Sida 1 av 1

EQ6 som gav ´Connection timeout´error via EQMOD

Postat: 2016-09-08 19:53:29
av Magnusedback
Igår fick jag plötsligt problem med min montering.
Den följde dåligt och lite då och då fick jag ´Connection timeout´error. Felsökte länge EQMOD-kabel, USB-hub osv.

När jag testade med handkontroller istället för EQMOD-kabeln fick jag se att powerlampan blinkade när jag körde motorerna.
Provade en ny strömadapter utan någon förbättring.

Efter att jag skruvat loss och isär kortet på montering såg jag två skadade komponenter (L1).

eq6_L1.jpg
eq6_L1.jpg (188.04 KiB) Visad 1927 gånger


Det visar sig att dessa två ytmonterade komponenter är EMI-filter(en liten spole med feritkärna).
Den ena mätte jag till 10ohm, spänningsfallet över den gjorde troligen att montering inte fungerade som tänkt.

Efter att ha byglat över dessa funkar montering nu perfekt. Jag satt däremot en större feritkärna på inkommande strömkabel.

Vill man inte bygla är det gissningsvis den här typen av komponent.
http://www.digikey.com/product-detail/en/murata-electronics-north-america/BLM31PG500SN1L/490-1055-1-ND/584501

Vad som har orsakat felet från början vet jag inte.
Men om någon upplever konstiga fel med monteringen kan det vara idé att kolla dessa komponenter.


Mvh
Magnus

Re: EQ6 som gav ´Connection timeout´error via EQMOD

Postat: 2016-09-08 22:13:08
av stoffe
Exakt detta fel har jag oxå haft med min EQ6a och även jag byglade min för några år sedan och det var en bra fix för det har fungerat perfekt sedan dess.

Re: EQ6 som gav ´Connection timeout´error via EQMOD

Postat: 2016-09-09 09:02:42
av Magnusedback
Där ser man, kände på mig att det där fel inte var helt ovanligt.

/Magnus

Re: EQ6 som gav ´Connection timeout´error via EQMOD

Postat: 2016-09-09 09:32:34
av AstroFriend
Om någon komponent brinner upp är det viktigt att undersöka varför. Kärvar det i mekaniken till ex så att motorerna överbelastar styrstegen? Lämnar strömförsörjningen för hög spänning? Kan ju bli allvarligare följdfel än att spolarna brinner om det är ett återkommande problem.

/Lars

Re: EQ6 som gav ´Connection timeout´error via EQMOD

Postat: 2016-09-09 09:58:54
av Martin F
Även jag har sett att powerlampan blinkar eller flimrar nån gång. Har dock inte haft problem med följning eller så. HEQ5 så det kanske är liknande komponenter i.

Sent from my phone using Tapatalk.

Re: EQ6 som gav ´Connection timeout´error via EQMOD

Postat: 2016-09-09 11:23:18
av ragge
Magnusedback skrev:...Det visar sig att dessa två ytmonterade komponenter är EMI-filter(en liten spole med feritkärna)...


Hatten av för den felsökningen ! Att se vad som var bränt var kanske inte så svårt men hur kunde du identifiera vad det var för typ av komponenter ?

Re: EQ6 som gav ´Connection timeout´error via EQMOD

Postat: 2016-09-09 11:25:54
av ragge
Martin F skrev:Även jag har sett att powerlampan blinkar eller flimrar nån gång. Har dock inte haft problem med följning eller så. HEQ5 så det kanske är liknande komponenter i.

Sent from my phone using Tapatalk.


Jag vet inte vad du har för strömkälla, men om du har en PowerTank eller liknande är det troligaste att den hade tappat lite i spänning. Blinkningarna börjar då vid belastning typ "Slew" och när spänningen senare sjunker ytterligare blinkar det konstant.

Re: EQ6 som gav ´Connection timeout´error via EQMOD

Postat: 2016-09-09 13:05:17
av Magnusedback
AstroFriend skrev:Om någon komponent brinner upp är det viktigt att undersöka varför. Kärvar det i mekaniken till ex så att motorerna överbelastar styrstegen? Lämnar strömförsörjningen för hög spänning? Kan ju bli allvarligare följdfel än att spolarna brinner om det är ett återkommande problem.

/Lars


Det är klart att det är bättre om man kan hitta VARFÖR dessa har gått sönder. Men nu kunde jag i all fall komma igång utan att behöva byte hela kortet.
Vad jag kan se nu så håller sig strömstyrkan inom gränserna och jag har dessutom en egen säkring på matningen till monteringen.

Det är ju inte ens säkert att felet är ett bestående fel, det kanske har varit en strömspik i nätet som skadat dessa komponenter långt tidigare.
Skada kan ju till och med uppstått innan jag blev ägare till monteringen.

Jag kommer i alla fall att köra på så länge det går utan att fundera vidare på det.

Re: EQ6 som gav ´Connection timeout´error via EQMOD

Postat: 2016-09-09 16:10:36
av stoffe
Min gick sönder vid en av/på slagning av strömmen. Då gick det troligtvis en liten strömspik genom elektroniken och spolen brann av helt enkelt. Det är min teori.

Re: RE: Re: EQ6 som gav ´Connection timeout´error via EQMOD

Postat: 2016-09-09 20:07:59
av Martin F
ragge skrev:
Martin F skrev:Även jag har sett att powerlampan blinkar eller flimrar nån gång. Har dock inte haft problem med följning eller så. HEQ5 så det kanske är liknande komponenter i.

Sent from my phone using Tapatalk.


Jag vet inte vad du har för strömkälla, men om du har en PowerTank eller liknande är det troligaste att den hade tappat lite i spänning. Blinkningarna börjar då vid belastning typ "Slew" och när spänningen senare sjunker ytterligare blinkar det konstant.

Nix, kör nätadapter.

Sent from my phone using Tapatalk.