04 11:23:35
av Peter R
Jag har också en duomount men använder den nästan bara med en lätt refraktor i ena fästet och en kamera i den andra på en HEQ-5 Pro.
Med tyngre teleskop tycker jag det är både svårt och nervöst att balansera i RA och Dec.
Använder man totalt lite lättare utrustning som i ditt fall tror jag däremot det kan fungera bra. Du kan göra markeringar på skenan var balanspunkten är så du inte behöver trixa med den varje gång i mörkret.

/*Peter R

Re: Dual Mount på Celestron CG-5

Postat: 2012-01-04 14:57:42
av HanssonJ
Hej och tack för svaren.

Det jag funderar på är vad jag tjänar på att köra med Dual Mount istället för att montera guidetelskopet direkt på mitt C8. Utrustningen är ju inte i världsklass, så jag kanske får tillräckligt bra resultat genom att montera ovanpå. 8)

Mvh

Jörgen

Re: Dual Mount på Celestron CG-5

Postat: 2012-02-01 23:24:48
av anivision
Jag körde faktiskt en exakt likadan uppsättning när jag tog mina första bilder:
http://www.astronet.se/showimages.php?id=50
Jag tycker att det gick över förväntan att hänga detta på en CG5:a

Så här såg det ut:
http://www.anivision.se/images/obs3.jpg
http://www.anivision.se/images/obs5.jpg

Jag har ingen användning av vare sig min 70/500-tub eller mitt duomount, så om du vill köpa dom...