SynScan / HeQ5 Pro haveri

Tekniska beskrivningar rörande monteringar, drivning, elektronik etc.
Användarvisningsbild
ragge
Inlägg: 1165
Blev medlem: 2014-03-23 22:25:03
spamtest: JA
Ort: Uddevalla
Kontakt:

SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav ragge » 2016-09-10 01:11:11

Under stjärnorna, en timmas resa hemifrån, bestämde sig min HEQ5 Pro att det var dags att åka hem. Jag hade just knappat in tid och position, läst av Polaris position och skulle strax starta tracking och göra star alignment. Då hängde sig allt, har för mig att displayen var helt tom (men inte mörk - bakgrundsbelysningen fanns där). Startade om med Power off/on, då säger den Initializing... Caution Both axes No Response. Så jag åkte hem...

Har testat med annan sladd till HC:n (original krullsladden) och ett annat (nyladdat) batteri, ingen skillnad. Vid ett tillfälle kom det upp skräptecken på displayen, då kom jag på att ladda om firmware i den. Testade först med samma version (3.37), men ingen skillnad. Lade sedan på senaste (3.38.09), ingen skillnad.

Så min nästa tanke är att låna en handkontroll och se om det löser det hela, om inte är det väl något kretskort i monteringen som gett upp...
Övriga tips mottages tacksamt.

/Ragnar
Prylar :HEQ5 Pro "AI" (Arduino Inside) , TS APO 107mm f/6.5, TS Imaging Star 71 f/4.9, Meade 8" LX200 ACF, Nexguider, 2 x moddade Nikon D7000, DslrDashboard (Android)
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav AstroFriend » 2016-09-10 08:42:34

Hej Ragnar,
Det var tråkigt att höra att du också hamnat i reparationsträsket. Testa med en annan handterminal låter som ett bra första steg. Nästa steg är kanske att skruva bort täckplåten så du kommer åt att se kretskortet och att inga kablar lossnat.

Så du var också på träffen, kan tyvärr inte komma ihåg att jag pratade med någon som hette Ragnar. Var stod du med din montering?

Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
bjorsa
Inlägg: 349
Blev medlem: 2013-11-10 10:48:57
spamtest: JA

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav bjorsa » 2016-09-10 09:17:07

Har du mät upp att du får rätt strömstyrka vid ingången till monteringen har haft det felet hos mig dvs att sladden från batteiet var dålig troligen kabelbrott någonstans .
mvh/bjorsa
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav AstroFriend » 2016-09-10 09:58:33

Jag hade också enorma problem med glappande strömförsörjningskontakt på min EQ6 montering. Tog helt enkelt och lödde in sladden direkt på kretskortet och hoppdade över kontakten, se min hemsida.

Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
Användarvisningsbild
ragge
Inlägg: 1165
Blev medlem: 2014-03-23 22:25:03
spamtest: JA
Ort: Uddevalla
Kontakt:

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav ragge » 2016-09-10 11:46:28

Hej Lars,

Det var under stjärnorna på min "vanliga" astroplats, inte i Mariestad... igår kväll.

12V-anslutningen har jag säkrat mekaniskt :
synscan_1.jpg
synscan_1.jpg (364.17 KiB) Visad 1649 gånger


@bjorsa, jag har kollat det.

Efter firmwareuppdateringen får jag inte längre några skräptecken på displayen, men fortfarande Both axes "No Response". Har inte öppnat monteringen ännu.

Till saken hör att mobiltelefonen, som laddas via en biladapter (12v -> usb), slocknade helt samtidigt som monteringen "dog". Fick igång mobilen igen endast genom att ta ur och sätta tillbaka dess batteri. Mobilens usb-port var kopplad till en passiv usb-hub där mina båda dslr var anslutna. Eftersom usb-porten då är upptagen har jag lödit in in anslutning direkt på mobilbatteriet, och laddar detta via ett par schottky-dioder från usb-laddaren. Dioderna gör att laddningen upphör helt när mobilbatteriet närmar sig fulladdat, vilket det i stort sett var. Monteringen och usb-laddaren (samt 2 st pwm daggvärmare) drivs från ett 30Ah AGM-batteri som också var fulladdat och höll c:a 13 volt (kanske var det för mycket ?).

Konstruktionen ovan har jag kört i ett års tid utan problem, men efter detta är facit att monteringen fått stryk plus att mobilens usb-port bara går att använda för laddning (på det traditionella viset), usb-data går inte längre igenom. Alla kontakter är av bra kvalité och i gott skick.

Det känns "så där" att inte veta rot-orsaken till haveriet, men jag kommer att separera strömmatningarna till monteringen och mobilen med olika batterier.
Kamerorna körs på sina egna batterier just för att undvika eventuella el-haverier.
Prylar :HEQ5 Pro "AI" (Arduino Inside) , TS APO 107mm f/6.5, TS Imaging Star 71 f/4.9, Meade 8" LX200 ACF, Nexguider, 2 x moddade Nikon D7000, DslrDashboard (Android)
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav AstroFriend » 2016-09-10 12:05:22

Hej Ragge,

Gillar ditt finurliga sätt att hindra att kontakten hoppar ur!

13 volt är inget problem, spänningsaggregaten brukar ju ge 13.8 volt där de ersätter ett bilbatteri och min EQ6 montering är ganska känslig på underspänning.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
Användarvisningsbild
anivision
Inlägg: 291
Blev medlem: 2010-04-15 23:21:17
spamtest: JA
Ort: Tjörn

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav anivision » 2016-09-10 15:08:37

Det var nog en EMP från när nordkorea sprängde en atombomb... 8)

Görtråkigt att höra i alla fall. Synd att jag inte har en skywatcher, annars hade du kunna låna en handkontroll och testa...
Användarvisningsbild
ragge
Inlägg: 1165
Blev medlem: 2014-03-23 22:25:03
spamtest: JA
Ort: Uddevalla
Kontakt:

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav ragge » 2016-09-14 22:42:01

En uppdatering...

Jag fick testat handkontrollen (tack Torbjörn !) och den var felfri. Öppnade sedan monteringen och fann att det i stort sett inte var något att välja på förutom moderkortet. Ett nytt är nu på väg, kostade c:a 1300 kr.

Min gamla 5-tums mobiltelefon som fick usb-porten stekt (den går bara att ladda med numera) men funkar fint för övrigt, kommer att få en Huawei 8-tums platta som ersättare. Den har tillräcklig batteritid att klara en natt utan laddning, så slipper jag koppla ihop den med elsystemet (bara med kamerorna via OTG adapter och en passiv minihub).

Jag misstänker (men ej säker) att orsaken var glappkontakt i monteringens 12-volt plugg, trots den mekaniska låsningen som syns på min bild. Hittar ingen annan felkälla. Kommer att ersätta originalkontakten med denna :
https://www.kjell.com/se/sortiment/el-v ... ane-p37583

Sedan skall jag just lägga in en 12 volt spänningsvakt samt en snabb och kraftig motriktad diod tvärs över spänningsmatningen, båda kan då bränna huvudsäkringen om fel skulle uppstå. En fråga till er som är elektronikkunniga :
Jag fick just hem denna http://www.ebay.com/itm/KEMO-Overvoltag ... Sw7NNT6hRS
och tänkte testa den först. Kopplade ihop 2 st 12V blyackar till 24 volt och slöt sedan kretsen med detta skyddet via en liten och klen (tror det var 3 volt) glödlampa med förhoppningen att den skulle blinka till och gå sönder. Det hände inget alls, och lampan var hel.
Var det fel på min testmetod eller på överspänningsskyddet ?

/Ragnar
Prylar :HEQ5 Pro "AI" (Arduino Inside) , TS APO 107mm f/6.5, TS Imaging Star 71 f/4.9, Meade 8" LX200 ACF, Nexguider, 2 x moddade Nikon D7000, DslrDashboard (Android)
MatsM
Inlägg: 4
Blev medlem: 2013-08-28 22:20:03
spamtest: JA
Kontakt:

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav MatsM » 2016-09-16 12:31:47

Hej, läs och se om felet kan vara det här. Det handlar om synscan version 3.37

http://www.f1telescopes.co.uk/articles/ ... sion-3-37/
hbar
Inlägg: 421
Blev medlem: 2010-05-14 18:22:47
spamtest: JA
Ort: Lund

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav hbar » 2016-09-16 13:26:00

ebay varianten ser inte ut som orginalet
https://www.kemo-electronic.de/en/Car/M ... 2-V-DC.php
Kan vara att det är en "dålig" kopia, de skriver dessutom 2000mA istället för originalets 2000A, lite skillnad om det inte är skrivfel:)

Kontaktfel är vanligaste problemet. Har själv haft problem både med mittstiftet i spänningsanslutningen och att sladden till handkontrollen böjts för många gånger eller att kretskortskontakten på handkontrollern (Meade) tappat anslutning mot kretskortet (var svårt att hitta då det var ett multilayerkort). På Celestron monteringen brukar jag behöva bända isär de två delarna i mittstiftet lite då och då så att de får bra kontakt med sladd-hylsan.

/Håkan
RCX400-12, C8, WO158, WO98
Daystar Quantum 0.5Å, CGE, CGEPro
Användarvisningsbild
anivision
Inlägg: 291
Blev medlem: 2010-04-15 23:21:17
spamtest: JA
Ort: Tjörn

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav anivision » 2016-09-16 16:41:52

Det är nog ingen dålig kopia. Den kostar bara lite mer på conrad.se. Troligtvis skrivfel...
Användarvisningsbild
ragge
Inlägg: 1165
Blev medlem: 2014-03-23 22:25:03
spamtest: JA
Ort: Uddevalla
Kontakt:

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav ragge » 2016-09-16 22:45:00

MatsM skrev:Hej, läs och se om felet kan vara det här. Det handlar om synscan version 3.37

http://www.f1telescopes.co.uk/articles/ ... sion-3-37/


Jag önskar att det hade varit så väl, men... jag har testat med senaste versionen 3.38.09 och det blev ingen skillnad.
Men tack för tipset ändå !
/R
Prylar :HEQ5 Pro "AI" (Arduino Inside) , TS APO 107mm f/6.5, TS Imaging Star 71 f/4.9, Meade 8" LX200 ACF, Nexguider, 2 x moddade Nikon D7000, DslrDashboard (Android)
Användarvisningsbild
ragge
Inlägg: 1165
Blev medlem: 2014-03-23 22:25:03
spamtest: JA
Ort: Uddevalla
Kontakt:

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav ragge » 2016-09-16 22:46:02

anivision skrev:Det är nog ingen dålig kopia. Den kostar bara lite mer på conrad.se. Troligtvis skrivfel...

Det tror jag också. Men blev ändå lite misstänksam och ville testa den...
Prylar :HEQ5 Pro "AI" (Arduino Inside) , TS APO 107mm f/6.5, TS Imaging Star 71 f/4.9, Meade 8" LX200 ACF, Nexguider, 2 x moddade Nikon D7000, DslrDashboard (Android)
Användarvisningsbild
ragge
Inlägg: 1165
Blev medlem: 2014-03-23 22:25:03
spamtest: JA
Ort: Uddevalla
Kontakt:

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav ragge » 2016-09-16 22:55:14

hbar skrev:ebay varianten ser inte ut som orginalet
https://www.kemo-electronic.de/en/Car/M ... 2-V-DC.php
Kan vara att det är en "dålig" kopia, de skriver dessutom 2000mA istället för originalets 2000A, lite skillnad om det inte är skrivfel:)

Kontaktfel är vanligaste problemet. Har själv haft problem både med mittstiftet i spänningsanslutningen och att sladden till handkontrollen böjts för många gånger eller att kretskortskontakten på handkontrollern (Meade) tappat anslutning mot kretskortet (var svårt att hitta då det var ett multilayerkort). På Celestron monteringen brukar jag behöva bända isär de två delarna i mittstiftet lite då och då så att de får bra kontakt med sladd-hylsan.

/Håkan

Även om det inte skulle vara ett skrivfel så borde 2000mA räcka för att lampan i testen skulle gå sönder tycker jag. Vad tror du om testmetoden, för att se om skyddet är värdelöst eller inte ? Finns det bättre sätt att testa den ?
Kan nämna att jag tänkte även lägga in en 15 volts zenerdiod efter huvudsäkringen så får jag både hängslen och livrem.
Prylar :HEQ5 Pro "AI" (Arduino Inside) , TS APO 107mm f/6.5, TS Imaging Star 71 f/4.9, Meade 8" LX200 ACF, Nexguider, 2 x moddade Nikon D7000, DslrDashboard (Android)
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: SynScan / HeQ5 Pro haveri

Inläggav AstroFriend » 2016-09-16 23:11:59

Eftersom de skriver mikrosekunder kan det tänkas att den skyddar mot strömspikar på kanske 2000amp. Men då är det lämpligt att sladdarna är mycket korta och direkt kopplat över den utrustning som den skall skydda. Långa kablar fungerar som induktanser. Vid långsammare förlopp är 2amp mer troligt.

Vanligaste sättet att förstöra drivsteg för stegmotorer är strömspikar från motorerna själv, till ex om någon kabel är glapp. Vad gäller strömförsörjnings kontakten så använder jag inte den, har lödit in kabeln direkt på kretskortet. Det måste alltid sitta skyddsdioder på drivutgångarna för att ge visst skydd.

Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu

Återgå till "Monteringar"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst