Sida 1 av 1

Problem!!

Postat: 2018-05-02 19:29:35
av Ragge Lundmark
Hallå!
Är det någon som haft en guide-kurva som denna?
Vintern 2017-2018 vill jag helst glömma. Dåligt väder och utrustning som inte funkar.
Vad är problemet med guidningen?? Tacksam för hjälp!!

Med vänlig hälsning Ragge Lundmark
20180415_004938.jpg
20180415_004938.jpg (212.11 KiB) Visad 2319 gånger

Re: Problem!!

Postat: 2018-05-02 19:58:54
av micke187
Den där kurvan ser ut som att balansen på dec har varit för "perfekt" så du hamnat i backlashet. Ser även att du har remdrift men även om man har det så kan man ändå få problem med backlash tyvärr.
Du får ha kameradelen något tyngre så behöver bara motorn korrigera mot ett håll om det skulle behövas.
Eller så har du glapp nånstans så monteringen inte får nån signal till motorerna.
Det går att justera bort endel av backlashet på monteringen med ett par insexskruvar som sitter på varje axel. Man justerar så att dreven på snäckväxeln kommer närmare varann så glappet i dreven inte blir lika stort.

Re: Problem!!

Postat: 2018-05-02 20:40:45
av Ragge Lundmark
Hej Micke.
Monteringen är justerad närapå perfekt. Använder backlash comp. i pHD2 som säger 400 msek. Monteringen är dessutom aningens "east heavy". Datorn är förvisso en billig Intel NUC (Win 10) men med CDC, Eqmod, PHD2 och QHY5LII igång så ligger Cpu-användningen på runt 30 %. Har även skippat eqmod-kabel och kör via handkontrollen i PC-Direct mode. Med Eqmod-kabel så ökar Cpu-användningen med 50 %!!?? Att köra Stellarium i kombination med Eqmod-kabel sänker datorn!!
Problemet är att monteringen inte svarar på pulserna på PHD. Börjar misstänka styrkortet i EQ6:an.

/Ragge L

Re: Problem!!

Postat: 2018-05-02 21:11:24
av micke187
Ja du har ju problem att det överkorrigerar en hel del så antingen så är det balansen som är fel eller så är det något galet med backlash komp.Har inte använt backlash komp förut men tycker att 400 ms är lite väl mycket att den ska korrigera. Sen att monteringen är east heavy löser det ju bara backlashet på RA axeln och inte dec axeln så kameradelen på teleskopet tyngre så att dreven ligger an.

Har du testat att köra med manuell guiding i phd2 och lyssnat om motorerna rör sig? Om inte så är det garanterat glapp i kabeln. Dock skulle de ju va tråkigt "om" det var styrkortet det är fel på.

Re: Problem!!

Postat: 2018-05-03 06:57:47
av Docerland
Om det är styrkortet till neq6 kan jag meddela att de finns att köpa på Teleskopservice för 1400.- ca. Fick göra det själv för en månad sedan då mitt kort kraschade och monteringen började snurra runt och linda allt kablage runt sig. Jag hann stoppa det mesta men en kabel gick åt helvete men nu funkar allt igen.
Erland

Re: Problem!!

Postat: 2018-05-03 08:02:23
av rudibr
Jeg havde samme problem med en gammel EQ5 montering for et par år siden. Det var pga decl. backlash og en for god decl. ballancering!!!
Løsningen var at bringe monteringen lidt ud af ballance på declinations aksen (tung til spejlsiden) og så sætte PHD2 til "Auto" for decl. correktioner.
Den bedste løsning er selvfølgelig at justere declinations backlash så meget væk som muligt.

Re: Problem!!

Postat: 2018-05-03 09:45:10
av ragge
Obalans i DEC är ofta bra, men glöm inte att det är värdelöst om/när tuben pekar i närheten av zenith.
En backlash killer gör jobbet oavsett hur tuben pekar : http://astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?t=13336

Ragnar

Re: Problem!!

Postat: 2018-05-03 10:05:33
av rudibr
Ja, det har du ret i Ragge.Den der "backlash" killer er godt nok smart :good: Tak for inspiration, det skal jeg helt sikkert prøve...

Re: Problem!!

Postat: 2018-05-03 11:04:27
av micke187
ragge skrev:Obalans i DEC är ofta bra, men glöm inte att det är värdelöst om/när tuben pekar i närheten av zenith.
En backlash killer gör jobbet oavsett hur tuben pekar : http://astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?t=13336

Ragnar

De där skulle man ha haft användning för när ja gav mig på IC342 som stod jämt precis i zenit. Grafen i phd2 gick verkligen som en jojo när tuben stod rakt upp.