Hur felsöka ASCOM drivare ?

Programvara för astrofoto och bildbehandling.
bjorne
Inlägg: 491
Blev medlem: 2011-09-18 18:13:05
spamtest: JA
Ort: Änglaberga
Kontakt:

Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav bjorne » 2013-07-12 17:53:06

Jag har problem att få ASCOM drivarna till kameran att fungera i Windows 7 Ultimate x86.
Av någon anledning så hittar den inte kameran i applikationen som följer med, men med Maxim DL måste jag fått någonslags kontakt för där kunde jag se tempen i alla fall.
Fungerar på min gamla laptop med XP utan problem.
Enligt tillverkaren Celestron skall de fungera på W7 utan problem.
Men när jag kontaktade deras support sa de att det varit flera som hört av sig med samma problem, samma kamera och Windows 7.
Jag vet en som har en likadan som fått den att fungera på sin W7 Home edition.
Testat avinstallera och ominstallera drivarna, laddat ner senaste versionen, testat andra USB portar, UAC off, run as admin, XP kompabilitesläge, exkluderat från Antivirusscan, etc.
I device manager, USB Device controllers så är enheterna installerade med de mest lämpade drivrutinerna och fullt fungerande.
Nån som har fler idéer på vad jag kan prova med ?

När jag kör ASCOM diag får jag detta fel.

Connect Failed...Could not open camera (410)

System.Runtime.InteropServices.COMException (0x80020009): Could not open camera
(410)
at Microsoft.VisualBasic.CompilerServices.LateBinding.InternalLateSet(Object
o, Type& objType, String name, Object[] args, String[] paramnames, Boolean
OptimisticSet, CallType UseCallType)
at Microsoft.VisualBasic.CompilerServices.NewLateBinding.LateSet(Object
Instance, Type Type, String MemberName, Object[] Arguments, String[]
ArgumentNames, Type[] TypeArguments, Boolean OptimisticSet, Boolean RValueBase,
CallType CallType)
at Microsoft.VisualBasic.CompilerServices.NewLateBinding.LateSet(Object
Instance, Type Type, String MemberName, Object[] Arguments, String[]
ArgumentNames, Type[] TypeArguments)
at ASCOM.Utilities.ConnectForm.btnConnect_Click(Object sender, EventArgs e)
in C:\ASCOM Build\Export\ASCOM.Utilities\ASCOM Diagnostics\ConnectForm.vb:line
125
Astronomy? Impossible to understand and madness to investigate.
— Sophocles, c. 420 BCE
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1737
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav stoffe » 2013-07-12 23:47:38

Hej

Jag hade ett liknande problem med Hitec Astros prylar men jag hade god mailkontakt med dom, helt otroligt vad de var måna om att få den buggen fixad omgående. Då berodde det på att på svensk version av Windows så använder vi , istället för . och det krånglade tydligen till det med drivrutinerna. Jag är inte speciellt insatt i det programeringstekniska men det löste sig mycket bra i alla fall.

Om du har möjlighet, testa på en engelsk version av Windows. Jag har aldrig kört 32-bit W7. Om processorn kan exekvera 64-bits binärer så är det till stor fördel att köra 64-bit versionen. Testa även den om du har möjlighet.
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
bjorne
Inlägg: 491
Blev medlem: 2011-09-18 18:13:05
spamtest: JA
Ort: Änglaberga
Kontakt:

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav bjorne » 2013-07-13 17:34:45

Det är engelsk W7.
XP:n var min sambos gamla laptop och körde svensk version.
Decimalavgränsaren spelar ingen roll om du kör svensk eller engelsk version, den kan du välja själv i Regional Settings.
Skall i alla fall testa ikväll med min laptop, den kör x64 Win 7 Enterprise.
Men även den skulle fungera med den då så är det ju ingen egentlig lösning utan bara en workaround :)
Tycker det vore skumt om just de drivrutinerna skulle funka bara på 64 bitars W7 när de funkar på XP x86 ?
Jag kämpar vidare, det måste finnas en lösning, har i alla fall fortfarande kontakt med Celestron och jag är ju inte ensam om detta tydligen.

/B
Astronomy? Impossible to understand and madness to investigate.
— Sophocles, c. 420 BCE
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1737
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav stoffe » 2013-07-13 19:14:08

Hej

Jag håller med dig, de får faktiskt stå för att sina produkter fungerar som de är tänkt. Vad är det för kamera föresten?
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
bjorne
Inlägg: 491
Blev medlem: 2011-09-18 18:13:05
spamtest: JA
Ort: Änglaberga
Kontakt:

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav bjorne » 2013-07-13 19:59:53

Astronomy? Impossible to understand and madness to investigate.
— Sophocles, c. 420 BCE
bjorne
Inlägg: 491
Blev medlem: 2011-09-18 18:13:05
spamtest: JA
Ort: Änglaberga
Kontakt:

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav bjorne » 2013-07-15 17:49:18

Har nu installerat en ny dator, i stort sett likadan hårdvara som den andra, lite mera RAM bara.
Denna gång med Windows 7 Ultimate 64x.
Ingen skillnad, samma fel fortfarande.
"Cannot connect to camera".
Jag kan inte tänka mig annat än att det är en bugg nånstans i drivarna till Windows 7 ?
Upptäckte precis en sak.
Så fort jag startar applikationen så skapas en textfil på skrivbordet.
upload_errors.txt
I den står det:
Sent USB Status 00 Length 10
Received USB Status 00 Length 00
Received USB Incorrect Status or Incorrect Length


/BF
Astronomy? Impossible to understand and madness to investigate.
— Sophocles, c. 420 BCE
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1737
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav stoffe » 2013-07-15 21:03:48

Testa med en annan USB-kabel som du vet funkar till annat och en annan USB-port som ligger under en annan USB-kontroller än du har nu.
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
bjorne
Inlägg: 491
Blev medlem: 2011-09-18 18:13:05
spamtest: JA
Ort: Änglaberga
Kontakt:

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav bjorne » 2013-07-15 21:36:59

Redan testat det, en annan kabel trots att den fungerade med XP:n
Provat alla 8 portarna plus testat med en USB hubb med strömförsörjning.
Även testat att stänga av "Allow PC to turn off this device" på varje USB Root Hub.
Kopplat bort alla USB enheter utom mus och tangentbord.
Fortfarande samma fel.

/B
Astronomy? Impossible to understand and madness to investigate.
— Sophocles, c. 420 BCE
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1737
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav stoffe » 2013-07-15 23:11:40

Provat att köra programmet/drivrutinerna i legacy mode (WinXP läge)?
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
bjorne
Inlägg: 491
Blev medlem: 2011-09-18 18:13:05
spamtest: JA
Ort: Änglaberga
Kontakt:

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav bjorne » 2013-07-16 06:48:01

Yes, samma fel.
Astronomy? Impossible to understand and madness to investigate.
— Sophocles, c. 420 BCE
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1737
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav stoffe » 2013-07-16 09:01:46

Då försöker jag igen med nya tips :)

Olika versioner av ASCOM 6? Den senaste heter SP1 och testa även den äldre.
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
bjorne
Inlägg: 491
Blev medlem: 2011-09-18 18:13:05
spamtest: JA
Ort: Änglaberga
Kontakt:

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav bjorne » 2013-07-16 09:51:57

Har testat SP1 men kör nu SP2, det är den senaste.
Jag tror inte det är det som är felet, alla andra ASCOM grejer fungerar ju klockrent.
Teleskop, fokuserare, guidekamera etc.
Kom just på en sak, när man kör applikationen som följde med så använder den nog inte ascom drivarna.
Och när man kör Ascom disgnostic får man samma fel "Cannot Open Camera".
Så det måste vara USB relaterat på något sätt men jag kan fatta vad det kan vara eftersom det ju fungerar med XP ?
Som sagt jag var ju inte den enda som kontaktat deras support med detta problem.
Dock längesedan jag hörde ifrån dom.

Skall nu för säkerhets skull installera en tredje PC, en annan nyare modell för att säkerställa att det inte är något mysko med hårdvaran på de andra två som är av samma modell.
Funkar inte det så åker kameran i soptunnan !!
Står det att den skall fungera med Windows 7 och senare så skall den väl göra det.
Eller jag kanske skulle testa Windows 8.1 ?

/B
Astronomy? Impossible to understand and madness to investigate.
— Sophocles, c. 420 BCE
bjorne
Inlägg: 491
Blev medlem: 2011-09-18 18:13:05
spamtest: JA
Ort: Änglaberga
Kontakt:

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav bjorne » 2013-07-17 17:58:22

Detta kommer göra mig fullständigt galen.
Ytterligare en ny dator, DELL Optiplex, denna gång med Windows 7 Enterprise x64, helt nyinstallerad precis som de andra två.
Och fortfarande exakt samma fel ?
Jag fattar f-n inte vad det är som är problemet och inte verkar Celestron kunna hjälpa till heller.
Jag har jobbat inom IT med datorer, servrar m.m sedan början på 80 talet och aldrig varit med om nåt liknande.
:evil:
/B
Astronomy? Impossible to understand and madness to investigate.
— Sophocles, c. 420 BCE
Astroamatören
Inlägg: 9
Blev medlem: 2011-11-21 20:23:03
spamtest: JA

Re: Hur felsöka ASCOM drivare ?

Inläggav Astroamatören » 2013-08-29 22:55:05

Vilken ASCOM plattformsversion kör du med?

Jag vet inte men jag hade ett liknande problem med ASCOM 5.5 för ett antal år sedan och höll på att bli tokig på problemet. ASCOM teamet pekade på problemet med kommateringen (kommatecken vs. punkt) men det var inte det som var problemet. Vad som exakt var problemet vet jag inte men jag löste problemet på följande vis:

Jag avinstallerade alla drivrutiner samt plattformsuppdatering 5.5 och plattform 5. Därefter installerade jag om enbart plattform 5 utan att uppdatera till 5.5. Avslutningsvis installerade jag drivrutinerna igen och då funkade allt som det skulle. Om jag ovanpå detta uppdaterade till 5.5 igen så försvann drivrutinen som jag ville komma åt.

Prova nått liknande och se om det funkar.

Återgå till "Programvara"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster