Unix astro information sökes

Programvara för astrofoto och bildbehandling.
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Unix astro information sökes

Inläggav AstroFriend » 2016-10-06 14:02:22

Det där att avmontera Canon från skrivbordet gjorde susen. Nu gick det bra att ta bilder och jag fick till de flesta inställningarna för kameran också. Märker det tar närmare 10 sekunder att få ned bilden på minneskortet. Hur är det när den fokuserar, använder den sig av raw eller jpg bilder då, jpg bilder ökar ju nedladdningshastigheten avsevärt och så gör de i APT. Får testa det senare.

En liten märklig sak hände när jag skulle stänga av Kameran, det gick inte ! I displayen visades att den väntar på 6 bilder. Kunde endast komma ur detta genom att ta ur batteriet ur kameran.

Nu kan jag börja undersöka monteringen, den är ju tänkt att köras som en EQMOD, fick lite tips av dig när jag testade tidigare.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Unix astro information sökes

Inläggav AstroFriend » 2016-10-09 00:51:45

Ikväll har jag kämpat med att få fart på anslutningen från Raspberryn till EQMod (monteringen). Det var lite lurigt men med lite hjälp från INDI forumet och Jasem så löste det sig.

Problemet visade sig vara att usern (jag) inte hade rättigheter att kommunicera ut från serieporten. Det måste man begära först.

Med det här kommandot i terminalen:
sudo adduser $USER dialout

Sätter man upp den rättigheten. Sedan får man göra en restart av Raspberryn.

La till den informationen på min hemsida för den som vill följa lite mer i detaljer:
http://astrofriend.eu/astronomy/project ... tml#part05

Nu har jag både kameran och monteringen klara även om det återstår några saker. Mest allvarligt är att kameran låser sig, måste ta ur batteriet för att få bort det. Men än har kameran överlevt.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Unix astro information sökes

Inläggav AstroFriend » 2016-10-10 13:25:45

Nu idag när jag skall testa Kstars o Ekos fungerar det inte längre.

profle editor.jpg
profle editor.jpg (50.62 KiB) Visad 2727 gånger


Indi kan inte starta för att det inte finns minst en CCD. Men när jag försöker välja in kamera här är alla dropdownlister tomma. Hur det blivit så här har jag naturligtvis inte en aning om. Kstars är ju installerat på servern tillsammans med de andra programmen och då är det en local konfiguration. Har tittat runt i andra menyer om jag råkat ändra något där, men ser inget sådant. Provade också att installera om Kstars, om det nu verkligen gjorde det vet jag inte eftersom min gamla profil finns kvar, kanske man måste göra en mer avancerad avinstallation för att få bort allt och kunna göra en clean installation.

Något tips?

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
Användarvisningsbild
Frazze
Inlägg: 652
Blev medlem: 2008-08-06 15:54:35
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: Unix astro information sökes

Inläggav Frazze » 2016-10-11 13:33:32

Hej Lars.
Det verkar vara fler som har det problemet, kolla denna tråd på Indi's forum.
Jasem håller på att felsöka.

/Daniel
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Unix astro information sökes

Inläggav AstroFriend » 2016-10-11 14:22:36

Hej Daniel,

Ok, då förstår jag, det felet har uppstått i en uppdatering de senaste dagarna. Får avvakta tills de löst det.

Tack för länken till forumtråden.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
magnuslar
Inlägg: 284
Blev medlem: 2014-12-22 10:41:51
spamtest: JA

Re: Unix astro information sökes

Inläggav magnuslar » 2016-10-11 15:05:01

Och Jaseem som skriver nu:

"Issue fixed, new PPA version within an hour or two. "

Hans support slår det mesta kommersiella jag sett.....

Magnus
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Unix astro information sökes

Inläggav AstroFriend » 2016-10-12 00:28:05

Jag uppdaterade programmet och system filerna och efter det fungerade det igen vad jag kan se.

Jag fick dock två felmeddelande vid uppdateringen:

http://indilib.org/forum/ekos/1592-ekos ... rt=6#10773

Tycks inte påverka de funktioner jag hunnit testa hittills, men känns ju inte bra med sådant meddelande.

Jasem åtgärdade detta snabbt!

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
magnuslar
Inlägg: 284
Blev medlem: 2014-12-22 10:41:51
spamtest: JA

Re: Unix astro information sökes

Inläggav magnuslar » 2016-10-12 11:58:38

Hej!

Kör i terminal:
$ sudo apt-get -f install

och se vad den gör, om den inte löser det som var problem.

Magnus
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Unix astro information sökes

Inläggav AstroFriend » 2016-10-13 17:57:22

Hej Magnus,

Jag provade ditt tips men det hjälpte tyvärr inte. Ominstallerade alltihop då jag har provat och ändrat så många gånger att det kändes skönt att börja från början. Det gick också bra att ändra partitionen innefrån Ubuntu, behövde inte göra det från Windows maskinen, man kan bland annat göra det från Välkomst menyn i Ubuntu. Nu har jag 16GB användbart minne att utnyttja.

Passade då på att gå efter mina egna instruktioner och det blev många uppdateringar och förtydliganden. Tror det går ganska bra att följa nu om man bygger upp ett system liknande mitt.

http://astrofriend.eu/astronomy/project ... linux.html

Kom gärna med kommentarer så rättar jag till smådetaljerna där det verkar kryptiskt.

Har några problem kvar att lösa:
1.
När jag kopplar upp via VNC använder jag IP numret, men inte så bra när man har dynamisk, bättre med maskinnamnet. Men lyckas inte få till det hur jag än modifierar commandot. Min maskin med user heter rb01@raspberr, man skall också ha med portnumret. Hur anger man det? typ rb01.raspberr.5900 eller liknande, kan man se någonstans vilket portnummer som är tilldelat?

2.
Har inte lyckats lösa det med att Canon kameran lägger sig på skrivbordet, nu får jag avmontera den manuellt. Ändå har jag ställt in att den inte skall montera automatiskt, och kanske alla andra enheter också. Egentligen är det ju bara kameran jag vill hindra, ev. USB minnen jag sätter in vill jag ju att de monteras automatiskt.

Och sedan kanske 500 saker till :-)

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Unix astro information sökes

Inläggav AstroFriend » 2016-10-18 09:45:47

Det verkar som om Canon 6D inte är riktigt kompatibel med Ekos. Det jobbas på en uppdatering som lanseras den närmaste tiden.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu
magnuslar
Inlägg: 284
Blev medlem: 2014-12-22 10:41:51
spamtest: JA

Re: Unix astro information sökes

Inläggav magnuslar » 2016-10-18 19:59:48

Hej!

Har varit lite off här, inte sett ditt inlägg, Lars.

Jag är kass på att hantera det där med dynamiskt tilldelade ip-adresser. Jag ställer in min router på statiska, så slipper jag det. Sen kan man i linux använda host-namnet genom att lägga in det i /etc/hosts med rätt statiska ip-nummer och så slipper man komma ihåg det...:)

Det där med port till VNC är jag tyvärr också kass på. Använder inte VNC. Men normalt anger man port med kolon: 192.169.1.21:32400 t ex. Och med användare: pi@192.168.1.21:32400

Skumt med din 6D. Förstår jag rätt om det är två saker: dels att den automonteras, och så nåt mer? Eller är det bara nåt 6D-specifikt och inte automontering längre?

Magnus
Användarvisningsbild
AstroFriend
Inlägg: 4069
Blev medlem: 2012-12-17 13:30:45
spamtest: JA
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Unix astro information sökes

Inläggav AstroFriend » 2016-10-18 22:41:34

Hej Magnus,
Här går det framåt.

Just problemet att kontrollera min Canon 6D verkar vara något i programmet. Men det var en som skulle titta på det och återkomma med en uppdatering av Ekos.

Den monterar fortfarande på skrivbordet när jag startar kameran, men är ju lätt att högerklicka och avmontera nu medans jag testar. Har fått en del instruktioner för hur jag skall avaktivera automonteringen. Dock verkar det disable allt, även när jag sätter i USB minne och det vill jag inte. Jag har disablat det via dconf Editor, men det verkar inte påverka något även fast inställningen ser riktig ut.

Fast IP adress har jag på min Windows server för att slippa problemet med att den ändrar IP adress. Av någon anledning så kommer jag då inte ut på internet med astroservern, det var därför jag tänkta det kunde vara bra ansluta med ett namn istället. Fast mycket knepigare än vad jag trodde, har väl provat med snart hundra olika kombinationer av namn :-)

Det jag fått att fungera hittills är jag väldigt nöjd med. Raspberryn startar upp fint utan skärm eller tangent bort och jag kan alltid ansluta till den via VNC om jag använder IP nummer. EQMOD monteringen verkar också fungera att kontrollera.

Tar en sak i taget, när jag fått ovan att fungera ger jag mig på autoguidningen med QHY5 kamera.

/Lars
Camera: Canon EOS 5D/6D
Mount: EQ6
Telescope: TS130 APO
Samt en massa tålamod!

Homepage: http://www.astrofriend.eu

Återgå till "Programvara"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst