Problem med atutoguidern

Utrustning och metoder.
magnuslar
Inlägg: 232
Blev medlem: 2014-12-22 10:41:51
spamtest: JA

Problem med atutoguidern

Inläggav magnuslar » 2015-10-26 19:35:00

Hej!

Jag försöker köra med autoguidning, men får problem. Samma sak med Indi som med PHD2, så jag beskriver PHD2 här:

Jag har en Losmandy G-11, en QHY5 guidekamera på ett Skywatcher 70x500 guidescope. Och en C-8-tub.

Jag får igång allt, connectar min QHY5 till PHD2 och mount via kameran (kabel från kameran in i Gemini). Så tar jag en bild, väljer en guidestjärna och startar kalibreringen. Men så när den slutar säger den ofelbart att den inte lyckats återvända till startpunkten. Vad kan detta handla om? Min egen hypotes är att det beror på dålig polinställning - men jag kan ju inte drifta med PHD2 innan jag kalibrerat. Eller kan det handla om nåt annat?

Magnus
Jagardu
Inlägg: 52
Blev medlem: 2014-11-11 16:45:53
spamtest: JA
Ort: Umeå

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav Jagardu » 2015-10-26 20:24:23

Har du gjort en grov polinställning innan?
Sky-watcher Evostar 100ED2 Pro
Celestron 80 guidescope
Qhy5 autoguider
Skywatcher explorer 250px
Eq6 pro rowan belt, förbättrad klack, skf lager
Nikon D7000
magnuslar
Inlägg: 232
Blev medlem: 2014-12-22 10:41:51
spamtest: JA

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav magnuslar » 2015-10-26 20:34:30

Hej!

Yes, grov polinställning (använt geminis polar alignment adjusment).

Jag får olika fel, när jag leker med värdena på guidningen. Jag har justerat pixel size nu, och då får jag fel i dec: star dig not move enough. Jag har mellan 300 och 500 ms i guidningsvärde.

Nån ide? Varför funkar Rec men inte dec?

Magnus
Användarvisningsbild
Bengt
Inlägg: 2395
Blev medlem: 2005-12-31 09:38:40
Ort: Örkelljunga
Kontakt:

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav Bengt » 2015-10-26 21:17:51

Har du ändrat till guidermode i gemenin?
Tidigare behövde man det.
magnuslar
Inlägg: 232
Blev medlem: 2014-12-22 10:41:51
spamtest: JA

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav magnuslar » 2015-10-27 21:19:28

Hej!

Okej, nu har jag blivit klokare. Ja, monteringen är inställd på guidning, eller rättare: All speeds, som gör autoguiderporten tillgänglig. Så har jag experimenterat en hel massa, framförallt med Indi, som ger underbara möjligheter att skicka specificerade signaler till monteringen. Det jag noterat och undersökt är att det fungerar bra i RA men inte i DEC. Så visar det sig att det helt enkelt (?) är ett stort spel i DEC. Jag kunde ge monteringen stora mängder impuls (upp till 20 000 ms!) innan gudiestjärnan började röra sig. Bara i DEC, alltså, det funkar superbra i RA.

Jag provade att ställa in det som heter TVC i Gemini på maxvärde (det ska kompensera för spel) - men jag är osäker på om det inverkar när man kör via autoguiderporten eller med INDI direkt till monteringen. I vilket fall löste det inte problemet.

SÅ jag antar att det handlar om att mekaniskt justera kuggdrevet i DEC. Nån som vet hur man gör det bra på en G-11? Hur tätt ska det vara?

Magnus
magnuslar
Inlägg: 232
Blev medlem: 2014-12-22 10:41:51
spamtest: JA

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav magnuslar » 2015-11-02 19:43:05

Hej!

Lite update: efter en massa experimenterande och fix med Dec-drevet, snäckdrevet, har jag nu fått det att funka. Tydligen är det rätt känsligt här, med avståndet mellan snäckdrevet och kugghjulet, för att minimera backlash. Jag landade till slut på 0,05 större gap än där den stallar vid högre hastighet (slew, vad nu det heter på svenska).

Så nu är jag igång med att justera guidningen...:) väntar bara på klart väder...

Magnus
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1644
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav stoffe » 2015-11-02 20:16:14

För bra balans på teleskopet kan oxå ge samma fel, omöjligt att kalibrera eftersom det finns backlash. Skönt att du hittat felet :good:
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
Fredrikdb
Inlägg: 165
Blev medlem: 2015-04-04 11:44:58
spamtest: JA

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav Fredrikdb » 2015-11-03 11:31:37

Om du ser bilden så är det ett vanligt fel samt ett roligt sätt att få bort det på, med en vikt samt några gummiband :)

kan vara värt att prova

http://www.cloudynights.com/topic/48250 ... g11-wopwb/

Med vänlig hälsning Fredrik
magnuslar
Inlägg: 232
Blev medlem: 2014-12-22 10:41:51
spamtest: JA

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav magnuslar » 2015-12-05 13:56:22

Hej igen!

Jag har fortfarande problem att få det här att fungera, och nu fokuserar jag på INDI. Är det nån här som har erfarenhet av hur guidning med INDI fungerar?

Jag lyckas kalibrera (ibland får jag meddelande om att den inte lyckats återgå till startpunkten - tolkar det som att det beror på backlash). När jag så övergår till att guida så fungerar det helt enkelt inte - den kör monteringen närmast i ett slags zig-zag-mönster, så det blir långa stjärnspår. Jag tänker att jag gör nåt grundläggande fel, men kan inte förstå vad eller vad jag kan leka med, och hittar inte så mycket instruktioner på nätet.

60sek.jpg
60sek.jpg (66.81 KiB) Visad 1636 gånger


Jag förstår det som att det är i Rec som den rör sig mest och drar ut stjärnan (bilden är roterad för att passa här). Och det här är alltså inte dålig polinställning - exponering oguidat på 60 sek ger ett litet kort spår, stjärnorna blir 2-3 gånger får långa, inte mer. Så här håller gudiern på och gör nåt som jag inte förstår.... och den klagar inte på att den tappat guidestjärnan.

Nån med erfarenhet av guidning i INDI som kan ge mig råd om vad jag ska kolla?

Magnus
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1644
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav stoffe » 2015-12-05 14:32:11

Ingen erfarenhet, jag har bara guidat under Linux genom VXAstroCapture.

Läst detta?
http://www.indilib.org/about/ekos/guide-module.html
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
magnuslar
Inlägg: 232
Blev medlem: 2014-12-22 10:41:51
spamtest: JA

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav magnuslar » 2015-12-05 14:52:57

Hej!

Tack för ditt svar. wxAstroCapture kände jag inte till - använder du det fortfarande?

Ja, den där instruktionen är i stort sett allt jag hittar, och den säger inte så mkt om detaljerna - olika algoritmer, inställningar osv...

Magnus
Användarvisningsbild
stoffe
Inlägg: 1644
Blev medlem: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Ort: Uppsala (UAA)

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav stoffe » 2015-12-05 15:20:56

Nej jag använder inte VXastroCapture längre sedan flera år tillbaka pga av att det är helt utdaterat. Senaste versionen är från 2010. Jag hade inte Windows på den tiden på min laptop och har tagit mina första staplande steg med planetfoto med det programmet.
http://arnholm.org/astro/software/wxAstroCapture/

Jag använder däremot OAcapture ibland. Dock ej för guidening, vet ej om det finns guidestöd.
http://www.openastroproject.org/

Det verkar finnas ytterligare en mjukvara för att guida under Linux, den är mer uppdaterad.
http://canburytech.net/GoQat/
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
Användarvisningsbild
Bengt
Inlägg: 2395
Blev medlem: 2005-12-31 09:38:40
Ort: Örkelljunga
Kontakt:

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav Bengt » 2015-12-05 15:25:13

PHD kan man väl i nödfall köra med ascom?
Had du testat det Magnus ?
magnuslar
Inlägg: 232
Blev medlem: 2014-12-22 10:41:51
spamtest: JA

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav magnuslar » 2015-12-05 15:52:12

Hej Bengt!

Jag leker med PHD2 också, i Linux, men har problem med det med. Andra problem, som jag försöker hantera med Patrick som gör ubuntu-paketen.

Den stora fördelen med INDI är att jag kan sitta isoffan och köra det hela mot en dator som är ute och fryser vid teleskopet...:)

Magnus
magnuslar
Inlägg: 232
Blev medlem: 2014-12-22 10:41:51
spamtest: JA

Re: Problem med atutoguidern

Inläggav magnuslar » 2015-12-05 16:04:25

Den där GoQat verkar ju intressant - men jag har en QHY guidekamera - den verkar inte funka där, eller? Har du testat programmet?

Återgå till "Guidning & Autoguidning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst