Android gränsmagnitudmätare

Programvara för astrofoto och bildbehandling.
Starsoft
Inlägg: 1489
Blev medlem: 2007-09-20 14:21:00
Ort: Gävle
Kontakt:

Android gränsmagnitudmätare

Inläggav Starsoft » 2013-06-05 00:51:16

Hej

Jag laddade nyss ned appen Cosalux för Android som mäter himlens gränsmagnitud för att se om den var jämförbar med SQM prylen.

Nu visade det sig att appen fungerar på ett helt annat sätt, den pekar ut 7 stjärnor och man får för varje stjärna svara på om man kan se den eller inte, sedan rapporteras resultatet till en databas för att det ska bli en global karta över himlens gränsmagnitud. Nu var det molnig i kväll och det hade nog inte synts så många stjärnor även om det hade varit klart ute så här års på lat 60, så det blev inte så mycket till test. Appen lagrar i alla fall mätningarna så att man kan jämföra resultatet från olika tillfällen, de värden man får fram har säkert också ett större värde än det som SQM ger eftersom SQM inte tar hänsyn till himlens transparens.

Den verkar klart värd att testa mera till hösten, det kanske finns något liknande för de som har apple också, vana observatörer ser naturligtvis gränsmagnituden ändå men för oss vanliga dödliga så känns den som ett vettigt hjälpmedel plus att man hjälper till att samla in vetenskapliga data.

läs mer här http://www.fv-berlin.de/news/twinkle-twinkle-little-star-2013-new-app-measures-sky-brightness?set_language=en

Anders
Observatorium v2.0: http://www.hemlin.se/astroweb
Användarvisningsbild
akjalam2
Inlägg: 184
Blev medlem: 2012-01-07 17:37:59
spamtest: JA

Re: Android gränsmagnitudmätare

Inläggav akjalam2 » 2013-06-05 19:18:27

Bra initiativ..
Att man kör slogans typ "Spara på El och miljö -Släck efter dig !!" samtidigt som det vräker in ljus kvälls o nattetid utifrån och in i min lägenhet..
Jag har aldrig fått den ekvationen att gå ihop.

/P

Återgå till "Programvara"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster