Page 1 of 1

Polinställningens anatomi

Posted: 2017-07-02 19:30:26
by ragge
Jag har funderat lite (igen) på polinställningens anatomi. I mitt fall med en HEQ5 Pro som flyttas mellan olika platser.
Pole Master fans kan sluta läsa här ;-)

Ponera följande : Att jag en gång för alla gör en noggrann polinställning, med tex drift align, samt en lika noggrann star align på det. Vi antar också att jag började med att ställa monteringen hyfsat i våg (men det är inte så noga). Låsvreden för RA resp DEC är ordentligt åtdragna. Sedan avslutar jag med att "parkera" monteringen (i valfri position) i stället för att bara stänga av den. Nu får inte låsvreden öppnas mer. Vi kallar detta för steg 1, och det görs som sagt bara en gång.

Om jag nu skulle starta "from parked position" så behöver jag bara ställa klockan, och allt är klart.
Jag tänker mig att om jag sedan skulle sparka till ett av stativbenen så borde jag då bara behöva göra en goto till en stjärna nära ekvatorn i söder och sedan rikta in den stjärnan exakt mitt i fältet med hjälp av alt- / az- polinställningsskruvarna. Då borde polinställningen vara korrekt igen - det var det som gav mig nedanstående idé.

Nästa gång jag tar ut grejorna, steg 2, ställer jag monteringen i våg och riktar in hyfsat mot norr med kompass. Startar monteringen "from parked position" och gör därefter en goto (inte slew) - obs ingen polinställning ännu, och ingen star align - till valfri stjärna nära ekvatorn i söder. Där riktar jag in stjärnan exakt mitt i fältet med hjälp av alt- / az- polinställningsskruvarna. Klart. Enligt samma princip som sparken på stativbenet ovan.

Jag testade nyss lite torrsim (inomhus) med park/unpark i kombination med att byta "observing site" (gps koordinater), och det visar sig att steg 2 måste göras så här när man byter till en ny observationsplats :
- unpark
- byta observing site till den aktuella
- park
- unpark
Först då kommer goto-positionerna att beräknas utifrån den nya geografiska positionen.

Har jag missat något ? Vad tror ni om detta ?

Ragnar

Re: Polinställningens anatomi

Posted: 2017-07-02 21:12:46
by ragge
Jag kom på en svaghet som kan elimineras. Om man avslutar steg 2 med en extra goto, till en stjärna i väster eller öster, och finjusterar alt- az- skruvarna där så ökar precisionen avsevärt.

Ragnar

Re: Polinställningens anatomi

Posted: 2017-07-02 22:13:37
by AstroFriend
Hej Ragge,
Låter som en variant på det jag gör.

Jag har (tidigare) min montering på balkongen och tar av teleskopet efter varje obs. När jag återmonterar teleskopet så hamnar det inte i exakt samma position i Vixenskenan. Förutsätter att monteringen inte rubbas.

Jag kör med EQMOD till kvällens objekt, väl framme så låter jag Astrotortilla göra en enpunktskalibrering. Blir avvikelsen stor så är det i regel altitud som rubbats (svår att låsa fast stadigt på min EQ6), trycker upp den mot stoppet så stämmer det bra (efter reset av kalibreringspunkterna) och ny enpunktskalibrering. Ger jag mig på fler objekt under kvällen får Astrotortilla justera pekningen för de också. Det hela går otroligt enkelt, sparar säkert en timme varje kväll jämfört med tidigare när jag höll på att försöka justera in det manuellt. Det är alltså en platesolver som görs och första punkten använts för att justera till monteringen, finjustering.

Nu har jag ju en pier och monteringen blir ännu stadigare, men det få vi se till hösten om allt blivit klart då hur bra det blev. Sedan är det ju betydligt bättre mörker där ute på landet också.

/Lars

Re: Polinställningens anatomi

Posted: 2017-07-02 22:28:29
by hbar
Du får vara noga med tiden, en minut motsvarar 1/4 grad (15'). Ofta kan man bara sätta hela minuter o ligger man då först med avrundning åt ena hållet o sen åt andra så kan du hamna 1/2 grad fel o det är lite mycket för långa exponeringstider.

/Håkan

Re: Polinställningens anatomi

Posted: 2017-07-02 22:45:59
by ragge
Bra synpunkt Håkan.

Å andra sidan är man ju beroende av exakt tid även i "normalfallet", som jag brukar göra, dvs polinställa genom att pricka in polaris i den lilla cirkeln i polsökaren. Men det kanske blir mera kritiskt (dubbelt upp ?) med den metoden jag beskrev ovan.

Ragnar

Re: Polinställningens anatomi

Posted: 2017-07-02 22:52:20
by ragge
Lars,

Ja nu tror jag att jag förstår - du rubbar monteringen oavsiktligt och löser det "baklänges" genom att utgå från olika stjärnors "är-" resp "bör-" positioner. Just så är det jag tänkte mig.

Ragnar

Re: Polinställningens anatomi

Posted: 2017-07-03 00:11:33
by AstroFriend
Just precis, egentligen kan jag dela upp det i två fel. Ett litet större fel i altitude pga den dåliga kobstruktionen. Lätt att justera till baks med hjälp av stjärnorna efter som felet bara blir i en rikting. Sedan det lilla felet som beror på att vixenskenan inte hamnar i exakt samma läge vid återmontering. Det felet kalibreras bort till bättre än en bågminut, en punkt för varje nytt objekt för kvällen.

Nästa kväll resetar jag allt och börjar om igen. Går väldigt smidigt och snabbt med datorstödet. Nu med en pier kanske det blir lite förändring i arbetsmetoden. Vore bra att byta upp sig till en EQ8a, den verkar mycket bättre konstruerad. Någon som sett någon beg och vad man får räkna med att betala?

Finns väl inga andra än EQ8 som man kan räkna med att hitta under 20000kr, och lite väl mycket pengar redan det.

Klockorna synkas via internet eller gps, semiautomatiskt, blir väl på en sekund när.

Lars

Re: Polinställningens anatomi

Posted: 2017-07-03 09:45:50
by hbar
Ragnar, polaris avståndsförflyttning under 12 timmar är 1 grad samtidigt har en stjärna med dec 0 förflyttas 180 grader så utväxlingen är 1:180.

Jag tänkte på samma sätt med min första fotomontering då jag inte hade någon polsökare men fick inte så bra resultat med detta (förmodligen delvis pga klockinställningen).

Jag tror att inställning med polsökare ger bättre noggrannhet i de flesta fall.

/Håkan

Re: Polinställningens anatomi

Posted: 2017-07-03 10:04:04
by ragge
Håkan,

Ok, det kan vara så att detta inte är optimalt i praktiken, men jag skall nog ge det ett försök i alla fall.

Jag såg just att jag kan ställa tiden inklusive sekunder (HH:MM:SS) med den firmware jag har i handkontrollen (3.38.09).
Däremot kan man bara ange positionen med hela grader och hela bågminuter men det kanske duger. Om man vill vara riktigt pedantiskt även med positionen kanske man kan lura monteringen genom att knappa in en tidsangivelse som avviker mot korrekt tid med 1 sek för varje 15" som diffar mellan angiven och mot korrekt position.
EDIT: korrekt position i longitud alltså, latitud saknar betydelse i sammanhanget.

Ragnar

Re: Polinställningens anatomi

Posted: 2017-07-03 12:00:01
by hbar
Om du flyttar dig i öst/västlig riktning så blir detta lika avgörande som tidpunkt. Tänk bara på att longitud ang i timmar o inte grader så det är 1 tidssekund för varje longitud sekund.

180:1 gäller för ekvatorn för de öst/västliga stjärnor, här reduceras det pga vår nordliga latitud till ung hälften.

Sen får du tänka på att om du använder olika stjärnor vid kalibrering o senare uppställning så får du även ta hänsyn till hur deras verkliga position är gentemot vad som ligger i databasen (j2000?). Alla fel summeras (o har säkert samma tecken:).

/Håkan

Re: Polinställningens anatomi

Posted: 2017-07-03 18:23:19
by ragge
Ja, just - 1 tidssekund per longitud sekund - jag var lite ute och cyklade där, tackar.

J.2000, ja stjärnornas inbördes positioner kan ju ha ändrats lite. En felkälla här, som sagt.

Jag kom på ytterligare två felkällor :
- Backlash i dec resp ra. Men den felkällan går ju att minimera genom att vara konsekvent med obalansen.
- Oregelbundenheter i snäckväxeln (typ pec), som gör att goto hamnar lite slumpvis offset beroende på var man stannar.

Men jag skall nog ändå testa lite vid tillfälle. Till att börja med på en och samma plats och att kalibrera mot samma stjärna som användes i steg 1, utan att sparka till stativbenen, för att se hur repeterbart det hela är under ideala förhållanden.

Ragnar